2018-08-04 06:00

2018-08-04 06:00

Vem tänker på de gamla?

LEDARE

I juli 2017 skrev jag om kommunernas beredskap vid extremväder, bland annat långvariga värmeböljor. Svenska Miljöinstitutet och Svensk Försäkring hade då genom en enkät påvisat, att många kommuner överhuvudtaget inte undersökt riskerna.

Bara två av tio kommuner följde upp och utvärderade klimatanpassningsarbetet. Ännu färre hade vidtagit några åtgärder och hela 88 kommuner hade inte ens besvarat enkäten. I Örebro län var det bara Degerfors och Lindesberg som svarade.

Hur det står till idag i Karlskoga och Degerfors finns det ingen uppgift om, men helt klart har båda kommunerna stora problem med den extrema värmen i sina äldreboenden.

Häromdagen beskrevs arbetsmiljöproblemen för personalen i en artikel i tidningen. Det var bra, men problemen med värmen för de äldre är också väldigt viktiga att belysa. Här handlar det om de mest sköra, äldre i samhället, som många gånger har svårt att uttrycka hur illa det är. Personalen gör säkert allt de kan för att säkerställa vätsketillförseln, men det krävs många ytterligare åtgärder för en dräglig tillvaro i värmen. I Degerfors har verksamhetschefen Jörgen Dahl- Larsson lyft upp problematiken och begärt in offerter från Degerforsbyggen för att installera både markiser och kylanläggningar i Västergården och Letälvsgården.

I Karlskoga ser problematiken ut på ett likartad sätt med svårigheter att få ner värmen i de äldres boenden. Ett exempel är Lötängen, där man gör allt för att lindra värmen. Detta genom att fälla ner persienner och dra för gardiner.

Det är nu dags att båda kommunerna utvärderar hur det sett ut på äldreboendena under sommaren. Det går inte längre att blunda för att väderförändringarna är här och kommer att återkomma. Åtgärder måste därför sättas in. En enkel och relativt billig åtgärd är markiser, men på sikt måste kylanläggningar installeras.

Det är ganska lätt att föreställa sig hur de gamla haft det i sommar. Vi är många, som trots att vi kunnat undvika den mesta hettan, pustat och ojat oss.

Så när ni politiker kommer tillbaka från sommarledigheten är det av största vikt att ni kollar upp hur de gamla haft det i sommar.

Margareta Karlsson

Ledarskribent

Bara två av tio kommuner följde upp och utvärderade klimatanpassningsarbetet. Ännu färre hade vidtagit några åtgärder och hela 88 kommuner hade inte ens besvarat enkäten. I Örebro län var det bara Degerfors och Lindesberg som svarade.

Hur det står till idag i Karlskoga och Degerfors finns det ingen uppgift om, men helt klart har båda kommunerna stora problem med den extrema värmen i sina äldreboenden.

Häromdagen beskrevs arbetsmiljöproblemen för personalen i en artikel i tidningen. Det var bra, men problemen med värmen för de äldre är också väldigt viktiga att belysa. Här handlar det om de mest sköra, äldre i samhället, som många gånger har svårt att uttrycka hur illa det är. Personalen gör säkert allt de kan för att säkerställa vätsketillförseln, men det krävs många ytterligare åtgärder för en dräglig tillvaro i värmen. I Degerfors har verksamhetschefen Jörgen Dahl- Larsson lyft upp problematiken och begärt in offerter från Degerforsbyggen för att installera både markiser och kylanläggningar i Västergården och Letälvsgården.

I Karlskoga ser problematiken ut på ett likartad sätt med svårigheter att få ner värmen i de äldres boenden. Ett exempel är Lötängen, där man gör allt för att lindra värmen. Detta genom att fälla ner persienner och dra för gardiner.

Det är nu dags att båda kommunerna utvärderar hur det sett ut på äldreboendena under sommaren. Det går inte längre att blunda för att väderförändringarna är här och kommer att återkomma. Åtgärder måste därför sättas in. En enkel och relativt billig åtgärd är markiser, men på sikt måste kylanläggningar installeras.

Det är ganska lätt att föreställa sig hur de gamla haft det i sommar. Vi är många, som trots att vi kunnat undvika den mesta hettan, pustat och ojat oss.

Så när ni politiker kommer tillbaka från sommarledigheten är det av största vikt att ni kollar upp hur de gamla haft det i sommar.

Margareta Karlsson

Ledarskribent

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.