2013-12-29 13:24

2015-01-14 00:03

Foto: Joachim Lagercrantz

BILDSPEL: Flera tusen deltog i manifestationen

KARLSTAD

(UPPDATERAD) Karlstadsbornas reaktion på nazistattacken i Stockholmsförorten Kärrtorp blev ett rungande ja till mångfald. Kanske så många som 3 500 gick från Museiparken till Stora torget där de samfällt tog avstånd från rasism och enfald.

Det började med att någon i skydd av nattens mörker klottrade hakkors på husväggar i Stockholmsförorten Kärrtorp och fortsatte med en nazistattack mot människor som demonstrerade sitt avståndstagande mot rasism. Därefter har flera manifestationer för mångfald arrangerats runt om i Sverige, den största i just Kärrtorp med hela 16 000 deltagare.

På söndagen var turen kommen till Karlstad. Säkert bortåt 3 500 personer visade sitt söd för mångfald och sitt avståndstagande mot rasism genom att samlas i Museiparken och sedan tillsammans gå till Stora torget.

– Jag är jättejättenöjd, säger Hanna Rosell som är den som tog första initiativet. Jag hade varit nöjd om det hade kommit 1 000, nu kom det många fler än så.

Våga ta debatten

– Jag hoppas att alla som var med nu tar med sig känslan och vågar ta debatten om rasism när de möter den.

Susanne Kielba var den som höll i det mesta av arrangemangen kring denna hastigt påkomna manifestation.

– Nu börjar det sjunka in i mig att det faktiskt var något mycket stort som vi var med om, säger hon när NWT fick tag på henne ett par timmar efter mötets slut.

Stor bredd

Den som var där och såg samlingen noterade kanske den stora bredden på människor som strömmade till. Där var unga och gamla, politiker från alla demokratiska läger, människor som var födda i Sverige och människor som var födda någon annanstans.

– Jag tror på ett Sverige där det finns en plats för alla och där alla respekteras, sade Ardhon Bujupi från scenen på Stora torget.

Ardhon var tio år när han kom som flykting från krigets och rasismens Kosovo. Nu bor han i Sunne och arbetar själv med ensamkommande flyktingbarn. Den här är jag mest stolt över sade han och drog på sig svenska fotbollslandslagets gula tröja.

Det började med att någon i skydd av nattens mörker klottrade hakkors på husväggar i Stockholmsförorten Kärrtorp och fortsatte med en nazistattack mot människor som demonstrerade sitt avståndstagande mot rasism. Därefter har flera manifestationer för mångfald arrangerats runt om i Sverige, den största i just Kärrtorp med hela 16 000 deltagare.

På söndagen var turen kommen till Karlstad. Säkert bortåt 3 500 personer visade sitt söd för mångfald och sitt avståndstagande mot rasism genom att samlas i Museiparken och sedan tillsammans gå till Stora torget.

– Jag är jättejättenöjd, säger Hanna Rosell som är den som tog första initiativet. Jag hade varit nöjd om det hade kommit 1 000, nu kom det många fler än så.

Våga ta debatten

– Jag hoppas att alla som var med nu tar med sig känslan och vågar ta debatten om rasism när de möter den.

Susanne Kielba var den som höll i det mesta av arrangemangen kring denna hastigt påkomna manifestation.

– Nu börjar det sjunka in i mig att det faktiskt var något mycket stort som vi var med om, säger hon när NWT fick tag på henne ett par timmar efter mötets slut.

Stor bredd

Den som var där och såg samlingen noterade kanske den stora bredden på människor som strömmade till. Där var unga och gamla, politiker från alla demokratiska läger, människor som var födda i Sverige och människor som var födda någon annanstans.

– Jag tror på ett Sverige där det finns en plats för alla och där alla respekteras, sade Ardhon Bujupi från scenen på Stora torget.

Ardhon var tio år när han kom som flykting från krigets och rasismens Kosovo. Nu bor han i Sunne och arbetar själv med ensamkommande flyktingbarn. Den här är jag mest stolt över sade han och drog på sig svenska fotbollslandslagets gula tröja.

null
null
null

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.