2014-05-26 11:26

2015-04-10 15:14

"Det var kärlek vid första genusvetardejten"

BLOGG

Sandra Bood, 31, studerar genusvetenskap vid Karlstads universitet och är ny bloggare på nwt.se. Framöver kan ni följa hennes tankar kring genusfrågor under rubriken Genusbooden.

Varför fastnade du för genusfrågor?

– Det var kärlek vid första genusvetardejten för mig. Precis de frågor jag brinner för, tycker är viktiga och gärna analyserar sönder i timmar.

Varför är det viktigt?

– För mig blev genusfrågor viktigt för att jag enbart i egenskap av kvinna befann mig utanför samhällsnormen, för att mina vänner inte heller passade in på grund av deras hudfärg, sexuell läggning eller tro. Utvecklingen mot ett jämställt samhälle går alldeles för sakta. Världen är skev, både i makt och i struktur. Det gör att människor utesluts och diskrimineras. Därför är genusfrågor allmänmänskliga och därmed viktiga.

Och nu ska du blogga på nwt.se – vad tror du att bloggen kommer att ge dig och dina läsare?

– Jag får en chans att unna mig egentid med mina älskade genusfrågor och jag hoppas kunna reda ut lite missförstånd och kanske få någon att bli intresserad av ämnet och tänka till lite. Sen hoppas jag få höra lite om läsarnas erfarenheter och lära mig av dem, så jag får slipa på mina egna genusglasögon som kan hamna lite snett ibland.

Vem är Sandra Bood?

– Hur identifierar och definierar man sig själv? Eskilstunafödd trettioettåring som snart är klar med sin kandidatexamen i genusvetenskap (det kom en bebis emellan). Jag flyttade till Karlstad 2007 med min dåvarande sambo, numera man. Tillsammans har vi ett barn, två katter, just nu ett gäng svartmyror och ett gammalt 1800-talshus. Gillar choklad, böcker och yoga. Gillar inte kött, åska och jante.

Berätta något om dig som inte så många känner till?

– Jag svär så in i..., härliga runda svordomar. Men min man är snäppet värre måste jag försvara mig med. Vi har en vecka på oss att skärpa oss innan ”svärordsburken” åker fram. Det kommer att bli knapert framöver...”

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BLOGGEN

Varför fastnade du för genusfrågor?

– Det var kärlek vid första genusvetardejten för mig. Precis de frågor jag brinner för, tycker är viktiga och gärna analyserar sönder i timmar.

Varför är det viktigt?

– För mig blev genusfrågor viktigt för att jag enbart i egenskap av kvinna befann mig utanför samhällsnormen, för att mina vänner inte heller passade in på grund av deras hudfärg, sexuell läggning eller tro. Utvecklingen mot ett jämställt samhälle går alldeles för sakta. Världen är skev, både i makt och i struktur. Det gör att människor utesluts och diskrimineras. Därför är genusfrågor allmänmänskliga och därmed viktiga.

Och nu ska du blogga på nwt.se – vad tror du att bloggen kommer att ge dig och dina läsare?

– Jag får en chans att unna mig egentid med mina älskade genusfrågor och jag hoppas kunna reda ut lite missförstånd och kanske få någon att bli intresserad av ämnet och tänka till lite. Sen hoppas jag få höra lite om läsarnas erfarenheter och lära mig av dem, så jag får slipa på mina egna genusglasögon som kan hamna lite snett ibland.

Vem är Sandra Bood?

– Hur identifierar och definierar man sig själv? Eskilstunafödd trettioettåring som snart är klar med sin kandidatexamen i genusvetenskap (det kom en bebis emellan). Jag flyttade till Karlstad 2007 med min dåvarande sambo, numera man. Tillsammans har vi ett barn, två katter, just nu ett gäng svartmyror och ett gammalt 1800-talshus. Gillar choklad, böcker och yoga. Gillar inte kött, åska och jante.

Berätta något om dig som inte så många känner till?

– Jag svär så in i..., härliga runda svordomar. Men min man är snäppet värre måste jag försvara mig med. Vi har en vecka på oss att skärpa oss innan ”svärordsburken” åker fram. Det kommer att bli knapert framöver...”

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BLOGGEN