2014-12-18 06:01

2015-01-20 23:11

Delal är volontär i flyktinglägren i Irak

KARLSTAD/ZAXO: "Livet har fått en helt annan innebörd"

Sedan i oktober befinner sig Delal Sindy från Karlstad i staden Zaxo i Kurdistan i norra Irak. Hon är volontär och hjälper till i de många flyktinglägren där.
– Jag har lärt mig enormt mycket av att vara här. Livet har fått en helt annan innebörd. Vi tar så mycket för givet i trygga Sverige.

Terrororganisationen Islamiska statens (IS) framryckning i länderna i Mellanöstern har skapat en flyktingvåg av enorma mått. Den märks väldigt tydligt i norra Irak.

– Här i Zaxo där det normalt bor cirka 175 000 personer är antalet flyktingar nu över 200 000 och det kommer hela tiden fler. Situationen är extremt svår. Det är en kolossal humanitär katastrof med väldigt många offer, säger Delal Sindy.

Hon beslutade sig i höstas för att lämna Karlstad för att hjälpa till i flyktinglägren. Delal är född i Sverige och har en svensk mamma och en kurdisk pappa och kände att hon var tvungen att göra något.

– Jag mådde jättedåligt och tänkte inte på något annat än flyktingarna. Två veckor innan jag åkte startade jag en kläd- och förnödenhetsinsamling i samarbete med Tehuset i Karlstad. Sedan var det bara att åka. Jag sa upp mig från mitt jobb, hyrde ut lägenheten i andra hand och bokade biljett.

Betalade själva

Delal Sindy åkte ner med tio andra i hjälporganisationen Kurdish diaspora, bland andra Ako Ahmadi och Suleyman Andesh från Karlstad. De stod för kostnaderna själva och hade med sig cirka 30 kartonger medicin. Väl på plats gav de vård, terapi, förnödenheter och jobbade intensivt i två veckor.

– Flyktingarna är fortfarande i chocktillstånd, de har stängt av och gör inget annat än att överleva. De har förlorat allt som deras liv tidigare varit. En stor majoritet har förlorat flera familjemedlemmar. De traumatiska upplevelserna som alla varit med om är hjärtskärande.

– Jag har träffat en 15-årig flicka som fördes bort av ISIS och såldes till en 57-årig man i Mosul som efter 27 dagar lyckades fly. Jag har träffat en 90-årig gammal kvinna som varit tillfångatagen av IS, berättar Delal Sindy.

Vill fortsätta hjälpa

Tanken från början vara att hon skulle åka hem till Sverige efter fyra veckor, men Delal beslutade sig för att stanna kvar i Zaxo.

– Jag kunde inte åka tillbaka. Jag har lärt mig enormt mycket av att vara här i två månader. Jag kommer ägna varenda sekund åt att bidra till att hjälpa dem på alla möjliga sätt jag bara kan. Livet har fått en helt annan innebörd, vi tar så mycket för givet i trygga Sverige.

Delal Sindy startade tidigare i höstas en insamling på Facebook och fick in cirka 35 000 kronor, pengar som hon använde för att tillsammans med svenska fotbollslaget Dalkurds lagkapten Peshraw Azizi som kommit ner köpa vi madrasser, täcken och hygienartiklar till cirka 600 personer. Tidigare sov de på rissäckar.

Julklappar till barnen

Nu har de två startat en ny Facebook-insamling för att kunna dela ut julklappar till flyktingbarnen.

– De donationer vi får in kommer oavkortat användas till att köpa mjuka julklappar till flyktingbarnen så de kan klara av den hemska kylan. Vi kommer göra detta i flera städer och flyktingläger, bland annat där det finns runt 2 000 föräldralösa barn, säger Delal Sindy.

Man kan donera en julklapp till flyktingbarnen i Zaxo genom att Swisha till numret 0720057524 eller sätta in pengar på kontot 914 351 999-0 i Swedbank. Använd clearingnummer 8480-6 och skriv Dalal Sindy som betalningsmottagare.

Terrororganisationen Islamiska statens (IS) framryckning i länderna i Mellanöstern har skapat en flyktingvåg av enorma mått. Den märks väldigt tydligt i norra Irak.

– Här i Zaxo där det normalt bor cirka 175 000 personer är antalet flyktingar nu över 200 000 och det kommer hela tiden fler. Situationen är extremt svår. Det är en kolossal humanitär katastrof med väldigt många offer, säger Delal Sindy.

Hon beslutade sig i höstas för att lämna Karlstad för att hjälpa till i flyktinglägren. Delal är född i Sverige och har en svensk mamma och en kurdisk pappa och kände att hon var tvungen att göra något.

– Jag mådde jättedåligt och tänkte inte på något annat än flyktingarna. Två veckor innan jag åkte startade jag en kläd- och förnödenhetsinsamling i samarbete med Tehuset i Karlstad. Sedan var det bara att åka. Jag sa upp mig från mitt jobb, hyrde ut lägenheten i andra hand och bokade biljett.

Betalade själva

Delal Sindy åkte ner med tio andra i hjälporganisationen Kurdish diaspora, bland andra Ako Ahmadi och Suleyman Andesh från Karlstad. De stod för kostnaderna själva och hade med sig cirka 30 kartonger medicin. Väl på plats gav de vård, terapi, förnödenheter och jobbade intensivt i två veckor.

– Flyktingarna är fortfarande i chocktillstånd, de har stängt av och gör inget annat än att överleva. De har förlorat allt som deras liv tidigare varit. En stor majoritet har förlorat flera familjemedlemmar. De traumatiska upplevelserna som alla varit med om är hjärtskärande.

– Jag har träffat en 15-årig flicka som fördes bort av ISIS och såldes till en 57-årig man i Mosul som efter 27 dagar lyckades fly. Jag har träffat en 90-årig gammal kvinna som varit tillfångatagen av IS, berättar Delal Sindy.

Vill fortsätta hjälpa

Tanken från början vara att hon skulle åka hem till Sverige efter fyra veckor, men Delal beslutade sig för att stanna kvar i Zaxo.

– Jag kunde inte åka tillbaka. Jag har lärt mig enormt mycket av att vara här i två månader. Jag kommer ägna varenda sekund åt att bidra till att hjälpa dem på alla möjliga sätt jag bara kan. Livet har fått en helt annan innebörd, vi tar så mycket för givet i trygga Sverige.

Delal Sindy startade tidigare i höstas en insamling på Facebook och fick in cirka 35 000 kronor, pengar som hon använde för att tillsammans med svenska fotbollslaget Dalkurds lagkapten Peshraw Azizi som kommit ner köpa vi madrasser, täcken och hygienartiklar till cirka 600 personer. Tidigare sov de på rissäckar.

Julklappar till barnen

Nu har de två startat en ny Facebook-insamling för att kunna dela ut julklappar till flyktingbarnen.

– De donationer vi får in kommer oavkortat användas till att köpa mjuka julklappar till flyktingbarnen så de kan klara av den hemska kylan. Vi kommer göra detta i flera städer och flyktingläger, bland annat där det finns runt 2 000 föräldralösa barn, säger Delal Sindy.

Man kan donera en julklapp till flyktingbarnen i Zaxo genom att Swisha till numret 0720057524 eller sätta in pengar på kontot 914 351 999-0 i Swedbank. Använd clearingnummer 8480-6 och skriv Dalal Sindy som betalningsmottagare.