2017-05-08 06:00

2017-05-08 06:00

Vad ska vi rösta om?

LEDARE

Moderaternas namnlista för att få igenom en folkomröstning verkar bli lång.

Om den blir av: Vad kommer den kosta och vad får den för verkan? Det är trots allt politikerna som ska fatta det slutgiltiga beslutet. Moderaterna har skapat opinion i en fråga som nu blir svår att gå emot? Som med Rävåsskolan. Den var undermålig för undervisning. Den renoverades. Istället hade kommunen kunnat bygga en ny modern grundskola.

Kan en politisk majoritet gå emot en folkomröstning? Ja, den är bara vägvisande.

Politik handlar om att ibland tvingas ta svåra tuffa beslut som kan dela ett parti och en befolkningen. Moderaternas kampanj för en folkomröstning handlar om detta. Men man tar inte ställning alls. Man vågar inte eller så är det taktiskt. Däremot görs en hel del utspel mot kommunstyrelsens ordförandes politiska arbete och ställningstagande i frågan.

Att han är trygg i frågan märks för han talar framtid och behov och om långsiktiga investeringar kommunen behöver göra. Frågan och debatten måste handla om detta vad som är bäst för orten? Vilka investeringar behöver prioriteras? Har vi råd med dem? Frågan om en eventuell försäljning har nu fått kommunens och bolagets ekonomi i fokus. Vi har även fått reda på investeringsbehoven som väntar oavsett om det blir en försäljning eller ej. Det är bra. Vi vet även vilka köpare som är intresserade. Är deras långsiktiga mål och ägande direktiv verkligen felaktiga eller dåliga för orten? Är kommunens krav på dem otillräckliga? Jag tycker inte det. Tvärtom de är mycket tydliga och verkar bra för kommunens framtida utveckling.

Kommunens ekonomi är god, dock finns stora besvärande lån. Kemab är välskött men har stora investeringsbehov de kommande åren. Man levererar i dag inte de uppsatta målen. Vattenkraften har visat sig vara en dålig affär. Vidare är det känt att elnätet är överdimensionerat. Underhåll behövs av det som inte används idag. Investeringsbehovet för Kemab ligger på runt 1 miljard kr. Kommunens amorteringsplan av lån ligger på 50 år den påverkas av räntor som kommer stiga.

De eventuella köparnas ekonomiska muskler och friska pengar skulle innebära att kommunen får bort dessa bördor och istället kan fokusera än mer på välfärd och nyetableringarna på orten. En ny grundskola och äldreboende är planerat att byggas. Det behövs även mer personal. Det handlar om ett engångsbelopp så kommunen måste satsa rätt. Att delar av Kemab behålls och kan utvecklas är viktigt. Det finns förhoppningar om att biogasen kan utvecklas i framtiden.

Karlskoga blir inte mindre attraktivt för att en privat aktör köper delar av Kemab, snarare tvärtom med tanke på läget. Kommunen kan undvika skattehöjningar och neddragningar vilket annars kommer att behövas. Eller finns viljan hos vissa att skolor och äldreboenden ska börja säljas ut? Vet du verkligen vad du ska folkomrösta om? Vet du vad moderaterna vill?

Acke Månsson

Ledarskribent

 

Om den blir av: Vad kommer den kosta och vad får den för verkan? Det är trots allt politikerna som ska fatta det slutgiltiga beslutet. Moderaterna har skapat opinion i en fråga som nu blir svår att gå emot? Som med Rävåsskolan. Den var undermålig för undervisning. Den renoverades. Istället hade kommunen kunnat bygga en ny modern grundskola.

Kan en politisk majoritet gå emot en folkomröstning? Ja, den är bara vägvisande.

Politik handlar om att ibland tvingas ta svåra tuffa beslut som kan dela ett parti och en befolkningen. Moderaternas kampanj för en folkomröstning handlar om detta. Men man tar inte ställning alls. Man vågar inte eller så är det taktiskt. Däremot görs en hel del utspel mot kommunstyrelsens ordförandes politiska arbete och ställningstagande i frågan.

Att han är trygg i frågan märks för han talar framtid och behov och om långsiktiga investeringar kommunen behöver göra. Frågan och debatten måste handla om detta vad som är bäst för orten? Vilka investeringar behöver prioriteras? Har vi råd med dem? Frågan om en eventuell försäljning har nu fått kommunens och bolagets ekonomi i fokus. Vi har även fått reda på investeringsbehoven som väntar oavsett om det blir en försäljning eller ej. Det är bra. Vi vet även vilka köpare som är intresserade. Är deras långsiktiga mål och ägande direktiv verkligen felaktiga eller dåliga för orten? Är kommunens krav på dem otillräckliga? Jag tycker inte det. Tvärtom de är mycket tydliga och verkar bra för kommunens framtida utveckling.

Kommunens ekonomi är god, dock finns stora besvärande lån. Kemab är välskött men har stora investeringsbehov de kommande åren. Man levererar i dag inte de uppsatta målen. Vattenkraften har visat sig vara en dålig affär. Vidare är det känt att elnätet är överdimensionerat. Underhåll behövs av det som inte används idag. Investeringsbehovet för Kemab ligger på runt 1 miljard kr. Kommunens amorteringsplan av lån ligger på 50 år den påverkas av räntor som kommer stiga.

De eventuella köparnas ekonomiska muskler och friska pengar skulle innebära att kommunen får bort dessa bördor och istället kan fokusera än mer på välfärd och nyetableringarna på orten. En ny grundskola och äldreboende är planerat att byggas. Det behövs även mer personal. Det handlar om ett engångsbelopp så kommunen måste satsa rätt. Att delar av Kemab behålls och kan utvecklas är viktigt. Det finns förhoppningar om att biogasen kan utvecklas i framtiden.

Karlskoga blir inte mindre attraktivt för att en privat aktör köper delar av Kemab, snarare tvärtom med tanke på läget. Kommunen kan undvika skattehöjningar och neddragningar vilket annars kommer att behövas. Eller finns viljan hos vissa att skolor och äldreboenden ska börja säljas ut? Vet du verkligen vad du ska folkomrösta om? Vet du vad moderaterna vill?

Acke Månsson

Ledarskribent

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.