2014-06-28 06:00

2016-10-11 14:40

En fighter som stärks av motgångar

KARLSTAD: Riksdagsledamot Pia Hallström (M)

I höstas upptäckte moderata riksdagsledamoten Pia Hallström en knöl i ena bröstet. Cancerbeskedet slog ner som en bomb.
– Det blev bara ett stort, svart hål. Jag hade ju så mycket kvar jag ville göra och ville inte dö.

Forshagabon Pia Hallström kommer direkt från Centralsjukhuset i Karlstad till vårt möte.

– I dag har jag fått min sista behandling. Det har varit sex cellgiftsbehandlingar var tredje vecka. Under 25 dagar strålades jag varje vardag. Vintern var tuff.

Du var bara sjukskriven två veckor totalt efter operationen. Var fann du kraft?

– Jag är en fighter som stärks av motgångar. Innan cancerbeskedet kände jag mig fullt frisk och jag har hela tiden haft siktet inställt på att vara bra till midsommar. Jobbet höll mig uppe, även om jag blev helt slut efter promenaden från min lägenhet på Söder till riksdagen. Men det hade varit värre att sitta hemma och grubbla. Alla har varit fantastiska, inte minst maken. Nu försöker jag umgås mer med mina vänner och ta vara på den tid jag har.

Vad brinner du för?

– Som riksdagsledamot har jag jobbat hårt mot våld i nära relationer. Jag levde själv i ett destruktivt förhållande för drygt 20 år sedan och ångrar att jag aldrig anmälde. Jag brinner för många frågor; skolan, hedersproblematik, jämställdhet och hur Värmland ska utvecklas, till exempel.

Din vision för Värmland?

– Att infrastrukturen fungerar, att vi behåller basindustrin och utvecklar turismen. Jag är en sann kulturtant och tycker att vi är ett fantastiskt kulturlän! Min förhoppning är att hela länet ska leva och att ”någon-annan-ismen” försvinner.

Hur då?

– Alla har en inneboende styrka och vilja att förändra och själva påverka sina liv, även om en del behöver mer hjälp på vägen. Själv har jag levt som ensamstående, outbildad mamma så jag vet hur tufft det var.

Tycker du att Alliansen har ökat klyftorna i samhället?

– Nej, vi har höjt nivån för de som har tjänat minst genom att sänka skatten. De har fått en hel månadslön till. Vi har skapat 250 000 nya jobb och går till val på arbetslinjen.

Som gammal lärare och rektor - är du nöjd med skolpolitiken?

– Jag tror att det blir bra, men det tar tid att vrida tillbaka till en kunskapsskola. Lärarna behöver arbetsro nu. Det var bra att vi tog bort administrationen. De nationella proven borde rättas centralt framöver. Viktigast är att se till barnens bästa.

Vad gör dig glad?

– Jag blir oerhört glad när jag möter gamla elever som har lyckats, speciellt ”strulputtar”.

Hur föddes ditt politiska engagemang?

– Vi diskuterade mycket politik hemma. Jag blev moderat under kärnkraftsdebatten och mer aktivt engagerad när jag ville förändra barnens skola. I en liten kommun som Forshaga gick det fort att få många politiska uppdrag.

Hur jämställt är ditt parti, som domineras av manstrion Reinfeldt, Borg och Bildt?

– Det pratas alltmer om jämställdhet och lika lön för lika arbete. Rutavdraget har hjälpt många att få mer tid tillsammans, särskilt kvinnorna, som ofta tar större ansvar hemma.

Tror du på kvotering för att öka jämställdheten?

– Nej. Jag är jätteglad att jag står överst på Moderaternas lista utan att ha blivit kvoterad dit!

Det har blåst lite snålt kring Moderaterna, inte minst i EU-valet. Blir Reinfeldt kvar som statsminister i höst, tror du?

– Jag tror Fredrik Reinfeldt är inställd på fyra år till. Det är svårt att vara störst, man måste vara snäll mot de små. Jag hoppas det vänder, som tidigare. Många företagare är rädda för Miljöpartiets skatt på drivmedel och vill ha kvar sänkt arbetsgivaravgift och restaurangmoms.

Forshagabon Pia Hallström kommer direkt från Centralsjukhuset i Karlstad till vårt möte.

– I dag har jag fått min sista behandling. Det har varit sex cellgiftsbehandlingar var tredje vecka. Under 25 dagar strålades jag varje vardag. Vintern var tuff.

Du var bara sjukskriven två veckor totalt efter operationen. Var fann du kraft?

– Jag är en fighter som stärks av motgångar. Innan cancerbeskedet kände jag mig fullt frisk och jag har hela tiden haft siktet inställt på att vara bra till midsommar. Jobbet höll mig uppe, även om jag blev helt slut efter promenaden från min lägenhet på Söder till riksdagen. Men det hade varit värre att sitta hemma och grubbla. Alla har varit fantastiska, inte minst maken. Nu försöker jag umgås mer med mina vänner och ta vara på den tid jag har.

Vad brinner du för?

– Som riksdagsledamot har jag jobbat hårt mot våld i nära relationer. Jag levde själv i ett destruktivt förhållande för drygt 20 år sedan och ångrar att jag aldrig anmälde. Jag brinner för många frågor; skolan, hedersproblematik, jämställdhet och hur Värmland ska utvecklas, till exempel.

Din vision för Värmland?

– Att infrastrukturen fungerar, att vi behåller basindustrin och utvecklar turismen. Jag är en sann kulturtant och tycker att vi är ett fantastiskt kulturlän! Min förhoppning är att hela länet ska leva och att ”någon-annan-ismen” försvinner.

Hur då?

– Alla har en inneboende styrka och vilja att förändra och själva påverka sina liv, även om en del behöver mer hjälp på vägen. Själv har jag levt som ensamstående, outbildad mamma så jag vet hur tufft det var.

Tycker du att Alliansen har ökat klyftorna i samhället?

– Nej, vi har höjt nivån för de som har tjänat minst genom att sänka skatten. De har fått en hel månadslön till. Vi har skapat 250 000 nya jobb och går till val på arbetslinjen.

Som gammal lärare och rektor - är du nöjd med skolpolitiken?

– Jag tror att det blir bra, men det tar tid att vrida tillbaka till en kunskapsskola. Lärarna behöver arbetsro nu. Det var bra att vi tog bort administrationen. De nationella proven borde rättas centralt framöver. Viktigast är att se till barnens bästa.

Vad gör dig glad?

– Jag blir oerhört glad när jag möter gamla elever som har lyckats, speciellt ”strulputtar”.

Hur föddes ditt politiska engagemang?

– Vi diskuterade mycket politik hemma. Jag blev moderat under kärnkraftsdebatten och mer aktivt engagerad när jag ville förändra barnens skola. I en liten kommun som Forshaga gick det fort att få många politiska uppdrag.

Hur jämställt är ditt parti, som domineras av manstrion Reinfeldt, Borg och Bildt?

– Det pratas alltmer om jämställdhet och lika lön för lika arbete. Rutavdraget har hjälpt många att få mer tid tillsammans, särskilt kvinnorna, som ofta tar större ansvar hemma.

Tror du på kvotering för att öka jämställdheten?

– Nej. Jag är jätteglad att jag står överst på Moderaternas lista utan att ha blivit kvoterad dit!

Det har blåst lite snålt kring Moderaterna, inte minst i EU-valet. Blir Reinfeldt kvar som statsminister i höst, tror du?

– Jag tror Fredrik Reinfeldt är inställd på fyra år till. Det är svårt att vara störst, man måste vara snäll mot de små. Jag hoppas det vänder, som tidigare. Många företagare är rädda för Miljöpartiets skatt på drivmedel och vill ha kvar sänkt arbetsgivaravgift och restaurangmoms.

  • Åsa Eneljung

Pia Hallström

Ålder: 53 år

Bor: Forshaga

Familj: Man och fyra barn, varav tre är utflugna.

Bakgrund: Ma/NO-lärare och rektor, senast på Frödingskolan, Kronoparken.

Uppdrag: Moderat riksdagsledamot och ledamot i fullmäktige i Forshaga samt Brottsoffernämnden

Ser på tv: Mest nyheter, följer sällan serier. En del debatter och sport.

Läser: Ja, hela tiden - allt! Joyce Carol Oats är en favorit.

Dricker: Helst vatten.

Äter: Gärna italienskt.

Varför blev du moderat? Det var i slutet på 1970-talet när man skulle rösta om kärnkraften. Då tog jag ställning och engagerade mig i MUF.

Moderaterna

Bildades: 1904

Antal medlemmar i Värmland: 1 246

Antal medlemmar i Sverige: 52 482

Partiledare: Fredrik Reinfeldt, nuvarande statsminister

Röster i senaste riksdagsvalet: 30,06 procent

De som intervjuas

28 juni: Pia Hallström (M)

5 juli: Håkan Svenneling (V)

12 juli: Nina Larsson (FP)

19 juli: Runar Filper (SD)

26 juli: Katarina Johannesson (C)

2 augusti: Jesper Johansson (MP)

9 augusti: Linda Larsson (S)

16 augusti: Peter Kullgren (KD)