2014-05-15 14:00

2015-01-06 22:27

"Åkesson ville ha den situation vi hade"

KARLSTAD: Polisens svar på SD:s kritik efter Karlstadsmötet

(UPPDATERAD) – Jimmie Åkesson ville ha den situation vi hade, säger polisens operativa chef Rolf Sandberg.
Sverigedemokraternas partiledare sa nej till polisens förslag på ytterligare insatser vid valmötet på Stora torget i Karlstad.

Dagen efter det stökiga torgmötet är Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund kritisk mot Värmlandspolisen.

– Det jag vänder mig emot är att polisen säger att det var en lyckad insats. Vi kunde inte hålla torgmötet. När det gäller stök och störningar tillhör Karlstad topp tre av de platser vi besökt hittills. Folk störde mötet så Jimmie Åkesson inte kunde tala. Det begicks alltså brott framför ögonen på polisen, och de personerna är inte gripna. Då kan man inte kalla polisens insats för annat än misslyckad!

Nöjd med insatsen

Rolf Sandberg vidhåller att polisen gjorde en bra insats.

– Det var aldrig någon fara för Jimmie Åkessons säkerhet. Han kunde tala i tre timmar till klockan 22, men han valde själv att avbryta när folk buade. En stor del av tiden befann han sig i ett tält där han pratade med intresserade.

Polisen hade redan innan mötet haft kontakt med flera grupper som skulle markera sitt missnöje mot Sverigedemokraterna under kvällen.

– Vi hade dialog med flera partier och autonoma grupper. De sa att det skulle finnas på plats och vända ryggen åt Jimmie Åkesson. Nu höll de sig inte till det. Sedan kom det folk som var ute efter att störa av andra skäl än politiska, som Boltic Blues. Den gruppen tog vi från torget redan i ett tidigt skede.

Kunde ha gjort mer

Jimmie Åkesson avbröt alltså sitt tal för en stund när motdemonstranterna blev för högljudda. Ett 60-tal poliser försökte få folk att dra sig undan och dämpa sig. Elva personer togs med till polishuset. De är misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakt.

– Folk buade. Vi agerade. Och vi hade hela tiden en dialog med Jimmie Åkesson. Vi kunde ha gjort mer men han ville inte det.

Polisen föreslog en selektering: motdemonstranterna skulle föras en bit bort så att de som ville lyssna till Jimmie Åkessons tal fick vara i fred och gör det framför scenen.

– Vi hade också möjlighet att tömma torget, men Åkesson ville inte det heller. Jimmie Åkesson ville ha den situation vi hade.

Jimmie Åkesson reagerar starkt på Rolf Sandbergs kommentarer.

– Något av det värsta jag läst, skriver han på twitter. Oerhört fegt att ljuga ihop något så bisarrt för att man misslyckats med sitt jobb

Fonot: På nwt.se kan du se hela presskonferensen som polisen höll på kvällen efter torgmötet.

Dagen efter det stökiga torgmötet är Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund kritisk mot Värmlandspolisen.

– Det jag vänder mig emot är att polisen säger att det var en lyckad insats. Vi kunde inte hålla torgmötet. När det gäller stök och störningar tillhör Karlstad topp tre av de platser vi besökt hittills. Folk störde mötet så Jimmie Åkesson inte kunde tala. Det begicks alltså brott framför ögonen på polisen, och de personerna är inte gripna. Då kan man inte kalla polisens insats för annat än misslyckad!

Nöjd med insatsen

Rolf Sandberg vidhåller att polisen gjorde en bra insats.

– Det var aldrig någon fara för Jimmie Åkessons säkerhet. Han kunde tala i tre timmar till klockan 22, men han valde själv att avbryta när folk buade. En stor del av tiden befann han sig i ett tält där han pratade med intresserade.

Polisen hade redan innan mötet haft kontakt med flera grupper som skulle markera sitt missnöje mot Sverigedemokraterna under kvällen.

– Vi hade dialog med flera partier och autonoma grupper. De sa att det skulle finnas på plats och vända ryggen åt Jimmie Åkesson. Nu höll de sig inte till det. Sedan kom det folk som var ute efter att störa av andra skäl än politiska, som Boltic Blues. Den gruppen tog vi från torget redan i ett tidigt skede.

Kunde ha gjort mer

Jimmie Åkesson avbröt alltså sitt tal för en stund när motdemonstranterna blev för högljudda. Ett 60-tal poliser försökte få folk att dra sig undan och dämpa sig. Elva personer togs med till polishuset. De är misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakt.

– Folk buade. Vi agerade. Och vi hade hela tiden en dialog med Jimmie Åkesson. Vi kunde ha gjort mer men han ville inte det.

Polisen föreslog en selektering: motdemonstranterna skulle föras en bit bort så att de som ville lyssna till Jimmie Åkessons tal fick vara i fred och gör det framför scenen.

– Vi hade också möjlighet att tömma torget, men Åkesson ville inte det heller. Jimmie Åkesson ville ha den situation vi hade.

Jimmie Åkesson reagerar starkt på Rolf Sandbergs kommentarer.

– Något av det värsta jag läst, skriver han på twitter. Oerhört fegt att ljuga ihop något så bisarrt för att man misslyckats med sitt jobb

Fonot: På nwt.se kan du se hela presskonferensen som polisen höll på kvällen efter torgmötet.

  • Gunilla Rung Klint

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.