2017-11-01 10:28

2017-11-01 10:28

Ta ansvarför varandra

LEDARE

Angrepp. Polisen har de senaste dagarna vara utsatta för angrepp. Hem och stationer har attackerats. Detta måste ses som rena angrepp mot samhällets kärna.

Detta är helt oacceptabelt och måste mötas av våra hårdaste och gemensamma nypor. Att polis, ambulans och räddningspersonal hotas eller hindras till sitt uppdrag måste få politikerna agera. Oavsett om det är kriminella gäng, gangsters, lösdrivande ungdomar etc måste alla resurser samlas och lösa detta. Det går om det prioriteras rätt. Det handlar om allt från att hålla fritidsgårdarna öppna till att polisstationerna som finns är bemannade dygnet runt oavsett vilken kommun vi pratar om.

Det borde vara en självklarhet. Lika självklart som att ambulansen eller brandkåren kommer när vi larmar efter dem. Vidare måste skola, föreningar, myndigheter, personal och föräldrar och elever fortsätta utveckla band och rutiner. Ingen ska vara rädd för att berätta eller ingripa/larma om man ser eller hör något som man vet inte är okej. Det bygger på tillit och samverkan. Den måste finnas överallt från skolan och arbetsplatsen till hemmet. Samhället måste tryggas och utvecklas i den takt som gör att det blir svårare att destabilisera det genom angreppen vi idag får läsa om varje vecka. Fler synliga och patrullerande poliser och utökad kameraövervakning är på sin plats samtidigt som vikten av sysselsättning och på utbildning är stor.

Många står utan detta och känner ett utanförskap. Utan rätt uppbackning kan det då vara lätt att hamna i fel sällskap. Att frivilliga och organisationer ställer upp och kvälls- och nattvandrar är av stor betydelse och måste värderas stort men de ska aldrig behöva ersätta polisens uppdrag.

Vapenlagarna och domarna måste bli hårdare. Attacker mot blåljuspersonal ska fördömas och hårt sättas mot hårt.

Mycket positivt är att allt fler nu söker och utbildas på polishögskolan. Förhoppningsvis leder detta till att fler polisstationer kan bemannas större delar av dygnets timmar. Förhoppningsvis kan civilkuraget och tryggheten stärkas med genom detta. En stängd polisstation är helt enkelt att gå pöbeln till mötes. Kan Karlskogas polisstation vara bemannad den tid det behövs för att tryggheten ska infinna sig hos så många som möjligt?

I dag finns ingen bemanning på dygnets alla timmar. Personligen tycker jag det borde det i varje samhälle eller kommun som har de statliga myndighetens logga på fasaden. Målet bör bara att nå dit.

Tryggheten kräver att vi tar ansvar för varandra. Det måste få kosta om det krävs.

Acke Månsson

Ledarskribent

Detta är helt oacceptabelt och måste mötas av våra hårdaste och gemensamma nypor. Att polis, ambulans och räddningspersonal hotas eller hindras till sitt uppdrag måste få politikerna agera. Oavsett om det är kriminella gäng, gangsters, lösdrivande ungdomar etc måste alla resurser samlas och lösa detta. Det går om det prioriteras rätt. Det handlar om allt från att hålla fritidsgårdarna öppna till att polisstationerna som finns är bemannade dygnet runt oavsett vilken kommun vi pratar om.

Det borde vara en självklarhet. Lika självklart som att ambulansen eller brandkåren kommer när vi larmar efter dem. Vidare måste skola, föreningar, myndigheter, personal och föräldrar och elever fortsätta utveckla band och rutiner. Ingen ska vara rädd för att berätta eller ingripa/larma om man ser eller hör något som man vet inte är okej. Det bygger på tillit och samverkan. Den måste finnas överallt från skolan och arbetsplatsen till hemmet. Samhället måste tryggas och utvecklas i den takt som gör att det blir svårare att destabilisera det genom angreppen vi idag får läsa om varje vecka. Fler synliga och patrullerande poliser och utökad kameraövervakning är på sin plats samtidigt som vikten av sysselsättning och på utbildning är stor.

Många står utan detta och känner ett utanförskap. Utan rätt uppbackning kan det då vara lätt att hamna i fel sällskap. Att frivilliga och organisationer ställer upp och kvälls- och nattvandrar är av stor betydelse och måste värderas stort men de ska aldrig behöva ersätta polisens uppdrag.

Vapenlagarna och domarna måste bli hårdare. Attacker mot blåljuspersonal ska fördömas och hårt sättas mot hårt.

Mycket positivt är att allt fler nu söker och utbildas på polishögskolan. Förhoppningsvis leder detta till att fler polisstationer kan bemannas större delar av dygnets timmar. Förhoppningsvis kan civilkuraget och tryggheten stärkas med genom detta. En stängd polisstation är helt enkelt att gå pöbeln till mötes. Kan Karlskogas polisstation vara bemannad den tid det behövs för att tryggheten ska infinna sig hos så många som möjligt?

I dag finns ingen bemanning på dygnets alla timmar. Personligen tycker jag det borde det i varje samhälle eller kommun som har de statliga myndighetens logga på fasaden. Målet bör bara att nå dit.

Tryggheten kräver att vi tar ansvar för varandra. Det måste få kosta om det krävs.

Acke Månsson

Ledarskribent

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.