2015-02-10 16:53

2015-02-10 16:53

"Dialogen är jätteviktig"

KARLSTADHenrik Lander (C) chattade med NWT-läsarna

Vägar, skolor – och så den planerade cykelbron förstås.
Teknik- och fastighetsnämndens ordförande Henrik Lander (C) hade fullt upp när han på tisdagen besökte NWT för att chatta med våra läsare.

– Det har varit både kul och givande, en chatt ett bra sätt att kommunicera med våra medborgare och förklara varför vi gör som vi gör. Det har kommit frågor hela tiden så det har varit fullt upp. Några svar hade jag säkert kunnat utveckla mer om tid hade funnits.

Hur viktig är dialogen med medborgarna?

– Jätteviktig, och särskilt när man har ett ansvarsområde som teknik och fastighet. Vi brukar säga att när vi gör saker i Karlstad så gör vi det i Karlstadsbornas vardagsrum. Därför är det jätteviktigt att veta hur saker upplevs. Vi vill att de ska vara med och tycka till.

Tror du att dialogen är viktigare för en kommunpolitiker än en riksdagspolitiker?

– På ett sätt är den nog det, med tanke på att frågorna ligger lite närmare medborgarna.

Hur mycket hänsyn tar ni till kommuninvånarnas synpunkter vid kommunala satsningar?

– Det är svårt att säga generellt. Synpunkter och åsikter från medborgarna är naturligtvis en del i underlaget och väldigt viktiga för oss. Vi lyssnar på alla, men det är inte bara det som avgör. Det är lite olika, ibland beslutar vi ju att anta medborgarförslag och det bygger helt på en synpunkt.

Vad är det vanligaste du får höra när du träffar Karlstadsbor?

– Snöröjning och vägunderhåll är de stora snackisarna. Många reagerar på potthål och dåliga vägar.

Varför är det så svårt att fixa vägarna?

– Det handlar om pengar. Vi har en budget där ungefär fem procent går till att sköta underhållet. Det räcker för det dagliga underhållet, men problemet är att vi har ett berg av brister sedan tidigare som vi måste jobba i kapp.

Hur har Karlstad hamnat där, har vägunderhållet inte skötts?

– Det är en sådan post som man kan minska när det krävs pengar på annat håll. Gör man det en gång så märks det inte, men gör man det gång på gång får det följder.

– Det har varit både kul och givande, en chatt ett bra sätt att kommunicera med våra medborgare och förklara varför vi gör som vi gör. Det har kommit frågor hela tiden så det har varit fullt upp. Några svar hade jag säkert kunnat utveckla mer om tid hade funnits.

Hur viktig är dialogen med medborgarna?

– Jätteviktig, och särskilt när man har ett ansvarsområde som teknik och fastighet. Vi brukar säga att när vi gör saker i Karlstad så gör vi det i Karlstadsbornas vardagsrum. Därför är det jätteviktigt att veta hur saker upplevs. Vi vill att de ska vara med och tycka till.

Tror du att dialogen är viktigare för en kommunpolitiker än en riksdagspolitiker?

– På ett sätt är den nog det, med tanke på att frågorna ligger lite närmare medborgarna.

Hur mycket hänsyn tar ni till kommuninvånarnas synpunkter vid kommunala satsningar?

– Det är svårt att säga generellt. Synpunkter och åsikter från medborgarna är naturligtvis en del i underlaget och väldigt viktiga för oss. Vi lyssnar på alla, men det är inte bara det som avgör. Det är lite olika, ibland beslutar vi ju att anta medborgarförslag och det bygger helt på en synpunkt.

Vad är det vanligaste du får höra när du träffar Karlstadsbor?

– Snöröjning och vägunderhåll är de stora snackisarna. Många reagerar på potthål och dåliga vägar.

Varför är det så svårt att fixa vägarna?

– Det handlar om pengar. Vi har en budget där ungefär fem procent går till att sköta underhållet. Det räcker för det dagliga underhållet, men problemet är att vi har ett berg av brister sedan tidigare som vi måste jobba i kapp.

Hur har Karlstad hamnat där, har vägunderhållet inte skötts?

– Det är en sådan post som man kan minska när det krävs pengar på annat håll. Gör man det en gång så märks det inte, men gör man det gång på gång får det följder.