2017-10-09 06:00

2017-10-09 06:00

En viktigvalfråga

Utbildning. Borgfreden är över. I förra veckan lämnade moderaterna skolsamarbetet med majoriteten i Karlskoga vilken består av S, V och L sedan förra valet.

Moderaterna anser att samarbetet inte gett några framgångar eftersom skolresultaten blivit sämre.

Dessa kan tydligen nu bara med ord helt enkelt vändas med moderat skolpolitik om jag tolkar deras utspel rätt. Man är övertydlig med att det behövs mer privata aktörer i kommunens skolverksamhet. Hur många återstår att se.

Detta blir intressant då debatten idag mer går åt att åter försöka förstatliga skolan. Detta går på tvärs med privatiseringsivern som råder i M. Att skolor och aktörer ska konkurrera om elever och personal är väl inte till gagn för att hålla ihop skolan och ge alla samma möjligheter och få jämnare och högre kunskapsresultat.

Siffrorna har ju börja vända åt rätt håll igen i landet som helhet. Så fort tjockleken på plånboken ska vara mätinstrument och riktlinje uppstår brytningar och segregering. Att vi ska fortsätta ha ett skolsystem som mäter värderar personal och elever i andelar på börsen är anmärkningsvärt. Inte är det väl detta som avgör skolresultaten? Att de elever som har rikast föräldrar får tillgång till att välja de skolor som lockar med bästa materiella ting, högsta lärarlönerna, bästa klasstorlekarna eller högsta sociala status. Listan kan göras lång.

Det är en smörgåsbordspolitik M vill införa för skolan i Karlskoga.

Mår inte skolan bäst av att vara jämlik? av att konkurrensen mellan privata aktörer och kommun eller vice versa upphör? Av att alla elevernas bästa sätts främst?Att personalen får använda den profession de har för sitt ämbete med möjligheter till påbyggnad? Att föräldrar vet att deras barns bästa sätts främst oavsett vad de tjänar.

Tryggheten är a och o för att ta in kunskap och lagra den. Jag säger det igen: diskussionen om ett statligt övertagande av skolan borde dominera debatten kontra att ta in mer privata aktörer. I dag utmärker sig Sverige på detta område. Vi är nu det enda landet som tillåter privat vinstuttag ur skolverksamheterna. Snart är kanske M det enda partiet som vurmar för det. Att skolan nu blir en tydlig och viktig valfråga är bra.

s

Acke Månsson

Ledarskribent

Moderaterna anser att samarbetet inte gett några framgångar eftersom skolresultaten blivit sämre.

Dessa kan tydligen nu bara med ord helt enkelt vändas med moderat skolpolitik om jag tolkar deras utspel rätt. Man är övertydlig med att det behövs mer privata aktörer i kommunens skolverksamhet. Hur många återstår att se.

Detta blir intressant då debatten idag mer går åt att åter försöka förstatliga skolan. Detta går på tvärs med privatiseringsivern som råder i M. Att skolor och aktörer ska konkurrera om elever och personal är väl inte till gagn för att hålla ihop skolan och ge alla samma möjligheter och få jämnare och högre kunskapsresultat.

Siffrorna har ju börja vända åt rätt håll igen i landet som helhet. Så fort tjockleken på plånboken ska vara mätinstrument och riktlinje uppstår brytningar och segregering. Att vi ska fortsätta ha ett skolsystem som mäter värderar personal och elever i andelar på börsen är anmärkningsvärt. Inte är det väl detta som avgör skolresultaten? Att de elever som har rikast föräldrar får tillgång till att välja de skolor som lockar med bästa materiella ting, högsta lärarlönerna, bästa klasstorlekarna eller högsta sociala status. Listan kan göras lång.

Det är en smörgåsbordspolitik M vill införa för skolan i Karlskoga.

Mår inte skolan bäst av att vara jämlik? av att konkurrensen mellan privata aktörer och kommun eller vice versa upphör? Av att alla elevernas bästa sätts främst?Att personalen får använda den profession de har för sitt ämbete med möjligheter till påbyggnad? Att föräldrar vet att deras barns bästa sätts främst oavsett vad de tjänar.

Tryggheten är a och o för att ta in kunskap och lagra den. Jag säger det igen: diskussionen om ett statligt övertagande av skolan borde dominera debatten kontra att ta in mer privata aktörer. I dag utmärker sig Sverige på detta område. Vi är nu det enda landet som tillåter privat vinstuttag ur skolverksamheterna. Snart är kanske M det enda partiet som vurmar för det. Att skolan nu blir en tydlig och viktig valfråga är bra.

s

Acke Månsson

Ledarskribent

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.