2018-06-30 06:00

2018-06-30 12:02

Fusk med prov

Utbildning. Trots skärpning av kontroller vid de nationella proven fortsätter incidenterna med fusk att öka. Kreativiteten är stor. Elever berättar om pennor och glasögon med kamerafunktion och spridning av nationella prov på sociala medier.

Redan 2017 larmade Uppdrag Granskning om fusket. Då svarade Skolverkets enhetschef att det var svårt att skärpa kraven, exempelvis tidpunkten för provens genomförande. Det ansågs vara att gå in för långt i skolans organisation.

Ansvarig minister, Anna Ekström, säger sig vara djupt oroad över fusket. Hon menar att om Sverige ska kunna bygga en kunskapsnation, ska den som kan mest ha de bästa betygen. Hon säger också att det är utmärkt att fusk avslöjas.

Skolverket kommer nu att skärpa rutinerna från och med höstterminen. Tidpunkten när proven påbörjas måste ske senast klockan nio på morgonen och provförpackningen får inte brytas förrän eleverna ska börja skriva. Facit sänds ut till skolorna efter provens genomförande. Detta för att minska risken för att provsvaren sprids. Enligt Anders Boman, chef för Skolverkets provenhet kan ytterligare åtgärder sättas in, exempelvis att mejla proven så att dessa blir möjliga att spåra.

Fusk med högskoleprovet är också ett stort bekymmer. Nyligen sprängdes en liga som misstänks ha spridit information och svar till studenter, som betalat upp till 170 000 kronor för provsvaren. Idag är det brottsligt att fuska och i februari dömdes en person till 5000 kronor i böter. En fuskande kan också bli avstängd under två år från undervisningen. Tyvärr tycks inte denna straffsats särskilt avskräckande. En skärpning kanske skulle minska fusket. Förutom detta behövs säkerligen bättre kontrollåtgärder samt teknik som slår ut elektroniken.

Det finns helt klart en rad problem att lösa för Skolverket och ansvarig minister. Kanske skulle det vara lämpligt att titta på vårt grannland Finland, där man tar rättssäkerheten på stort allvar. Där har man betydligt tuffare kontroller.

Fuskandet är ett svek mot de som pluggar ihärdigt för att komma in på attraktiva högskoleutbildningar. Fusk ska aldrig löna sig. Det skadar provens legitimitet och ger signaler att det lönar sig att vara oärlig.

 

Margareta Karlsson

Ledarskribent

 

Redan 2017 larmade Uppdrag Granskning om fusket. Då svarade Skolverkets enhetschef att det var svårt att skärpa kraven, exempelvis tidpunkten för provens genomförande. Det ansågs vara att gå in för långt i skolans organisation.

Ansvarig minister, Anna Ekström, säger sig vara djupt oroad över fusket. Hon menar att om Sverige ska kunna bygga en kunskapsnation, ska den som kan mest ha de bästa betygen. Hon säger också att det är utmärkt att fusk avslöjas.

Skolverket kommer nu att skärpa rutinerna från och med höstterminen. Tidpunkten när proven påbörjas måste ske senast klockan nio på morgonen och provförpackningen får inte brytas förrän eleverna ska börja skriva. Facit sänds ut till skolorna efter provens genomförande. Detta för att minska risken för att provsvaren sprids. Enligt Anders Boman, chef för Skolverkets provenhet kan ytterligare åtgärder sättas in, exempelvis att mejla proven så att dessa blir möjliga att spåra.

Fusk med högskoleprovet är också ett stort bekymmer. Nyligen sprängdes en liga som misstänks ha spridit information och svar till studenter, som betalat upp till 170 000 kronor för provsvaren. Idag är det brottsligt att fuska och i februari dömdes en person till 5000 kronor i böter. En fuskande kan också bli avstängd under två år från undervisningen. Tyvärr tycks inte denna straffsats särskilt avskräckande. En skärpning kanske skulle minska fusket. Förutom detta behövs säkerligen bättre kontrollåtgärder samt teknik som slår ut elektroniken.

Det finns helt klart en rad problem att lösa för Skolverket och ansvarig minister. Kanske skulle det vara lämpligt att titta på vårt grannland Finland, där man tar rättssäkerheten på stort allvar. Där har man betydligt tuffare kontroller.

Fuskandet är ett svek mot de som pluggar ihärdigt för att komma in på attraktiva högskoleutbildningar. Fusk ska aldrig löna sig. Det skadar provens legitimitet och ger signaler att det lönar sig att vara oärlig.

 

Margareta Karlsson

Ledarskribent

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.