2017-06-15 06:00

2017-06-15 06:00

Affären läggs på is

Den eventuella Kemab-affären läggs på is tills tidigast årsskiftet. Får väl gratulera den sittande styrelsen för Kemab vars nya siffror fått styrelsen för Kommunhus AB att vilja ta ett steg tillbaka.

Men nu väntar tuffa tider. Man har ett stort och mödosamt arbete framför sig där Kemabs affärsplan ska spikas. Den kommer granskas i minsta detalj. Kommunens framtid ska inte riskeras på riskfyllda köp eller sidoprojekt. Hur som helst ska det helt kommunägda bolaget leverera mycket starka siffror och kassaflöde har det nu utlovats. På detta ska Kemab dessutom underhålla och investera på en högre nivå än vad man hittills gjort eftersom investeringsnivån varit lägre än vad som är nödvändigt långsiktigt. Kommunen ska fortsätta vara attraktiv att leva och verka i. Detta har styrelsen och den nya VD:n lovat.

Hur kommer bolaget hantera avgifter, nättariffer och viktigast av allt investeringar? Det är av yttersta vikt att dessa stämmer i beräkningarna som omfattar den långsiktiga affärsplanen som nu för första gången sträcker sig tio år framåt. Man får aldrig riskera kommunens kärnverksamhet på tveksamma affärer igen.

Jag har försökt granska processen så gott det gått. Två frågor har tagit mycket av min tid. Dels den lokala alliansens motstånd och försök att få till en folkomröstning. En folkomröstning man drivit igång på eget bevåg utan påtryckning från allmänheten. Det andra är Kemabs styrelses hantering och agerande i processen.

Jag har nämnt det tidigare. Informationen från Kemabs styrelse har varit bristfällig. Varför? Har Kemab investerat några av vårt gemensamt ägda bolags resurser i sidoprojekt? Hu kommer det sig att Kemab för första gången väljer att presentera en tiorsplan?

Hur som helst nu ges tid till återhämtning, analyser, fortsatt granskning av de siffror och den information som finns tillgänglig och diarieförs. Att slå sig till ro i detta ärende finns inte.

Samtidigt måste det ges tid att njuta av sommaren.

Det sista är varken sagt eller skrivet i detta ärende.

Acke Månsson

Ledarskribent

Men nu väntar tuffa tider. Man har ett stort och mödosamt arbete framför sig där Kemabs affärsplan ska spikas. Den kommer granskas i minsta detalj. Kommunens framtid ska inte riskeras på riskfyllda köp eller sidoprojekt. Hur som helst ska det helt kommunägda bolaget leverera mycket starka siffror och kassaflöde har det nu utlovats. På detta ska Kemab dessutom underhålla och investera på en högre nivå än vad man hittills gjort eftersom investeringsnivån varit lägre än vad som är nödvändigt långsiktigt. Kommunen ska fortsätta vara attraktiv att leva och verka i. Detta har styrelsen och den nya VD:n lovat.

Hur kommer bolaget hantera avgifter, nättariffer och viktigast av allt investeringar? Det är av yttersta vikt att dessa stämmer i beräkningarna som omfattar den långsiktiga affärsplanen som nu för första gången sträcker sig tio år framåt. Man får aldrig riskera kommunens kärnverksamhet på tveksamma affärer igen.

Jag har försökt granska processen så gott det gått. Två frågor har tagit mycket av min tid. Dels den lokala alliansens motstånd och försök att få till en folkomröstning. En folkomröstning man drivit igång på eget bevåg utan påtryckning från allmänheten. Det andra är Kemabs styrelses hantering och agerande i processen.

Jag har nämnt det tidigare. Informationen från Kemabs styrelse har varit bristfällig. Varför? Har Kemab investerat några av vårt gemensamt ägda bolags resurser i sidoprojekt? Hu kommer det sig att Kemab för första gången väljer att presentera en tiorsplan?

Hur som helst nu ges tid till återhämtning, analyser, fortsatt granskning av de siffror och den information som finns tillgänglig och diarieförs. Att slå sig till ro i detta ärende finns inte.

Samtidigt måste det ges tid att njuta av sommaren.

Det sista är varken sagt eller skrivet i detta ärende.

Acke Månsson

Ledarskribent

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.