2015-01-21 20:06

2015-01-22 08:45

Romerna vill bo fler i varje paviljong

KARLSTAD: Flera hemlösa står helt utan nattskydd

Paviljongerna för hemlösa fylldes direkt på måndagen och Duvslaget är blockerat. Det lämnar flera romer utan något.

– Frågan vi brottas med växer, säger diakon Lasse Söderberg.

Det boende för hemlösa på Våxnäs som kyrkorna och Karlstads kommun tillsammans med frivilliga ställt i ordning blev omedelbart fullt.

– De tillfälliga barackerna är borta och på torsdag får vi en toalett med rinnande vatten. Kvällsmacka och frukost kommer levererat och det är löst med antal ideellt arbetande som vi behöver. Så det går väldigt bra hittills med den verksamhet vi har. Men vi var tvungna att säga nej till sex stycken som inte fick plats, säger diakon Lasse Söderberg.

De visste redan innan att de 15 platserna var får få. Det blir extra påtagligt då den eldhärjade boplatsen vid parkeringshuset Duvslaget sanerats och blockerats.

Dubbelt så många

– Vi har pratat med dem och sagt att de inte kan gå dit, så många vet inte var de ska ta vägen. Både romerna och vi tycker att de kan ta in dubbelt så många i paviljongerna, då skulle alla få plats. De är vana att sova tätt och vill ha det så, säger Agnetha Andersson från föreningen Stöd för hemlösa Värmland.

Men de är samtidigt nöjda med paviljongerna.

– De tycker det är lugnt och jättefint. De vill bara sova, fortsätter hon.

Efter branden i Duvslaget i fredags, som förstörde det som fanns där, har platsen sanerats och blockerats med byggstaket.

– Eftersom vi har en plats att hänvisa de 10-15 som bodde i Duvslaget till hoppades vi att det skulle fylla behovet. Sedan vet vi inte exakt hur många de är eftersom de kommer hit i omgångar. Vi anser att det är ett säkerhetsproblem att de bor kvar där och vi har dessutom fått in en hel del klagomål från framför allt de som hyr parkeringsplatser i Duvslaget, säger Hans Wennerholm, kommunens fastighetsdirektör.

Lasse Söderberg från Svenska kyrkan ser ingen lösning just nu.

– Vi kommer göra en utvärdering av arbetet som är på prov. Det är både roligt och oroligt, spännande och nervöst att jobba med det här, säger han.

Det boende för hemlösa på Våxnäs som kyrkorna och Karlstads kommun tillsammans med frivilliga ställt i ordning blev omedelbart fullt.

– De tillfälliga barackerna är borta och på torsdag får vi en toalett med rinnande vatten. Kvällsmacka och frukost kommer levererat och det är löst med antal ideellt arbetande som vi behöver. Så det går väldigt bra hittills med den verksamhet vi har. Men vi var tvungna att säga nej till sex stycken som inte fick plats, säger diakon Lasse Söderberg.

De visste redan innan att de 15 platserna var får få. Det blir extra påtagligt då den eldhärjade boplatsen vid parkeringshuset Duvslaget sanerats och blockerats.

Dubbelt så många

– Vi har pratat med dem och sagt att de inte kan gå dit, så många vet inte var de ska ta vägen. Både romerna och vi tycker att de kan ta in dubbelt så många i paviljongerna, då skulle alla få plats. De är vana att sova tätt och vill ha det så, säger Agnetha Andersson från föreningen Stöd för hemlösa Värmland.

Men de är samtidigt nöjda med paviljongerna.

– De tycker det är lugnt och jättefint. De vill bara sova, fortsätter hon.

Efter branden i Duvslaget i fredags, som förstörde det som fanns där, har platsen sanerats och blockerats med byggstaket.

– Eftersom vi har en plats att hänvisa de 10-15 som bodde i Duvslaget till hoppades vi att det skulle fylla behovet. Sedan vet vi inte exakt hur många de är eftersom de kommer hit i omgångar. Vi anser att det är ett säkerhetsproblem att de bor kvar där och vi har dessutom fått in en hel del klagomål från framför allt de som hyr parkeringsplatser i Duvslaget, säger Hans Wennerholm, kommunens fastighetsdirektör.

Lasse Söderberg från Svenska kyrkan ser ingen lösning just nu.

– Vi kommer göra en utvärdering av arbetet som är på prov. Det är både roligt och oroligt, spännande och nervöst att jobba med det här, säger han.