2018-05-19 06:00

2018-05-19 06:00

Inte sålättlurade

Valår. I onsdagen tidning kunde vi läsa att kommunledningen kommer att satsa 192 miljoner för att rusta upp grundskolorna och att bygga nya förskolor i Karlskoga.

Socialnämnden ska få 160 till 200 miljoner på ett nytt vårdboende, Kvinnohuset rustas upp och Karlbergshallen byggs om. Bregårdsskolans aula satsas det också på. Även Kultur - och föreningsförvaltningen får sitt för att bygga nytt klubbhus med omklädningsrum åt Rävåsens IK, belysning på Kilsta IP samt pengar till att förbättra anläggningen i Botorp. Här gäller det mindre summor.

Flera av satsningarna är naturligtvis bra, inte minst de sistnämnda. Förbättringar för en bättre miljö för elever och personal i skolan är också bra och viktiga. Det man kan ifrågasätta är om den mycket stora investeringen med upprustning av alla skolor är den viktigaste satsningen. Man ska komma ihåg att även om en uppfräschning av lokaler är betydelsefull så är det absolut avgörande för resultaten om det finns tillräckligt med kompetent personal. Det är många politiker som sent omsider insett att satsningen på lokaler inneburit att man sedan inte haft råd att anställa personal.

Säkerligen kommer kommunledningen att invända att det inte är samma pengar vi talar om. Det är riktigt, men även investeringspengar kostar. Det innebär utökade kostnader för drift och kapital.

Dessa pengar kunde i stället användas till att anställa personal.

Det är bara att titta på Degerfors. Här har man medvetet satsat på fler lärare och övrig skolpersonal, förstärkt elevhälsa och satsning på fortbildning av lärare. I Degerfors har skolresultaten kraftigt förbättrats. Det talar sitt tydliga språk. I Karlskoga tror man tydligen att om lokalerna förbättras kommer också skolresultaten att gå upp. Det finns inget belägg för detta.

Det är dessutom intressant att notera att kommunstyrelsens ordförande och ekonomichef för ett år sedan gick ut offentligt och talade om att kommunens ekonomi i princip var bankrutt och att Kemab måste säljas. Två tilltänkta köpare hade inbjudits till Fullmäktige och lovade guld och gröna skogar om de fick köpa bolaget.

Nu finns det tydligen pengar i överflöd i kommunen. Hur har den ekonomiska situationen så totalt förändrats på ett år att kommunledningen kan utlova så stora satsningar.

Det är inte trovärdigt! Kommuninvånarna i Karlskoga är inte så lättlurade. De är kloka och tänker efter och de glömmer inte.

Margareta Karlsson

Ledarskribent

Socialnämnden ska få 160 till 200 miljoner på ett nytt vårdboende, Kvinnohuset rustas upp och Karlbergshallen byggs om. Bregårdsskolans aula satsas det också på. Även Kultur - och föreningsförvaltningen får sitt för att bygga nytt klubbhus med omklädningsrum åt Rävåsens IK, belysning på Kilsta IP samt pengar till att förbättra anläggningen i Botorp. Här gäller det mindre summor.

Flera av satsningarna är naturligtvis bra, inte minst de sistnämnda. Förbättringar för en bättre miljö för elever och personal i skolan är också bra och viktiga. Det man kan ifrågasätta är om den mycket stora investeringen med upprustning av alla skolor är den viktigaste satsningen. Man ska komma ihåg att även om en uppfräschning av lokaler är betydelsefull så är det absolut avgörande för resultaten om det finns tillräckligt med kompetent personal. Det är många politiker som sent omsider insett att satsningen på lokaler inneburit att man sedan inte haft råd att anställa personal.

Säkerligen kommer kommunledningen att invända att det inte är samma pengar vi talar om. Det är riktigt, men även investeringspengar kostar. Det innebär utökade kostnader för drift och kapital.

Dessa pengar kunde i stället användas till att anställa personal.

Det är bara att titta på Degerfors. Här har man medvetet satsat på fler lärare och övrig skolpersonal, förstärkt elevhälsa och satsning på fortbildning av lärare. I Degerfors har skolresultaten kraftigt förbättrats. Det talar sitt tydliga språk. I Karlskoga tror man tydligen att om lokalerna förbättras kommer också skolresultaten att gå upp. Det finns inget belägg för detta.

Det är dessutom intressant att notera att kommunstyrelsens ordförande och ekonomichef för ett år sedan gick ut offentligt och talade om att kommunens ekonomi i princip var bankrutt och att Kemab måste säljas. Två tilltänkta köpare hade inbjudits till Fullmäktige och lovade guld och gröna skogar om de fick köpa bolaget.

Nu finns det tydligen pengar i överflöd i kommunen. Hur har den ekonomiska situationen så totalt förändrats på ett år att kommunledningen kan utlova så stora satsningar.

Det är inte trovärdigt! Kommuninvånarna i Karlskoga är inte så lättlurade. De är kloka och tänker efter och de glömmer inte.

Margareta Karlsson

Ledarskribent

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.