2015-02-12 06:00

2015-02-12 08:36

Foto:

Var finns Karlstads fulaste hus? Och det finaste?

KARLSTADSLIV

Vad som är fint och fult handlar ofta om tycke och smak. Men eftersom kunskap gör tyckande mer intressant lånar vi en stadsbyggnadsdesigners ögon när vi ful- och finspanar i Karlstad.

Väldigt många tycker om att tycka. Men vad lägger vi in i våra tvärsäkra tolkningar av fint och fult?

Karlstadsliv gick på husspaning med Karlstads kommuns stadsbyggnadsdesigner Andreas Eliazon. Han är också medlem i rådet för konstnärlig gestaltning av staden och är en av de som jobbar för att göra Karlstad till en attraktiv stad att besöka, leva och bo i.

Han är väldigt diplomatisk. Han sitter också inne med väldigt mycket kunskap.

– Jag kan hålla med om att de exempel på fula byggnader som du tar fram inte är de finaste i stan. Jag vill ändå lyfta fram några exempel på hus som jag gillar men som kanske inte vid första anblicken anses som fina hus.

Sticker ut

De hus vi fulspanat är Tingvallahallarna som många tycker ger en förfulande infart till Karlstad, det smutsgula eternitklädda 70-talshyreshuset i Herrhagens centrum och det stilbrott som finns mellan hustyperna från olika tider längs Östra Kanalgatan i Haga.

De hus Andreas Eliazon vill lyfta fram är Swedbankhuset på Östra Torggatan och Filmstadenhuset på Drottninggatan.

– Filmstadenhuset både sticker ut och tar platsen i anspråk på ett bra sätt. Det är tidstypiskt från 1989 och har en hög ambition med bra materialval med kvalitet. Glaset återspeglar miljön runt omkring och är ett av få futuristiska hus i Karlstad. Ingången sitter i hörnet, rundar av huset och leder oss vidare runt kvarteret.

– Precis som Brigadmuséet har man jobbat medvetet för att skapa något som sticker ut till skillnad från Naturum som är byggt för att smälta in i naturen, med skogen och vattnet. Det är byggnader jag gillar mycket.

Lyfter detaljer

Till skillnad från vårt exempel av illa löst stilbrott i Haga lyfter Andreas Eliazon fram Värmlands museum som ett exempel där man lyckats väldigt bra med att bygga ihop en ny och gammal stil.

– Jag ser en poäng i att bevara goda exempel av tidstypisk design. Det är viktigt att tänka på stadens helhet och hur husen kommunicerar med varandra och människorna i den. Det finns en generell bild av fult och fint. Är arkitekturen öppen, luftig och välbevarad med genomtänkta stilövergångar tycker vi oftast om staden. Det är jätteviktigt.

Ett annat hus Andreas Eliazon tycker möter det offentliga på ett bra sätt är Swedbankhuset.

– Här har man lagt stor omsorg på detaljer, från teglet till blåskalan i fönster som bryter mönstret i fasaden. Fönstren bryter även av mellan takfoten och fasaden, vilket ger en lätthet. Ett hus som många kanske inte ens ser, men när man gör det upptäcker är väldigt vackert.

Väldigt många tycker om att tycka. Men vad lägger vi in i våra tvärsäkra tolkningar av fint och fult?

Karlstadsliv gick på husspaning med Karlstads kommuns stadsbyggnadsdesigner Andreas Eliazon. Han är också medlem i rådet för konstnärlig gestaltning av staden och är en av de som jobbar för att göra Karlstad till en attraktiv stad att besöka, leva och bo i.

Han är väldigt diplomatisk. Han sitter också inne med väldigt mycket kunskap.

– Jag kan hålla med om att de exempel på fula byggnader som du tar fram inte är de finaste i stan. Jag vill ändå lyfta fram några exempel på hus som jag gillar men som kanske inte vid första anblicken anses som fina hus.

Sticker ut

De hus vi fulspanat är Tingvallahallarna som många tycker ger en förfulande infart till Karlstad, det smutsgula eternitklädda 70-talshyreshuset i Herrhagens centrum och det stilbrott som finns mellan hustyperna från olika tider längs Östra Kanalgatan i Haga.

De hus Andreas Eliazon vill lyfta fram är Swedbankhuset på Östra Torggatan och Filmstadenhuset på Drottninggatan.

– Filmstadenhuset både sticker ut och tar platsen i anspråk på ett bra sätt. Det är tidstypiskt från 1989 och har en hög ambition med bra materialval med kvalitet. Glaset återspeglar miljön runt omkring och är ett av få futuristiska hus i Karlstad. Ingången sitter i hörnet, rundar av huset och leder oss vidare runt kvarteret.

– Precis som Brigadmuséet har man jobbat medvetet för att skapa något som sticker ut till skillnad från Naturum som är byggt för att smälta in i naturen, med skogen och vattnet. Det är byggnader jag gillar mycket.

Lyfter detaljer

Till skillnad från vårt exempel av illa löst stilbrott i Haga lyfter Andreas Eliazon fram Värmlands museum som ett exempel där man lyckats väldigt bra med att bygga ihop en ny och gammal stil.

– Jag ser en poäng i att bevara goda exempel av tidstypisk design. Det är viktigt att tänka på stadens helhet och hur husen kommunicerar med varandra och människorna i den. Det finns en generell bild av fult och fint. Är arkitekturen öppen, luftig och välbevarad med genomtänkta stilövergångar tycker vi oftast om staden. Det är jätteviktigt.

Ett annat hus Andreas Eliazon tycker möter det offentliga på ett bra sätt är Swedbankhuset.

– Här har man lagt stor omsorg på detaljer, från teglet till blåskalan i fönster som bryter mönstret i fasaden. Fönstren bryter även av mellan takfoten och fasaden, vilket ger en lätthet. Ett hus som många kanske inte ens ser, men när man gör det upptäcker är väldigt vackert.

Vad tycker du?

Vi vill veta vad du tycker. Vilken är den fulaste respektive den vackraste byggnaden i Karlstad?

De två byggnader som får flest röster kommer att presenteras på Karlstadsliv nästa vecka.

Hör av dig med dina förslag till Karlstadsliv på karlstadsliv@nwt.se, 054-19 90 00 eller skriv till Karlstadsliv, Nya Wermalnds-Tidningen, Box 28, 651 02 Karlstad. Skriv gärna en motivering.

Välkommen att kommentera på nwt.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.