2017-09-11 06:00

2017-09-11 06:00

Låt staten ta över skolan

Utbildning. Det är dags att diskussionerna kring ett förstatligande av skolkan tar fart. Valrörelsen är ett bra instrument för frågor och synpunkter.

Jag följde Uppdrag Granskning rörande de gängrelaterade dödsskjutningarna i Göteborg där fokus låg på stadsdelen Biskopsgården. Där segregation och utanförskap målades upp som en stor orsak till de låga skolresultaten och gängkriminaliteten där våld, droger och utanförskap är faktorer som påverkar.

Situationen är alarmerande. Men tänk om beslutsfattare och inblandade parter kunde se detta som en utgångspunkt för att verkligen vidta åtgärder. För att göra något. Något som verkligen gör skillnad. Detta har pågått så länge nu att verktygen redan borde finnas.

Resurserna måste nu läggas där de behövs. Finns inte resurserna måste de skapas. Det handlar om att prioritera. Att skolan i det här fallet måste vara en trygg plats för personal och elever är antagligen alla överens om. Vad kan man göra för att bryta denna spiral nedåt? Tar beslutsfattarna problemen på allvar? Mitt svar är nej.

Mitt svar är även något måste göras omgående. Debatten måste fördjupas och öppnas. Det får inte göra skillnad om du är svensk eller har ett annat ursprung. Det ska heller inte göra skillnad vilken social status ens familj har. Alla måste få möjligheten att lyckas oavsett om det krävs resursförstärkning eller inte. Vi får inte blunda för problemen och att det stannar i tidningsuppslag.

Politiker, personal, föräldrar och myndigheter måste ta sitt ansvar nu och agera. Öppna fritidsgårdar, ha mer poliser i patrullerande och uppsökande tjänst, tillsätt väktare på skolor som kräver det. Det låter drastiskt men något måste göras för skolan fortsätter vara en plats där lärandet och tryggheten prioriteras.

För ingen skola i Sverige ska ha elever som misslyckats för att resurserna saknas. Därför är ett förstatligande av skolan ett stort steg till att bli likvärdig och mer kontrollerbar. Ett förstatligande av skolan skulle även vara en viktig del i debatten. Så att Sverige kan stänga dörren för den privata vinstjakten vi idag tillåter - och som är en stor del av att situationen i dag är som den är.

Acke Månsson

Ledarskribent

Jag följde Uppdrag Granskning rörande de gängrelaterade dödsskjutningarna i Göteborg där fokus låg på stadsdelen Biskopsgården. Där segregation och utanförskap målades upp som en stor orsak till de låga skolresultaten och gängkriminaliteten där våld, droger och utanförskap är faktorer som påverkar.

Situationen är alarmerande. Men tänk om beslutsfattare och inblandade parter kunde se detta som en utgångspunkt för att verkligen vidta åtgärder. För att göra något. Något som verkligen gör skillnad. Detta har pågått så länge nu att verktygen redan borde finnas.

Resurserna måste nu läggas där de behövs. Finns inte resurserna måste de skapas. Det handlar om att prioritera. Att skolan i det här fallet måste vara en trygg plats för personal och elever är antagligen alla överens om. Vad kan man göra för att bryta denna spiral nedåt? Tar beslutsfattarna problemen på allvar? Mitt svar är nej.

Mitt svar är även något måste göras omgående. Debatten måste fördjupas och öppnas. Det får inte göra skillnad om du är svensk eller har ett annat ursprung. Det ska heller inte göra skillnad vilken social status ens familj har. Alla måste få möjligheten att lyckas oavsett om det krävs resursförstärkning eller inte. Vi får inte blunda för problemen och att det stannar i tidningsuppslag.

Politiker, personal, föräldrar och myndigheter måste ta sitt ansvar nu och agera. Öppna fritidsgårdar, ha mer poliser i patrullerande och uppsökande tjänst, tillsätt väktare på skolor som kräver det. Det låter drastiskt men något måste göras för skolan fortsätter vara en plats där lärandet och tryggheten prioriteras.

För ingen skola i Sverige ska ha elever som misslyckats för att resurserna saknas. Därför är ett förstatligande av skolan ett stort steg till att bli likvärdig och mer kontrollerbar. Ett förstatligande av skolan skulle även vara en viktig del i debatten. Så att Sverige kan stänga dörren för den privata vinstjakten vi idag tillåter - och som är en stor del av att situationen i dag är som den är.

Acke Månsson

Ledarskribent

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.