2018-01-02 06:00

2018-01-02 06:00

Viktig etablering i Karlskoga

LEDARE

Friformsframställning benämns det på svenska men benämns oftast internationellt som bland annat 3D-printing eller additive manufacturing. Det handlar om en tillverkningsteknik där tredimensionella föremål byggs upp skikt för skikt.

Utifrån till exemplen olika 3D-modeller, datortomografi eller CAD-data kan produkten ha eller ta i stort sett vilken form som helst. Detta är rätt så fantastiskt och intressant.

Oftast används plast med olika tekniker för att få fram önskvärt resultat. För mer komplexa och professionella används metallpulver som till exempel titan. Då används sintringstekniken vilket innebär att metallen smälts med laser eller en elektronstråle. Det handlar om höga temperaturer.

Tekniken är under stark tillväxt där det idag största användningsområdet är prototyptillverkning inom industrin men utvecklas även för medicinska implantat samt direkttillverkning av färdigdetaljer.

Som ni kan se skulle detta vara lämpat för Karlskoga. Så blir det glädjande också då några av Sveriges största industrier har valt Karlskoga för satsningen på friformsframställning. Ett lyckat samarbete mellan lokal industri, akademi och Alfred Nobel Science Park.

Att självaste Marcus Wallenberg, drivande för att AMEXCI AB sett sitt ljus och etableras på orten är för att Karlskoga ligger i framkant med sin industriella infrastruktur, stöttning från kommun och region men inte minst det Alfred Nobel Science Park redan utvecklat.

Att Karlskoga nu blir orten där fokus på friformsframställning kommer innebära att behovet av framtida innovativa produkter i metall inom tre olika tillverkningsteknologier knyts till Karlskoga.

Karlskoga har fått en gyllene chans att utvecklas ytterligare. Detta kommer ge ringar på vattnet.

Acke Månsson

Utifrån till exemplen olika 3D-modeller, datortomografi eller CAD-data kan produkten ha eller ta i stort sett vilken form som helst. Detta är rätt så fantastiskt och intressant.

Oftast används plast med olika tekniker för att få fram önskvärt resultat. För mer komplexa och professionella används metallpulver som till exempel titan. Då används sintringstekniken vilket innebär att metallen smälts med laser eller en elektronstråle. Det handlar om höga temperaturer.

Tekniken är under stark tillväxt där det idag största användningsområdet är prototyptillverkning inom industrin men utvecklas även för medicinska implantat samt direkttillverkning av färdigdetaljer.

Som ni kan se skulle detta vara lämpat för Karlskoga. Så blir det glädjande också då några av Sveriges största industrier har valt Karlskoga för satsningen på friformsframställning. Ett lyckat samarbete mellan lokal industri, akademi och Alfred Nobel Science Park.

Att självaste Marcus Wallenberg, drivande för att AMEXCI AB sett sitt ljus och etableras på orten är för att Karlskoga ligger i framkant med sin industriella infrastruktur, stöttning från kommun och region men inte minst det Alfred Nobel Science Park redan utvecklat.

Att Karlskoga nu blir orten där fokus på friformsframställning kommer innebära att behovet av framtida innovativa produkter i metall inom tre olika tillverkningsteknologier knyts till Karlskoga.

Karlskoga har fått en gyllene chans att utvecklas ytterligare. Detta kommer ge ringar på vattnet.

Acke Månsson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.