2015-02-18 21:23

2015-02-18 21:23

Nytt förslag ska hindra priskrig

KARLSTAD: Begränsade platser för jordgubbsförsäljning

Förra sommaren utbröt jordgubbskrig med rekordmånga säljare och dumpade priser i centrala Karlstad. Det oroar värmländska bärproducenter och kommunen, som nu föreslår hårdare regler.

Förra året kom rekordmånga ansökningar in till Karlstads kommun om att sälja jordgubbar i centrala Karlstad. Många av dem beviljades. Det resulterade i ett priskrig där det gick att få en liter jordgubbar för endast tio kronor.

Värmländske jordgubbsproducenten Anders Hagberg på Höglunda gård i Edsvalla är orolig för utvecklingen.

– Jordgubbar är det jag lever på och som producent i många år vet jag att det inte kan gå runt med inköp, lön, avgifter och egen vinst till det priset under en hel sommar. Då blir det svårt att tro att det går rätt till i alla led.

Ger unga jobb

Själv anställer han mellan 40-60 ungdomar varje sommar för att plocka och sälja jordgubbar. Han har sina fasta försäljningsställen i centrala Karlstad och har i flera år uttryckt oro för oseriösa säljare.

– Jag tycker alla jordgubbsförsäljare ska ha ett kassaregister. Det skulle gallra bort många. Både det och antal platser som går att hyra tycker jag kommunen borde ta tag i.

På Karlstads kommun har man nyligen tagit fram ett förslag till ny policy för upplåtelse av offentlig plats. Där ingår jordgubbsförsäljning.

Enligt förslaget ska jordgubbsförsäljningen pågå endast mellan 1 juni och 1 augusti på Drottninggatan 15 och 20. All annan försäljning får ske på Stora torget eller intill fasad efter ansökan av fastighetsägaren.

– Jag blev först upprörd när jag såg datumintervallen. Med odlingstunnlarna vi har nu för tiden pågår säsongen mellan 25 maj och 10 augusti. Det skulle innebära att färre antal ungdomar får jobb. När jag fick klargjort att datumet endast gäller de båda adresserna blev jag lugnare.

– Men det är inte säkert att det räcker för att komma åt problemet med försäljare som dumpar priser, säger Anders Hagberg.

Förra året kom rekordmånga ansökningar in till Karlstads kommun om att sälja jordgubbar i centrala Karlstad. Många av dem beviljades. Det resulterade i ett priskrig där det gick att få en liter jordgubbar för endast tio kronor.

Värmländske jordgubbsproducenten Anders Hagberg på Höglunda gård i Edsvalla är orolig för utvecklingen.

– Jordgubbar är det jag lever på och som producent i många år vet jag att det inte kan gå runt med inköp, lön, avgifter och egen vinst till det priset under en hel sommar. Då blir det svårt att tro att det går rätt till i alla led.

Ger unga jobb

Själv anställer han mellan 40-60 ungdomar varje sommar för att plocka och sälja jordgubbar. Han har sina fasta försäljningsställen i centrala Karlstad och har i flera år uttryckt oro för oseriösa säljare.

– Jag tycker alla jordgubbsförsäljare ska ha ett kassaregister. Det skulle gallra bort många. Både det och antal platser som går att hyra tycker jag kommunen borde ta tag i.

På Karlstads kommun har man nyligen tagit fram ett förslag till ny policy för upplåtelse av offentlig plats. Där ingår jordgubbsförsäljning.

Enligt förslaget ska jordgubbsförsäljningen pågå endast mellan 1 juni och 1 augusti på Drottninggatan 15 och 20. All annan försäljning får ske på Stora torget eller intill fasad efter ansökan av fastighetsägaren.

– Jag blev först upprörd när jag såg datumintervallen. Med odlingstunnlarna vi har nu för tiden pågår säsongen mellan 25 maj och 10 augusti. Det skulle innebära att färre antal ungdomar får jobb. När jag fick klargjort att datumet endast gäller de båda adresserna blev jag lugnare.

– Men det är inte säkert att det räcker för att komma åt problemet med försäljare som dumpar priser, säger Anders Hagberg.