2017-12-02 06:00

2017-12-02 09:35

För gammal vid 40 år?

Åldersdiskriminering. I februari 2016 skrev jag en ledare om åldersdiskriminering i Sverige. Riksförsäkringsverket konstaterade då i en rapport att över 70 procent av arbetsgivarna sällan eller aldrig anställde en person över 50 år.

Man konstaterade också att arbetsgivarna i USA, i motsats till svenska kollegor, insåg vikten av att behålla äldres kompetens och erfarenhet.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson framförde också i en interpellationsdebatt, att de demografiska utmaningarna krävde att fler kommer i arbete och stannar kvar längre på arbetsmarknaden. Arbete var en förutsättning för varje individs och samhällets välstånd, poängterade hon.

Nyligen kom en skrämmande rapport från två forskare vid Linnéuniversitetet och Uppsala universitet. De två forskarna, Magnus Carlsson och Stefan Ericsson, hade trott att åldersdiskrimineringen började först vid 55 års ålder. Deras undersökning visade att om den jobbsökande hade nått 40-årsåldern minskade responsen från arbetsgivarna i snitt med en halv procentenhet per år. Chansen att bli kontaktad när man närmade sig pensionsåldern var extremt låg.

Forskarna menade att det nu gällde att vända attityder och arbeta med lagstiftning.

Sverige var år 2009 sist i Europa med att införa en lag mot åldersdiskriminering. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll kompletterade vidare att ”synen på äldre är en omöjlig ekvation och helt oacceptabel”. Hon säger också att många äldre måste arbeta högre upp i åldrarna. ” Vi har inte råd att inte tillvarata kompetens.”

Dessvärre är åldersdiskriminering synnerligen svårupptäckt. I USA är reglerna betydligt tuffare. I en jobbansökan får inte ålder eller etnicitet anges. Den enda frågan som en arbetsgivare får ställa är om personen har rätt erfarenhet eller kompetens.

Från 1 januari 2017 gäller nya bestämmelser i diskrimineringslagen. Arbetsgivarna får ett större ansvar att arbeta förebyggande och att motverka diskriminering.

I nuläget sitter riksdagens pensionsgrupp och diskuterar kommande höjning av pensionsåldern. Troligen kommer ett riksdagsbeslut om detta före nästa val. Parterna är dock inte eniga om hur stor höjningen blir.

För att klara välfärden i Sverige kommer vi att behöva jobba längre. Att börja med att sålla bort arbetskraft redan vid 40-årsåldern är fullständigt orimligt och huvudlöst.

Margareta Karlsson

Ledarskribent

Man konstaterade också att arbetsgivarna i USA, i motsats till svenska kollegor, insåg vikten av att behålla äldres kompetens och erfarenhet.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson framförde också i en interpellationsdebatt, att de demografiska utmaningarna krävde att fler kommer i arbete och stannar kvar längre på arbetsmarknaden. Arbete var en förutsättning för varje individs och samhällets välstånd, poängterade hon.

Nyligen kom en skrämmande rapport från två forskare vid Linnéuniversitetet och Uppsala universitet. De två forskarna, Magnus Carlsson och Stefan Ericsson, hade trott att åldersdiskrimineringen började först vid 55 års ålder. Deras undersökning visade att om den jobbsökande hade nått 40-årsåldern minskade responsen från arbetsgivarna i snitt med en halv procentenhet per år. Chansen att bli kontaktad när man närmade sig pensionsåldern var extremt låg.

Forskarna menade att det nu gällde att vända attityder och arbeta med lagstiftning.

Sverige var år 2009 sist i Europa med att införa en lag mot åldersdiskriminering. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll kompletterade vidare att ”synen på äldre är en omöjlig ekvation och helt oacceptabel”. Hon säger också att många äldre måste arbeta högre upp i åldrarna. ” Vi har inte råd att inte tillvarata kompetens.”

Dessvärre är åldersdiskriminering synnerligen svårupptäckt. I USA är reglerna betydligt tuffare. I en jobbansökan får inte ålder eller etnicitet anges. Den enda frågan som en arbetsgivare får ställa är om personen har rätt erfarenhet eller kompetens.

Från 1 januari 2017 gäller nya bestämmelser i diskrimineringslagen. Arbetsgivarna får ett större ansvar att arbeta förebyggande och att motverka diskriminering.

I nuläget sitter riksdagens pensionsgrupp och diskuterar kommande höjning av pensionsåldern. Troligen kommer ett riksdagsbeslut om detta före nästa val. Parterna är dock inte eniga om hur stor höjningen blir.

För att klara välfärden i Sverige kommer vi att behöva jobba längre. Att börja med att sålla bort arbetskraft redan vid 40-årsåldern är fullständigt orimligt och huvudlöst.

Margareta Karlsson

Ledarskribent

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.