2015-02-09 19:30

2015-02-09 19:52

Konsthall på sjukhuset

KARLSTAD: Centralsjukhuset först i Sverige

På måndagen invigdes Spisrummet, en konsthall på Centralsjukhuset i Karlstad. Enligt uppgift är det första gången ett svenskt sjukhus får en egen konsthall.

Landstinget är en av Värmlands största innehavare av konstverk, ja kanske till och med den allra största. Konsten finns på sjukhus och vårdcentraler, på kontorsrum och i samlingslokaler och dessutom i förråd både i Karlstad och på andra håll.

”Det här borde gå att utnyttja på ett bättre sätt” tyckte Anna Åberg, landstingets nya konstchef och kom på att man skulle kunna inrätta en permanent konsthall för visning av olika urval av landstingets konst som ju faktiskt också är alla värmlänningars konst.

Lokalen hittade man på Centralsjukhuset i det så kallade spisrummet. Det ligger i anslutning till personalmatsalen och samlingssalen och strax om hörnet från bliblioteket. Det har en originalinredning bland annat med en stor spis ritad av arkitekten Gunnar Hollström.

– Tidigare fanns det flera dörrar in till sammanträdesrum, berättar landstingsdirektör Gunilla Andersson för NWT. Nu är dörrarna borta och då passar det utmärkt med en konsthall i rummet.

Skoghallsfödde multikonstnären Jörgen Svensson är först ut med att ställa samman en utställning med konst från landstingets gömmor. Bland annat hittade han tre verk av den provokative Christer Themptander.

– Det blev verkligen en djupdykning i landstingets konst, berättade Jörgen Svensson vid måndagens invigning. Ändå såg jag bara en bråkdel av alla verk.

– För resten känner jag mig mallig över att ha fått göra det här.

Landstinget är en av Värmlands största innehavare av konstverk, ja kanske till och med den allra största. Konsten finns på sjukhus och vårdcentraler, på kontorsrum och i samlingslokaler och dessutom i förråd både i Karlstad och på andra håll.

”Det här borde gå att utnyttja på ett bättre sätt” tyckte Anna Åberg, landstingets nya konstchef och kom på att man skulle kunna inrätta en permanent konsthall för visning av olika urval av landstingets konst som ju faktiskt också är alla värmlänningars konst.

Lokalen hittade man på Centralsjukhuset i det så kallade spisrummet. Det ligger i anslutning till personalmatsalen och samlingssalen och strax om hörnet från bliblioteket. Det har en originalinredning bland annat med en stor spis ritad av arkitekten Gunnar Hollström.

– Tidigare fanns det flera dörrar in till sammanträdesrum, berättar landstingsdirektör Gunilla Andersson för NWT. Nu är dörrarna borta och då passar det utmärkt med en konsthall i rummet.

Skoghallsfödde multikonstnären Jörgen Svensson är först ut med att ställa samman en utställning med konst från landstingets gömmor. Bland annat hittade han tre verk av den provokative Christer Themptander.

– Det blev verkligen en djupdykning i landstingets konst, berättade Jörgen Svensson vid måndagens invigning. Ändå såg jag bara en bråkdel av alla verk.

– För resten känner jag mig mallig över att ha fått göra det här.