2017-08-10 06:00

2017-08-10 06:00

På djupt vatten

LEDARE

Det är av yttersta vikt att VA nätet i Karlskoga klarar ett skyfall eller viss nederbörd. Visst kan man hävda att det senaste förra veckan var extremt men det visar sig nu att investeringarna i VA-nätet har varit eftersatta.

Utmaningen, eller problemet, är som med allt annat är att det ska anpassas efter befolkningsmängden och behovet. Dock gäller andra förutsättningar för naturens villkor. Efter en rad skyfall med tråkiga följder för en hel del ortsbor borde en genomlysning gjorts.

Den är visserligen på gång men har försenats.

Frågan är om inte problemet har prioriterats bort. Att Kemab åter ställs på pottkanten då nederbörden blir större och tyngre än vanligt tyder på att man inte är förberedda.

Liknade gäller bredbandsutbyggnaden som kom igång först när konkurrenterna började kampanja i Karlskoga. Fokus tycks ha legat på andra projekt trots att bredbandsutbyggnaden är förankrad via statliga direktiv.

VA-nätet i Karlskoga är bristfälligt och inget som årligen ska ställa kommuninvånarnas trygghet på spel. Regnkaosets fortsättning blir intressant att följa.

Vilket ansvar tar de kommunala bolagen för skattebetalarnas trygghet och service?

Kemab som är ett av kommunens nio bolag som vi gemensamt äger och driver ska i höst komma med sin första 10-åriga affärsplan. Den blir intressant på många punkter. Främst på hur man prioriterar. Frågan kan även vinklas till om kommunen behöver tvingas att höja skatten/avgifterna så att inte kommunens kärnområden blir lidande?

Acke Månsson

Ledarskribent

Utmaningen, eller problemet, är som med allt annat är att det ska anpassas efter befolkningsmängden och behovet. Dock gäller andra förutsättningar för naturens villkor. Efter en rad skyfall med tråkiga följder för en hel del ortsbor borde en genomlysning gjorts.

Den är visserligen på gång men har försenats.

Frågan är om inte problemet har prioriterats bort. Att Kemab åter ställs på pottkanten då nederbörden blir större och tyngre än vanligt tyder på att man inte är förberedda.

Liknade gäller bredbandsutbyggnaden som kom igång först när konkurrenterna började kampanja i Karlskoga. Fokus tycks ha legat på andra projekt trots att bredbandsutbyggnaden är förankrad via statliga direktiv.

VA-nätet i Karlskoga är bristfälligt och inget som årligen ska ställa kommuninvånarnas trygghet på spel. Regnkaosets fortsättning blir intressant att följa.

Vilket ansvar tar de kommunala bolagen för skattebetalarnas trygghet och service?

Kemab som är ett av kommunens nio bolag som vi gemensamt äger och driver ska i höst komma med sin första 10-åriga affärsplan. Den blir intressant på många punkter. Främst på hur man prioriterar. Frågan kan även vinklas till om kommunen behöver tvingas att höja skatten/avgifterna så att inte kommunens kärnområden blir lidande?

Acke Månsson

Ledarskribent

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.