2018-06-22 06:00

2018-06-22 06:00

Lyssna på barnen!

LEDARE: Fritid

Mer än hälften av alla barn och ungdomar vill vistas mer i naturen, enligt en nyligen genomförd Sifo-undersökning. De känner glädje, lugn och spänning när de kommer ut i naturen.

Problemet är att hitta tid och ork bland alla måsten. Sociala medier påverkar också. Samtidigt påpekar flera att man kopplar av när man är ute i naturen.

Mattias Sandberg, som forskat i ämnet vid Göteborgs universitet, tror att det är inrutade scheman, organiserade aktiviteter och sociala medier som hindrar barnen att ta sig ut. Det är därför viktigt som förälder att stötta barnen och ungdomarna i viljan att vara ute mer. Men ”gör det enkelt” säger forskaren. - Åk till en plats, gör upp en eld och grilla korv. Det behöver inte vara så svårt.

Att naturen har en läkande effekt bekräftar Kajsa Mickelsson från Folkhälsomyndigheten. Många andra forskare har sett att utevistelse bidrar till att människor, oavsett ålder, mår bättre både psykiskt och fysiskt. Kontakt med naturen har bevisats kunna minska stress, förbättra prestation och uppmärksamhet. Inte minst påskyndar det återhämtningen.

Jag har själv upplevt naturens läkande kraft under stressande perioder. En tur i skogen gjorde underverk. Lugnet och tystnaden gjorde att man snabbt återhämtade sig.

Fortfarande betyder utevistelse i skog och mark mycket, ofta i sällskap av 10-åriga barnbarnet, som också älskar naturen. Favoritplatsen är ”älgberget” i Rosensjö. Vid senaste tillfället klättrade han upp i en gran, tog tag i en torr gren som brast. Han föll ner. Samtidigt ropade han: Nu bröt jag mot Allemansrätten. Ett och annat hade tydligen smugit sig in hur man uppträder i naturen.

Kanske är det vi mor- och farföräldrar som får ta på oss rollen att lära barnen hur viktig naturen är. Att upptäcka växter, spår efter olika djur är väldigt spännande. Det är också spännande att uppleva tystnaden och att lära sig trivas och tycka om naturen.

Så lyssna till barnen när de vill ut i naturen. Naturen är kravlös.

 

Margareta Karlsson

Ledarskribent

Problemet är att hitta tid och ork bland alla måsten. Sociala medier påverkar också. Samtidigt påpekar flera att man kopplar av när man är ute i naturen.

Mattias Sandberg, som forskat i ämnet vid Göteborgs universitet, tror att det är inrutade scheman, organiserade aktiviteter och sociala medier som hindrar barnen att ta sig ut. Det är därför viktigt som förälder att stötta barnen och ungdomarna i viljan att vara ute mer. Men ”gör det enkelt” säger forskaren. - Åk till en plats, gör upp en eld och grilla korv. Det behöver inte vara så svårt.

Att naturen har en läkande effekt bekräftar Kajsa Mickelsson från Folkhälsomyndigheten. Många andra forskare har sett att utevistelse bidrar till att människor, oavsett ålder, mår bättre både psykiskt och fysiskt. Kontakt med naturen har bevisats kunna minska stress, förbättra prestation och uppmärksamhet. Inte minst påskyndar det återhämtningen.

Jag har själv upplevt naturens läkande kraft under stressande perioder. En tur i skogen gjorde underverk. Lugnet och tystnaden gjorde att man snabbt återhämtade sig.

Fortfarande betyder utevistelse i skog och mark mycket, ofta i sällskap av 10-åriga barnbarnet, som också älskar naturen. Favoritplatsen är ”älgberget” i Rosensjö. Vid senaste tillfället klättrade han upp i en gran, tog tag i en torr gren som brast. Han föll ner. Samtidigt ropade han: Nu bröt jag mot Allemansrätten. Ett och annat hade tydligen smugit sig in hur man uppträder i naturen.

Kanske är det vi mor- och farföräldrar som får ta på oss rollen att lära barnen hur viktig naturen är. Att upptäcka växter, spår efter olika djur är väldigt spännande. Det är också spännande att uppleva tystnaden och att lära sig trivas och tycka om naturen.

Så lyssna till barnen när de vill ut i naturen. Naturen är kravlös.

 

Margareta Karlsson

Ledarskribent

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.