2018-04-14 06:00

2018-04-14 06:00

Skärmförbudi Silicon Valley

LEDARE

I it-utvecklingens Silicon Valley i Kalifornien har förbud mot användande av skärmar under skoltid införts i en mängd skolor.

Orsaken sägs vara att forskningen alltmer antyder att sociala medier kan verka starkt beroendeframkallande. Samtidigt som de kan orsaka stress och depressioner.

Flera svenska forskare, bland andra Hugo Lagercrantz, har upprepade gånger varnat för alltför flitigt användande av sociala medier. Han anser att mobilförbud i skolan borde vara lika självklart som rökförbud. Svenska myndigheter bör ta till sig den senaste forskningen. Barn är inte mogna att ta ansvar eller se konsekvenserna av ett alltför flitigt användande av sociala medier. Ett mobilförbud skulle minska både skärmstressen och nätmobbningen.

Även barnläkaren Åse Viktorin säger att användandet av smartphone för att söka bekräftelse har en starkt beroendeframkallande effekt. Överdrivet mobilanvändande har ett bevisat samband med psykisk ohälsa, inte minst bland flickor. Brist på bekräftelse leder till stress och försämrat självförtroende. Beroendet av digitala medier kan också orsaka empatistörningar. Den direkta ögonkontakten kan inte ersättas av kommunikation via sociala medier.

Enligt ovanstående forskare bör alla skolor ha en skärmpolicy med enkla tydliga regler kring skärmanvändning. Dit hör mobilförbud under skoldagen och lektionsbundna datorer för skolarbete.

Även om larmrapporterna ibland kan tyckas drastiska är det nog klokt att ta till sig varningarna och åtminstone begränsa användningen av skärmar. Nu har Socialdemokraterna tagit till sig av alla varningssignaler och föreslår ett nationellt mobilförbud för elever i grundskolan. Det är ett steg i rätt riktning.

Kanske det är så att skärmmissbruket förorsakat att många unga mår så dåligt idag. Utan tvekan visar sömnsvårigheter, empatistörningar, dåliga skolresultat och mobbning på nätet bland unga på att något gått riktigt snett.

Intressant att notera är att VD:n för Appel gått ut med varningar för överanvändning av sociala medier. Han har även förbjudit sin brorson att delta i sociala nätverk.

Detta om något borde stämma till eftertanke.

Margareta Karlsson

Ledarskribent

Orsaken sägs vara att forskningen alltmer antyder att sociala medier kan verka starkt beroendeframkallande. Samtidigt som de kan orsaka stress och depressioner.

Flera svenska forskare, bland andra Hugo Lagercrantz, har upprepade gånger varnat för alltför flitigt användande av sociala medier. Han anser att mobilförbud i skolan borde vara lika självklart som rökförbud. Svenska myndigheter bör ta till sig den senaste forskningen. Barn är inte mogna att ta ansvar eller se konsekvenserna av ett alltför flitigt användande av sociala medier. Ett mobilförbud skulle minska både skärmstressen och nätmobbningen.

Även barnläkaren Åse Viktorin säger att användandet av smartphone för att söka bekräftelse har en starkt beroendeframkallande effekt. Överdrivet mobilanvändande har ett bevisat samband med psykisk ohälsa, inte minst bland flickor. Brist på bekräftelse leder till stress och försämrat självförtroende. Beroendet av digitala medier kan också orsaka empatistörningar. Den direkta ögonkontakten kan inte ersättas av kommunikation via sociala medier.

Enligt ovanstående forskare bör alla skolor ha en skärmpolicy med enkla tydliga regler kring skärmanvändning. Dit hör mobilförbud under skoldagen och lektionsbundna datorer för skolarbete.

Även om larmrapporterna ibland kan tyckas drastiska är det nog klokt att ta till sig varningarna och åtminstone begränsa användningen av skärmar. Nu har Socialdemokraterna tagit till sig av alla varningssignaler och föreslår ett nationellt mobilförbud för elever i grundskolan. Det är ett steg i rätt riktning.

Kanske det är så att skärmmissbruket förorsakat att många unga mår så dåligt idag. Utan tvekan visar sömnsvårigheter, empatistörningar, dåliga skolresultat och mobbning på nätet bland unga på att något gått riktigt snett.

Intressant att notera är att VD:n för Appel gått ut med varningar för överanvändning av sociala medier. Han har även förbjudit sin brorson att delta i sociala nätverk.

Detta om något borde stämma till eftertanke.

Margareta Karlsson

Ledarskribent

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.