2017-07-08 06:00

2017-07-08 06:00

Ofrivillig ensamhet - ett gissel

När vi tänker på sommaren innebär det ofta sol, bad, fester och tid för gemenskap med släkt, vänner och familj. Men inte för alla.

Väldigt många känner sig ensamma av olika skäl. Många äldre kan inte komma ur sin lägenhet på hela sommaren. Den enda kontakten med yttervärlden är hemtjänstpersonalen, som ofta har vikarier under sommaren. Oro och ångest kommer smygande. Så ser verkligheten ut.

Journalisten Tara Moshizi beskrev nyligen i en krönika att sommaren kunde upplevas jobbig även för yngre personer. Rubriken var ” Det finns inga gränser för allt härligt som sker. ”Sociala medier översvämmas av hurtiga tips om sommarfester och inbjudningar till alla partyn. Här tävlas det i hur många inbjudningar man får. Hon skriver också att budskap och bilder följer ett tydligt mönster. Sommartid är festtid!

Hur känns det då att inte vara inbjuden någonstans? Och hur känns det att inte komma ut och se en enda människa under flera veckor?

Elin Taube, forskare vid Lunds universitet, har skrivit en avhandling om ensamhet bland äldre och vilka konsekvenser det kan få. Hon följde 800 personer i åldern 78 år och äldre under sex år. Drygt hälften av dessa svarade att de kände sig ensamma ibland eller ofta. En gemensam nämnare var att de inte hade någon förhoppning om att ensamheten skulle försvinna.

Flera organisationer har tagit upp ensamhetsproblematiken. PRO:s Christina Tallberg har tagit tag i frågan och påtalat att pensionärsorganisationerna, kommuner, landsting och andra organisationer borde samarbeta för att möta de äldres ensamhet och oro. Frågan har även lyfts till regeringsnivå.

Det finns ändå positiva initiativ. Flera kommuner har inrättat aktivitetshus eller äldrecentra, där de äldre kan mötas för måltider, aktiviteter och inte minst gemenskap. Det är utmärkt och helt nödvändigt eftersom representanter för myndigheter envisas med att säga att det är bäst för de äldre att bo hemma. Den ensamhet och isolering som kan uppstå är det ingen som tänkt på.

Nu är det faktiskt så att även äldre behöver social stimulans.

 

Margareta Karlsson

Ledarskribent

 

Väldigt många känner sig ensamma av olika skäl. Många äldre kan inte komma ur sin lägenhet på hela sommaren. Den enda kontakten med yttervärlden är hemtjänstpersonalen, som ofta har vikarier under sommaren. Oro och ångest kommer smygande. Så ser verkligheten ut.

Journalisten Tara Moshizi beskrev nyligen i en krönika att sommaren kunde upplevas jobbig även för yngre personer. Rubriken var ” Det finns inga gränser för allt härligt som sker. ”Sociala medier översvämmas av hurtiga tips om sommarfester och inbjudningar till alla partyn. Här tävlas det i hur många inbjudningar man får. Hon skriver också att budskap och bilder följer ett tydligt mönster. Sommartid är festtid!

Hur känns det då att inte vara inbjuden någonstans? Och hur känns det att inte komma ut och se en enda människa under flera veckor?

Elin Taube, forskare vid Lunds universitet, har skrivit en avhandling om ensamhet bland äldre och vilka konsekvenser det kan få. Hon följde 800 personer i åldern 78 år och äldre under sex år. Drygt hälften av dessa svarade att de kände sig ensamma ibland eller ofta. En gemensam nämnare var att de inte hade någon förhoppning om att ensamheten skulle försvinna.

Flera organisationer har tagit upp ensamhetsproblematiken. PRO:s Christina Tallberg har tagit tag i frågan och påtalat att pensionärsorganisationerna, kommuner, landsting och andra organisationer borde samarbeta för att möta de äldres ensamhet och oro. Frågan har även lyfts till regeringsnivå.

Det finns ändå positiva initiativ. Flera kommuner har inrättat aktivitetshus eller äldrecentra, där de äldre kan mötas för måltider, aktiviteter och inte minst gemenskap. Det är utmärkt och helt nödvändigt eftersom representanter för myndigheter envisas med att säga att det är bäst för de äldre att bo hemma. Den ensamhet och isolering som kan uppstå är det ingen som tänkt på.

Nu är det faktiskt så att även äldre behöver social stimulans.

 

Margareta Karlsson

Ledarskribent

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.