2014-10-25 06:00

2015-01-06 00:06

Smutsigt vatten blir rent i påsen

KARLSTAD: Billig och enkel teknik

Företaget Dotank har tagit fram en plastförpackning som ihop med solens uv-strålar renar vatten på ett enkelt och hållbart.

– Förpackningen bygger på beprövad teknik, den så kallade sodis-metoden (Solar water disinfection) där man renar vatten i petflaskor som läggs på ett reflekterande underlag, berättar Lars Sandberg, chef för Dotank som är ett idéutvecklingsföretag.

Tack vare olika informationsprojekt renar mer än fem miljoner människor sitt vatten med hjälp av solen, men fortfarande saknar en miljard människor tillgång till rent dricksvatten.

– Vi ville göra en förpackning där man kan förvara och hantera vattnet. Men tanken är också att förpackningen ska kunna användas i katastrofsituationer där man inte har möjlighet och tid för information. Vi har lagt ner mycket jobb på utformningen av den grafiska designen på påsens baksida, som beskriver hur man gör. Den ska kunna förstås av alla, säger han.

Projektet startade för fyra år sedan. Planen var att göra en förpackningsmaskin – men slutade med plastförpackningen.

– Vi har samarbetat med Mittuniversitetet, Karlstads universitet och Packbridge, ett stort förpackningsnätverk. Många har bidragit med sina idéer, kunskap – och arbete, bland andra studenten Victor Fredlund vid Karlstads universitet, som burit omkring på ett antal plastpåsar i olika storlekar för att testa hur de fungerade.

Till sist föll man för en påse som rymmer cirka fyra liter vatten. För att få ned kostnaderna valde man en typ som redan fanns på marknaden och till den har man sedan lagt på en tunn metallfilm som ska reflektera solljuset.

– Designen uppfyller våra krav och går att återanvända 40 gånger, hantera och bära på ett vettigt sätt, säger Lars Sandberg.

En påse kostar cirka 2:80 att tillverka men Lars Sandberg hoppas hitta sponsorer så att den kan säljas för 50 öre på plats. Vattnet i påsen blir mellan 70 och 80 grader varmt vilket gör att det krävs mindre energi för att koka det.

Till en början tillverkar man 10 000 påsar som man hoppas kunna testa bland annat i samarbete med Karlstads universitet.

– I förlängningen är det här ett sätt att synas men det är ett ideellt projekt. Vi får inget betalt och vi lämnar ut designen och de specifikationer som finns. Vårt mål är att det här kommer till användning, säger Lars Sandberg.

– Förpackningen bygger på beprövad teknik, den så kallade sodis-metoden (Solar water disinfection) där man renar vatten i petflaskor som läggs på ett reflekterande underlag, berättar Lars Sandberg, chef för Dotank som är ett idéutvecklingsföretag.

Tack vare olika informationsprojekt renar mer än fem miljoner människor sitt vatten med hjälp av solen, men fortfarande saknar en miljard människor tillgång till rent dricksvatten.

– Vi ville göra en förpackning där man kan förvara och hantera vattnet. Men tanken är också att förpackningen ska kunna användas i katastrofsituationer där man inte har möjlighet och tid för information. Vi har lagt ner mycket jobb på utformningen av den grafiska designen på påsens baksida, som beskriver hur man gör. Den ska kunna förstås av alla, säger han.

Projektet startade för fyra år sedan. Planen var att göra en förpackningsmaskin – men slutade med plastförpackningen.

– Vi har samarbetat med Mittuniversitetet, Karlstads universitet och Packbridge, ett stort förpackningsnätverk. Många har bidragit med sina idéer, kunskap – och arbete, bland andra studenten Victor Fredlund vid Karlstads universitet, som burit omkring på ett antal plastpåsar i olika storlekar för att testa hur de fungerade.

Till sist föll man för en påse som rymmer cirka fyra liter vatten. För att få ned kostnaderna valde man en typ som redan fanns på marknaden och till den har man sedan lagt på en tunn metallfilm som ska reflektera solljuset.

– Designen uppfyller våra krav och går att återanvända 40 gånger, hantera och bära på ett vettigt sätt, säger Lars Sandberg.

En påse kostar cirka 2:80 att tillverka men Lars Sandberg hoppas hitta sponsorer så att den kan säljas för 50 öre på plats. Vattnet i påsen blir mellan 70 och 80 grader varmt vilket gör att det krävs mindre energi för att koka det.

Till en början tillverkar man 10 000 påsar som man hoppas kunna testa bland annat i samarbete med Karlstads universitet.

– I förlängningen är det här ett sätt att synas men det är ett ideellt projekt. Vi får inget betalt och vi lämnar ut designen och de specifikationer som finns. Vårt mål är att det här kommer till användning, säger Lars Sandberg.

  • Marianne Eriksson

null
null
null

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.