2015-01-08 06:00

2015-01-20 23:18

Plågsam julledighet

KARLSTAD: Våldsutsatta kvinnor väntar med att söka hjälp

Julhelgerna är ofta en pärs för våldsutsatta familjer. Men på Alla kvinnors hus i Karlstad har det varit relativt lugnt. Hittills.

Marianne Dahlberg, ordförande i Alla kvinnors hus i Karlstad, ser ett mönster:

– Semestrar och långledigheterna är alltid problematiska i de här familjerna. Men kvinnorna biter ihop, står ut, slätar över; allt för att inte behöva rycka upp barnen. Efter helgerna brukar däremot trycket på oss öka, säger hon.

Det finns i dag en ökad kunskap i samhället omkring våld i nära relationer. Har det lett till minskat våld?

– Nej, tyvärr kan jag inte säga att vi har märkt någon minskning. Möjligen är det fler kvinnor som tar sig ur en destruktiv relation lite tidigare än förr. Problemet är mer uppmärksammat och att det är lättare att få relevant hjälp.

– Men visst behövs ännu mer ljus på kvinnornas situation och ökad kunskap om problematiken. Det gäller inte minst inom vissa yrkesutbildningar.

I Karlstad jobbar ett 60-tal kvinnor på kvinno- och tjejjouren helt ideellt. Lokaler för bland annat skyddat boende bekostas främst genom bidrag från Karlstads kommun.

En nyårsönskning?

– Lite stabilare ekonomi skulle förstås vara bra. Den politiska turbulensen på riksplanet har gjort att vi inte har kunnat söka några projektpengar från socialstyrelsen än. Vi vet inte vad som gäller; allt ligger på is.

Marianne Dahlberg, ordförande i Alla kvinnors hus i Karlstad, ser ett mönster:

– Semestrar och långledigheterna är alltid problematiska i de här familjerna. Men kvinnorna biter ihop, står ut, slätar över; allt för att inte behöva rycka upp barnen. Efter helgerna brukar däremot trycket på oss öka, säger hon.

Det finns i dag en ökad kunskap i samhället omkring våld i nära relationer. Har det lett till minskat våld?

– Nej, tyvärr kan jag inte säga att vi har märkt någon minskning. Möjligen är det fler kvinnor som tar sig ur en destruktiv relation lite tidigare än förr. Problemet är mer uppmärksammat och att det är lättare att få relevant hjälp.

– Men visst behövs ännu mer ljus på kvinnornas situation och ökad kunskap om problematiken. Det gäller inte minst inom vissa yrkesutbildningar.

I Karlstad jobbar ett 60-tal kvinnor på kvinno- och tjejjouren helt ideellt. Lokaler för bland annat skyddat boende bekostas främst genom bidrag från Karlstads kommun.

En nyårsönskning?

– Lite stabilare ekonomi skulle förstås vara bra. Den politiska turbulensen på riksplanet har gjort att vi inte har kunnat söka några projektpengar från socialstyrelsen än. Vi vet inte vad som gäller; allt ligger på is.