2015-02-04 21:14

2015-02-05 07:12

"Hjälp mig, min flickvän blöder"

KARLSTAD: Magnus mötte den misstänkte efter knivdådet

Magnus mötte den misstänkte gärningsmannen bara några minuter efter fredagens knivdåd i Viken.
– Han kommer springande rakt emot mig och ropar på hjälp på engelska. Jag ser att han är blodig. Väldigt blodig.

Magnus är ett av polisens vittnen i målet. Han kom genom Vikentunneln efter elva på fredagskvällen, och promenerade hemåt längs Vikengatan.

Stirrig och rörig

Han är i höjd med Wennbergsparken när den 26-årige mannen, som nu sitter häktad misstänkt för mordförsök, kommer rusande.

– Han skriker på hjälp, och är väldigt stirrig och rörig. Och blodig som sagt. I det läget har man ju bara två val: antingen springer man därifrån så fort man kan eller också stannar man och ser vad som händer.

Mannen försöker ta tag i Magnus, dra honom med sig.

– Hjälp mig, säger han, min flickvän blöder.

Magnus ser inte flickvännen. Men han springer med mannen.

– De har kört fram en bil, som står på tvären över vägbanan med dörrarna öppna. Han kastar nycklarna till mig och säger att jag ska köra. Men jag har druckit alkohol, och att sätta sig i en bil tillsammans med den mannen i det tillståndet känns hur som helst inte så genomtänkt.

Skadad kvinna

– Så ser jag tjejen. Hon blöder från magen. Det går inte att få någon riktig kontakt med henne heller. Hon säger att hon ska dö. Hon blöder mycket, och jag ser att hon blir svagare. Jag försöker få ner henne på en parkbänk vid ingången till hyreshuset.

De befinner sig utanför höghuset på Vikengatan 17. En ung kvinna lutar sig ut genom fönstret och undrar vad som hänt. Den skadade kvinnan har en mobiltelefon i handen.

– Jag får mobilen, hon klarar inte av att prata i den. Hon säger bara att hon ska dö. Det visar sig att hon ringt 112. Jag tar över samtalet, berättar var vi är...

Under tiden försöker den nu misstänkte gärningsmannen stoppa bilar. Han gör också ett försök att lyfta in kvinnan i bilen som står på gatan.

– Många kör förbi. Flera bilister saktar ner men kör iväg när killen kommer närmare. Jag måste säga att jag förstår dem. Han är blodig, och verkar helt utflippad och aggressiv.

I lägenheten

Magnus kan inte få någon riktig kontakt med vare sig mannen eller kvinnan. Båda är för upprivna.

Enligt åklagare Tyko Gullmo, som leder förundersökningen, ska mannen ha blivit rasande av svartsjuka och stuckit en kniv i kvinnan gång på gång. Dådet ska ha skett i kvinnans lägenhet. Den misstänkte nekar till brott.

– Hade jag vetat mer om situationen hade jag kanske agerat annorlunda. Jag kunde kanske ha kört fast jag druckit, när en människa är allvarligt skadad.

Men hjälp är på väg.

Ingen taxichaufför

– Det går en liten stund, sedan kommer en kille ut från hyreshuset. Det visar sig vara pojkvännen till tjejen i fönstret. Då kör vi, säger han, och går in i sin bil som står parkerad på gatan. Polisen har gått ut med att det var en taxichaufför som hjälpte paret, men det stämmer inte, såvida inte den här killen jobbar som det. Den enda taxichaufför jag såg var en som saktade ner och kollade, och sedan bara körde iväg. Det gör mig så upprörd. Varför kör man förbi en sådan här situation?

Den skadade kvinnan tar sig in i personbilen tillsammans med den misstänkte gärningsmannen och de åker mot sjukhuset.

– Efter några minuter kommer en civil polisbil och ambulansen.

Magnus berättar allt han vet för polisen.

Den 26-årige mannen grips en stund senare på Centralsjukhusets akutmottagning. Som NWT tidigare berättat sitter han häktad på sannolika skäl misstänkt för försök till mord. Värmlands tingsrätt har beslutat att han ska genomgå en liten sinnesundersökning.

Magnus är ett av polisens vittnen i målet. Han kom genom Vikentunneln efter elva på fredagskvällen, och promenerade hemåt längs Vikengatan.

Stirrig och rörig

Han är i höjd med Wennbergsparken när den 26-årige mannen, som nu sitter häktad misstänkt för mordförsök, kommer rusande.

– Han skriker på hjälp, och är väldigt stirrig och rörig. Och blodig som sagt. I det läget har man ju bara två val: antingen springer man därifrån så fort man kan eller också stannar man och ser vad som händer.

Mannen försöker ta tag i Magnus, dra honom med sig.

– Hjälp mig, säger han, min flickvän blöder.

Magnus ser inte flickvännen. Men han springer med mannen.

– De har kört fram en bil, som står på tvären över vägbanan med dörrarna öppna. Han kastar nycklarna till mig och säger att jag ska köra. Men jag har druckit alkohol, och att sätta sig i en bil tillsammans med den mannen i det tillståndet känns hur som helst inte så genomtänkt.

Skadad kvinna

– Så ser jag tjejen. Hon blöder från magen. Det går inte att få någon riktig kontakt med henne heller. Hon säger att hon ska dö. Hon blöder mycket, och jag ser att hon blir svagare. Jag försöker få ner henne på en parkbänk vid ingången till hyreshuset.

De befinner sig utanför höghuset på Vikengatan 17. En ung kvinna lutar sig ut genom fönstret och undrar vad som hänt. Den skadade kvinnan har en mobiltelefon i handen.

– Jag får mobilen, hon klarar inte av att prata i den. Hon säger bara att hon ska dö. Det visar sig att hon ringt 112. Jag tar över samtalet, berättar var vi är...

Under tiden försöker den nu misstänkte gärningsmannen stoppa bilar. Han gör också ett försök att lyfta in kvinnan i bilen som står på gatan.

– Många kör förbi. Flera bilister saktar ner men kör iväg när killen kommer närmare. Jag måste säga att jag förstår dem. Han är blodig, och verkar helt utflippad och aggressiv.

I lägenheten

Magnus kan inte få någon riktig kontakt med vare sig mannen eller kvinnan. Båda är för upprivna.

Enligt åklagare Tyko Gullmo, som leder förundersökningen, ska mannen ha blivit rasande av svartsjuka och stuckit en kniv i kvinnan gång på gång. Dådet ska ha skett i kvinnans lägenhet. Den misstänkte nekar till brott.

– Hade jag vetat mer om situationen hade jag kanske agerat annorlunda. Jag kunde kanske ha kört fast jag druckit, när en människa är allvarligt skadad.

Men hjälp är på väg.

Ingen taxichaufför

– Det går en liten stund, sedan kommer en kille ut från hyreshuset. Det visar sig vara pojkvännen till tjejen i fönstret. Då kör vi, säger han, och går in i sin bil som står parkerad på gatan. Polisen har gått ut med att det var en taxichaufför som hjälpte paret, men det stämmer inte, såvida inte den här killen jobbar som det. Den enda taxichaufför jag såg var en som saktade ner och kollade, och sedan bara körde iväg. Det gör mig så upprörd. Varför kör man förbi en sådan här situation?

Den skadade kvinnan tar sig in i personbilen tillsammans med den misstänkte gärningsmannen och de åker mot sjukhuset.

– Efter några minuter kommer en civil polisbil och ambulansen.

Magnus berättar allt han vet för polisen.

Den 26-årige mannen grips en stund senare på Centralsjukhusets akutmottagning. Som NWT tidigare berättat sitter han häktad på sannolika skäl misstänkt för försök till mord. Värmlands tingsrätt har beslutat att han ska genomgå en liten sinnesundersökning.