2015-01-16 18:49

2015-01-20 23:19

Bäddat för 15 hemlösa

KARLSTAD: Knappt hälften av sängbehovet fyllt

De tre paviljongerna till hemlösa är på plats på Solareturens gamla mark. Nu börjar ett krävande arbete att hitta frivilliga att fylla alla 15-20 pass i veckan under drygt tre månader.

Nattboendet Vintervärmen heter det, de tre paviljonger för hemlösa att sova i. Det betalas av kyrkosamfundens gemensamma nätverk för socialt arbete och står på mark upplåten av Karlstads kommun. Där ska de stå till sista mars.

Från måndag kan de 40 romer som vistas i Karlstad samt det 10-15-tal av kommunens egna hemlösa köpa en biljett för tio kronor och få en veckas boende i Vintervärmen. Först till kvarn gäller, eftersom det endast finns 15 sängplatser.

– Det är en början och vad vi har råd med. Att en biljett räcker så länge som en vecka är därför att forskning visar att det är den tid som krävs för återhämtning när man bott ute, säger diakon Lasse Söderberg från Svenska kyrkan.

Drogfritt boende

Paviljongerna öppnar 21.00 på kvällen och stänger 08.00 på morgonen. I biljettpriset ingår en säng, nattmacka, frukost och tillgång till toalett. Det finns inget rinnande vatten eller kokmöjligheter. I en fjärde paviljong ska frivilliga värdar från kyrkorna bo.

– Det ska vara tryggt och lugnt att bo här. Boendet är drogfritt och boendevärdarna finns här för att hjälpa. I Pingstkyrkan har vi öppet på söndagar för de hemlösa att komma och duscha, säger Dan Kihlström, pastor i Pingstkyrkan.

Samtidigt som paviljongerna öppnar på måndag fraktas de två tillfälliga barackerna, toaletten och containern som stått på samma mark sedan jul, bort. Dessutom kommer lägret under bilrampen i Duvslaget att rivas.

– Vi har inte råd med barackerna. Vi har en budget på 70 000 kronor och har samlat in ungefär hälften nu. Men det står givetvis en frivillig finansiär fritt att gå in och betala för dem, säger Lasse Söderberg.

Letar frivilliga

Kyrkorna har nu en stor utmaning i att få frivilliga att jobba som nattvärdar.

– Vi behöver 15-20 värdar i veckan under drygt tre månader. Just nu har vi tre anmälda, säger Dan Kihlström.

En av dem är Kid Andersson som redan jobbar frivilligt med integration av utlandsfödda män genom Kronoparkskyrkan.

– För mig är det självklart att hjälpa till och jag hoppas verkligen många, speciellt ungdomar, tar chansen att jobba här några nätter. Det är spännande att få vara med om en ny form av samarbete.

Nattboendet Vintervärmen heter det, de tre paviljonger för hemlösa att sova i. Det betalas av kyrkosamfundens gemensamma nätverk för socialt arbete och står på mark upplåten av Karlstads kommun. Där ska de stå till sista mars.

Från måndag kan de 40 romer som vistas i Karlstad samt det 10-15-tal av kommunens egna hemlösa köpa en biljett för tio kronor och få en veckas boende i Vintervärmen. Först till kvarn gäller, eftersom det endast finns 15 sängplatser.

– Det är en början och vad vi har råd med. Att en biljett räcker så länge som en vecka är därför att forskning visar att det är den tid som krävs för återhämtning när man bott ute, säger diakon Lasse Söderberg från Svenska kyrkan.

Drogfritt boende

Paviljongerna öppnar 21.00 på kvällen och stänger 08.00 på morgonen. I biljettpriset ingår en säng, nattmacka, frukost och tillgång till toalett. Det finns inget rinnande vatten eller kokmöjligheter. I en fjärde paviljong ska frivilliga värdar från kyrkorna bo.

– Det ska vara tryggt och lugnt att bo här. Boendet är drogfritt och boendevärdarna finns här för att hjälpa. I Pingstkyrkan har vi öppet på söndagar för de hemlösa att komma och duscha, säger Dan Kihlström, pastor i Pingstkyrkan.

Samtidigt som paviljongerna öppnar på måndag fraktas de två tillfälliga barackerna, toaletten och containern som stått på samma mark sedan jul, bort. Dessutom kommer lägret under bilrampen i Duvslaget att rivas.

– Vi har inte råd med barackerna. Vi har en budget på 70 000 kronor och har samlat in ungefär hälften nu. Men det står givetvis en frivillig finansiär fritt att gå in och betala för dem, säger Lasse Söderberg.

Letar frivilliga

Kyrkorna har nu en stor utmaning i att få frivilliga att jobba som nattvärdar.

– Vi behöver 15-20 värdar i veckan under drygt tre månader. Just nu har vi tre anmälda, säger Dan Kihlström.

En av dem är Kid Andersson som redan jobbar frivilligt med integration av utlandsfödda män genom Kronoparkskyrkan.

– För mig är det självklart att hjälpa till och jag hoppas verkligen många, speciellt ungdomar, tar chansen att jobba här några nätter. Det är spännande att få vara med om en ny form av samarbete.