2018-09-12 06:00

2018-09-12 06:00

Sensationellt valresultat

Efter stor turbulens in i det sista har Sveriges befolkning sagt sitt om hur de vill att landet ska styras. Något kraftfullt avgörande beslut blev det inte och med stor sannolikhet får vi leva i ovisshet ytterligare en tid. Förhoppningsvis får vi en stabil majoritet.

Hur styret kommer att se ut i Karlskoga är i nuläget är oklart, även om Moderaterna gick fram oerhört mycket. Samarbete och samråd kommer att krävas.

Att nedgången för Socialdemokraterna i Karlskoga blev så stort kan säkerligen härledas till ett märkligt agerande i en rad viktiga kommunala frågor. Inte minst blev det många upprörda känslor i samband med Kemab- affären. Att försöka sälja av kommunens största tillgång utan kommuninvånarnas vetskap gör man inte ostraffat. Kommuninvånarnas dom blev hård, - 10 procent. Värt att notera är att S hade 56 procent av väljarrösterna fram till valet 2006.

Jag har i flera ledare försökt föra fram hur viktigt det är att kommuninvånarna får korrekt information, att det måste råda stor öppenhet och att alla måste känna delaktighet. Det räcker inte att man har en medborgardialog då och då i någon mindre betydelsefull fråga. Kommuninvånarna måste också känna att deras åsikter tas till vara. Det går inte att säga: ” Vi kan köra över. Vi har majoritet och kommuninvånarna har glömt beslutet till nästa val.” Några i partiet kom med sådana kommentarer under min tid som kommunalråd. Detta kunde jag aldrig ställa upp på.

Stark kritik har också riktats mot kommunledningen när det gäller hur beslut fattats och att man inte följt den demokratiska processen. Denna kritik har kommit både från en samlad revision samt i advokatfirman Glimstedts rättsutredning. Tyvärr verkar man inte ha tagit till sig kritiken.

Nu har kommunens invånare sagt sitt och visat att man vill att rättrådighet ska vara ledstjärnan. Det är nu viktigt att Karlskoga får en stabilitet i ledarskapet. Det är av avgörande betydelse för kommunens utveckling, inte minst för näringslivet, kvaliteten i skolan och omsorgen och den kulturella utvecklingen.

Ledarskapet och politiken har ett stort ansvar.

Margareta Karlsson

Ledarskribent

Hur styret kommer att se ut i Karlskoga är i nuläget är oklart, även om Moderaterna gick fram oerhört mycket. Samarbete och samråd kommer att krävas.

Att nedgången för Socialdemokraterna i Karlskoga blev så stort kan säkerligen härledas till ett märkligt agerande i en rad viktiga kommunala frågor. Inte minst blev det många upprörda känslor i samband med Kemab- affären. Att försöka sälja av kommunens största tillgång utan kommuninvånarnas vetskap gör man inte ostraffat. Kommuninvånarnas dom blev hård, - 10 procent. Värt att notera är att S hade 56 procent av väljarrösterna fram till valet 2006.

Jag har i flera ledare försökt föra fram hur viktigt det är att kommuninvånarna får korrekt information, att det måste råda stor öppenhet och att alla måste känna delaktighet. Det räcker inte att man har en medborgardialog då och då i någon mindre betydelsefull fråga. Kommuninvånarna måste också känna att deras åsikter tas till vara. Det går inte att säga: ” Vi kan köra över. Vi har majoritet och kommuninvånarna har glömt beslutet till nästa val.” Några i partiet kom med sådana kommentarer under min tid som kommunalråd. Detta kunde jag aldrig ställa upp på.

Stark kritik har också riktats mot kommunledningen när det gäller hur beslut fattats och att man inte följt den demokratiska processen. Denna kritik har kommit både från en samlad revision samt i advokatfirman Glimstedts rättsutredning. Tyvärr verkar man inte ha tagit till sig kritiken.

Nu har kommunens invånare sagt sitt och visat att man vill att rättrådighet ska vara ledstjärnan. Det är nu viktigt att Karlskoga får en stabilitet i ledarskapet. Det är av avgörande betydelse för kommunens utveckling, inte minst för näringslivet, kvaliteten i skolan och omsorgen och den kulturella utvecklingen.

Ledarskapet och politiken har ett stort ansvar.

Margareta Karlsson

Ledarskribent

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.