2018-02-24 06:00

2018-02-24 06:00

Vår fåfänga skapar problem

LEDARE: Miljö

Produkter tillverkade av plast ökar konstant. Otroligt många produkter, som vi använder dagligen, utgörs helt eller delvis av plast. Samtidigt tillhör plast ett av världens mest kritiserade material; inte minst på grund av att haven fylls med plastprodukter.

För närvarande pågår försök med kemisk återvinning på Chalmers. Man försöker återskapa nya plastmaterial. Tyvärr är tekniken dyr. Glädjande nog har flera företag, bland andra, Ikea och Electrolux som mål att återanvända plast i mycket stor utsträckning. Ikea har meddelat att företaget till augusti 2020 ska ersätta all ny plast i sortimentet för heminredning med förnybar eller återvunnen plast.

Ett litet steg i rätt riktning är regeringens beslut att förbjuda mikroplast i vissa kosmetiska hudvårdsprodukter. Förbudet gäller produkter som tandkräm, raklödder, duschtvål, schampo och balsam som innehåller mikroplaster. Ytterligare ett förslag till utvidgat förbud kan komma senare under året, säger miljöminister Karolina Skog,

Förhoppningsvis har Karlskoga kommun tagit till sig av varningarna gällande spridning av mikroplaster vid anläggning av konstgräsplaner. Den senaste är ju Kilstaplan som just nu anläggs. Åtgärder mot spridning kan ske genom enkla åtgärder som att installera brunnsfilter och strategisk hantering av snöröjning.

Göteborgs stad har tagit fram en mycket bra plan för hantering av mikroplast. Om inte förvaltningarna i Karlskoga tagit del av denna borde man omedelbart göra detta.

Problemet med de små plastpartiklarna är att de letar sig ut i haven där de drar till sig miljögifter. Där äts de upp av smådjur och fortsätter sin vandring upp i näringskedjan till oss människor. Problemet med plast i haven uppmärksammades förra året. Då strandade en sjuk val utanför den norska kusten. I magsäcken fanns 30 plastpåsar och diverse andra plastprodukter, men ingen föda. Nedskräpningen med plast på stränderna är ett problem inte bara i Sverige, utan i hela världen.

Självklart räcker inte regeringens beslut om förbud mot användande av kosmetiska produkter som innehåller mikroplaster. Användandet av plastprodukter måste minskas och återanvändandet öka radikalt. Fortsätter vi som idag kommer haven att innehålla mer plast än fisk år 2050, enligt en prognos.

Plasten i haven är ett av de största globala miljöproblemen. Därför krävs kraftfulla insatser för att hitta nya tekniker och material. Inte minst krävs en uppstädning av våra hav. Här kan vi alla bidra med insatser.

Att använda kosmetika som inte innehåller mikroplast är en liten insats vi kan bidra med. Den kan verka liten men den är ändå viktig i kampen för en renare värld.

 

Margareta Karlsson

Ledarskribent

 

För närvarande pågår försök med kemisk återvinning på Chalmers. Man försöker återskapa nya plastmaterial. Tyvärr är tekniken dyr. Glädjande nog har flera företag, bland andra, Ikea och Electrolux som mål att återanvända plast i mycket stor utsträckning. Ikea har meddelat att företaget till augusti 2020 ska ersätta all ny plast i sortimentet för heminredning med förnybar eller återvunnen plast.

Ett litet steg i rätt riktning är regeringens beslut att förbjuda mikroplast i vissa kosmetiska hudvårdsprodukter. Förbudet gäller produkter som tandkräm, raklödder, duschtvål, schampo och balsam som innehåller mikroplaster. Ytterligare ett förslag till utvidgat förbud kan komma senare under året, säger miljöminister Karolina Skog,

Förhoppningsvis har Karlskoga kommun tagit till sig av varningarna gällande spridning av mikroplaster vid anläggning av konstgräsplaner. Den senaste är ju Kilstaplan som just nu anläggs. Åtgärder mot spridning kan ske genom enkla åtgärder som att installera brunnsfilter och strategisk hantering av snöröjning.

Göteborgs stad har tagit fram en mycket bra plan för hantering av mikroplast. Om inte förvaltningarna i Karlskoga tagit del av denna borde man omedelbart göra detta.

Problemet med de små plastpartiklarna är att de letar sig ut i haven där de drar till sig miljögifter. Där äts de upp av smådjur och fortsätter sin vandring upp i näringskedjan till oss människor. Problemet med plast i haven uppmärksammades förra året. Då strandade en sjuk val utanför den norska kusten. I magsäcken fanns 30 plastpåsar och diverse andra plastprodukter, men ingen föda. Nedskräpningen med plast på stränderna är ett problem inte bara i Sverige, utan i hela världen.

Självklart räcker inte regeringens beslut om förbud mot användande av kosmetiska produkter som innehåller mikroplaster. Användandet av plastprodukter måste minskas och återanvändandet öka radikalt. Fortsätter vi som idag kommer haven att innehålla mer plast än fisk år 2050, enligt en prognos.

Plasten i haven är ett av de största globala miljöproblemen. Därför krävs kraftfulla insatser för att hitta nya tekniker och material. Inte minst krävs en uppstädning av våra hav. Här kan vi alla bidra med insatser.

Att använda kosmetika som inte innehåller mikroplast är en liten insats vi kan bidra med. Den kan verka liten men den är ändå viktig i kampen för en renare värld.

 

Margareta Karlsson

Ledarskribent

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.