2017-05-15 06:00

2017-05-15 06:00

Allt hätskare debatt

LEDARE

Kemab. Debatten om Kemabs eventuella försäljning får en allt hätskare ton. Den som tar ställning för blir uthängd som förrädare.

Siffror och investeringsbehoven bolaget står inför om inte en försäljning genomförs är alarmerande och kan bli ett sänke för kommunen. En eventuell försäljning rör elnätet, vattenkraften, fjärrvärmen samt stadsnätet.

Kemab information som de eventuella köparna haft tillgängliga och använts sig av visar på att investeringsbehoven är betydligt större än vad som tidigare framkommit. Vattenkraften står inför stora investeringsbehov och elnätet i Karlskoga är överdimensionerat och föråldrat och kräver även det investeringar.

Kraftvärmeverket som levererar fjärrvärme blev faktiskt omtalat redan då det byggdes på grund av dess storlek. Även här krävs investeringar inom en 15-års period eftersom kraftvärmeverket är hela 32 år gammalt. Den tekniska livslängden börjar närma sig slutet. Det är mer lönsamt att investera i en ny mer effektiv anläggning. Har kommunen dessa pengar? Fjärrvärmen blir svår för kommunen att utveckla då andra alternativ som tex bergvärme har utvecklats kraftigt och blivit energismartare. Bergvärme utgör redan idag ett intressant alternativ för fastighetsägare även om man redan har installerat fjärrvärme. Även stadsnätet behöver ses över.

Hur jag än vrider och vänder på investeringsbehoven så finns de där. Karlskoga kommun kommer att få över två miljarder kronor vid en försäljning. Samtliga skulder kommer att kunna skrivas av och lösas in.Investeringsbehoven delar av Kemab har kan vi lämna bakom oss. Vi har nu två seriösa köpare vilka är beredda att investera omgående i samtliga områden. Det handlar om miljardbelopp. Det handlar om långsiktigt ägande. Därför är tystnaden från Kemab så anmärkningsvärd.

Vad händer i moderaterna? Hur tänkte man när man i så tidigt skede drev på för att få igenom en folkomröstning? Pågår det en maktkamp inom partiet som inte har med Kemab alls att göra utan bara är ett politiskt spel?

Kemab har sannolikt aldrig varit den kassako som påståtts, och som jag själv personligen hänvisat till som försvar för bolaget. Det kan jag inte längre. Det är viktigt att poängtera att bolaget är ett bra bolag med duktig personal, men bolaget har inte kunnat investera fullt ut vad man borde ha gjort. Det är därför det finns stora investeringsbehov idag.

Samtidigt spelar maktgirighet och privata särintressen in. Är det därför vissa ”trogna” Kemab-ambassadörer så massivt varit emot att en stark privat aktör vill hjälpa oss på fötter?

Acke Månsson

Ledarskribent

Siffror och investeringsbehoven bolaget står inför om inte en försäljning genomförs är alarmerande och kan bli ett sänke för kommunen. En eventuell försäljning rör elnätet, vattenkraften, fjärrvärmen samt stadsnätet.

Kemab information som de eventuella köparna haft tillgängliga och använts sig av visar på att investeringsbehoven är betydligt större än vad som tidigare framkommit. Vattenkraften står inför stora investeringsbehov och elnätet i Karlskoga är överdimensionerat och föråldrat och kräver även det investeringar.

Kraftvärmeverket som levererar fjärrvärme blev faktiskt omtalat redan då det byggdes på grund av dess storlek. Även här krävs investeringar inom en 15-års period eftersom kraftvärmeverket är hela 32 år gammalt. Den tekniska livslängden börjar närma sig slutet. Det är mer lönsamt att investera i en ny mer effektiv anläggning. Har kommunen dessa pengar? Fjärrvärmen blir svår för kommunen att utveckla då andra alternativ som tex bergvärme har utvecklats kraftigt och blivit energismartare. Bergvärme utgör redan idag ett intressant alternativ för fastighetsägare även om man redan har installerat fjärrvärme. Även stadsnätet behöver ses över.

Hur jag än vrider och vänder på investeringsbehoven så finns de där. Karlskoga kommun kommer att få över två miljarder kronor vid en försäljning. Samtliga skulder kommer att kunna skrivas av och lösas in.Investeringsbehoven delar av Kemab har kan vi lämna bakom oss. Vi har nu två seriösa köpare vilka är beredda att investera omgående i samtliga områden. Det handlar om miljardbelopp. Det handlar om långsiktigt ägande. Därför är tystnaden från Kemab så anmärkningsvärd.

Vad händer i moderaterna? Hur tänkte man när man i så tidigt skede drev på för att få igenom en folkomröstning? Pågår det en maktkamp inom partiet som inte har med Kemab alls att göra utan bara är ett politiskt spel?

Kemab har sannolikt aldrig varit den kassako som påståtts, och som jag själv personligen hänvisat till som försvar för bolaget. Det kan jag inte längre. Det är viktigt att poängtera att bolaget är ett bra bolag med duktig personal, men bolaget har inte kunnat investera fullt ut vad man borde ha gjort. Det är därför det finns stora investeringsbehov idag.

Samtidigt spelar maktgirighet och privata särintressen in. Är det därför vissa ”trogna” Kemab-ambassadörer så massivt varit emot att en stark privat aktör vill hjälpa oss på fötter?

Acke Månsson

Ledarskribent

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.