2018-02-03 06:00

2018-02-03 06:00

Inga tomma löften, tack!

LEDARE

För cirka ett år sedan skrev jag i en ledare hur viktigt det är att kommunpolitiker känner ansvar och hanterar varje skattekrona på ett ansvarsfullt sätt.

Dessutom att total öppenhet måste råda i hanteringen av frågor som berör kommuninvånarna.

Tyvärr har förtroendet för kommunpolitiker sjunkit rejält under senare år. En undersökning från SOM – institutet vid Göteborgs universitet visade att politikerförtroendet var mycket lågt, fler var negativa än positiva. Det är allvarligt att tilliten minskat så kraftigt. Sannolikt finns det flera orsaker.

Tyvärr har öppenheten minskat och information från kommunerna ” silas” genom kommunalt anställda informatörer. Tack och lov att det finns journalister från olika medier som oberoende kan värdera information och offentliggöra den. En annan orsak till misstroende mot politiker kan vara att en del politiker gärna vill framföra stora visioner, inte minst under ett valår. Visioner som senare visar sig ogenomförbara.

Visioner som kan vara farliga ur ekonomisk synpunkt. Om löftena sedan inte infrias undergräver det naturligtvis tilliten. Det är lätt att spendera andras pengar, det vill säga skattebetalarnas.

Nyligen gick Konjunkturinstitutet och SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) ut med varningar för stora kostnadsökningar inför de kommande åren på grund av fler barn i barnomsorg och skola, äldre som ökar i antal samt fortsatta kostnader för invandring och integration.

Mycket i vår välfärd kommer säkert få lov att omprövas. Att i detta läge gå ut i media och tala om allt vad kommunalrådet Axelsson önskar bli verklighet; fler förskolor, äldreboende, ny modern F – 9 skola och en ny idrottshall för basket, handboll och innebandy är kortsiktigt tänkande och kommer att ingjuta stora förväntningar. I stället borde budskapet vara att nu gäller det att prioritera kraftfullt och att vi måste vara måttfulla i våra anspråk. Det skulle vittna om ansvarstagande.

Det går inte att frigöra sig från tanken att detta är ett sätt att få bort fokus från de mycket allvarliga påpekanden som revisorerna gjort. Snyggt vore också om kommunalrådet Axelsson kunde erkänna att en del misstag begåtts. Att erkänna är att visa styrka. Varför inte en liten pudel?

Låt oss slippa höra allt ni utlovar inför framtiden. Kavla istället upp ärmarna och jobba.

Vi betackar oss för tomma löften!

Margareta Karlsson

Ledarskribent

Dessutom att total öppenhet måste råda i hanteringen av frågor som berör kommuninvånarna.

Tyvärr har förtroendet för kommunpolitiker sjunkit rejält under senare år. En undersökning från SOM – institutet vid Göteborgs universitet visade att politikerförtroendet var mycket lågt, fler var negativa än positiva. Det är allvarligt att tilliten minskat så kraftigt. Sannolikt finns det flera orsaker.

Tyvärr har öppenheten minskat och information från kommunerna ” silas” genom kommunalt anställda informatörer. Tack och lov att det finns journalister från olika medier som oberoende kan värdera information och offentliggöra den. En annan orsak till misstroende mot politiker kan vara att en del politiker gärna vill framföra stora visioner, inte minst under ett valår. Visioner som senare visar sig ogenomförbara.

Visioner som kan vara farliga ur ekonomisk synpunkt. Om löftena sedan inte infrias undergräver det naturligtvis tilliten. Det är lätt att spendera andras pengar, det vill säga skattebetalarnas.

Nyligen gick Konjunkturinstitutet och SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) ut med varningar för stora kostnadsökningar inför de kommande åren på grund av fler barn i barnomsorg och skola, äldre som ökar i antal samt fortsatta kostnader för invandring och integration.

Mycket i vår välfärd kommer säkert få lov att omprövas. Att i detta läge gå ut i media och tala om allt vad kommunalrådet Axelsson önskar bli verklighet; fler förskolor, äldreboende, ny modern F – 9 skola och en ny idrottshall för basket, handboll och innebandy är kortsiktigt tänkande och kommer att ingjuta stora förväntningar. I stället borde budskapet vara att nu gäller det att prioritera kraftfullt och att vi måste vara måttfulla i våra anspråk. Det skulle vittna om ansvarstagande.

Det går inte att frigöra sig från tanken att detta är ett sätt att få bort fokus från de mycket allvarliga påpekanden som revisorerna gjort. Snyggt vore också om kommunalrådet Axelsson kunde erkänna att en del misstag begåtts. Att erkänna är att visa styrka. Varför inte en liten pudel?

Låt oss slippa höra allt ni utlovar inför framtiden. Kavla istället upp ärmarna och jobba.

Vi betackar oss för tomma löften!

Margareta Karlsson

Ledarskribent

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.