2017-05-03 06:00

2017-05-03 06:00

En dag att kämpa för

1:a maj. Arbetarrörelsens internationella ”heliga” dag har åter genomförts runt om i världen. I Karlskoga var välfärden och landets positiva utveckling i fokus. I Degerfors togs ställning för BB i Karlskoga.

Rötterna till denna dag finns i en konflikt rörande rätten till åtta timmars arbetsdag internationellt. Efter det har den utvecklats. Vikten att hålla i hop landet från norr till söder från väst till öst samt att knyta i hop landsbygden och städerna är ett viktigt arbete.

Att 1:a maj fortfarande engagerar visar uppslutningen i storstäderna. Därför är det så viktigt att frågorna inte bara hamnar där. Därför är det så viktigt att det skapas frågor att engagera sig kring. Att arbetarrörelsens toppar engagerar sig och uppmuntrar till folklig och fredlig kamp för rättvisa och solidaritet i samhället och på arbetsplatserna.

Att det denna dag ifrågasätts måste arbetarrörelsen ta på yttersta allvar. Arbetarrörelsen och människor får aldrig hotas att sluta engagera och organisera sig! Tyvärr är detta ingen självklarhet 2017. Runt om i världen slåss fredliga folkliga och lagliga demonstrationer ner med brutalt våld där många fängslas och torteras.

I Sverige får nazister - på 1:a maj av alla dagar - lagligt och öppet med polisbevakning demonstrera. Så skedde åter i Falun där 500-talet nazister spred det nazistiska budskapet. På 40 talet mördade dessa personers förebilder socialdemokrater och fackliga ledare runt om i Europa.

Flera polisanmälningar har nu inkommit om hets mot folkgrupp och spridning av nazism och med att man öppet visat nazistiska symboler. Dessa kommer tyvärr med största sannolikhet läggas ner. Skrämmande är förnamnet. Varför används inte lagstiftningen i dessa fall?

Vi har svaret om vi tillåter detta fortgå. Dit ska vi aldrig igen. Nazism får aldrig igen åter bli en åsikt det är ett brott mot mänskligheten.

Därför är och måste 1:a maj fortsätta vara en symbol för internationellt ställningstagande där arbetarrörelsen är enade för rättvisa.

En rättvisa vi måste kämpa för.

Alltid.

Acke Månsson

Ledarskribent

Rötterna till denna dag finns i en konflikt rörande rätten till åtta timmars arbetsdag internationellt. Efter det har den utvecklats. Vikten att hålla i hop landet från norr till söder från väst till öst samt att knyta i hop landsbygden och städerna är ett viktigt arbete.

Att 1:a maj fortfarande engagerar visar uppslutningen i storstäderna. Därför är det så viktigt att frågorna inte bara hamnar där. Därför är det så viktigt att det skapas frågor att engagera sig kring. Att arbetarrörelsens toppar engagerar sig och uppmuntrar till folklig och fredlig kamp för rättvisa och solidaritet i samhället och på arbetsplatserna.

Att det denna dag ifrågasätts måste arbetarrörelsen ta på yttersta allvar. Arbetarrörelsen och människor får aldrig hotas att sluta engagera och organisera sig! Tyvärr är detta ingen självklarhet 2017. Runt om i världen slåss fredliga folkliga och lagliga demonstrationer ner med brutalt våld där många fängslas och torteras.

I Sverige får nazister - på 1:a maj av alla dagar - lagligt och öppet med polisbevakning demonstrera. Så skedde åter i Falun där 500-talet nazister spred det nazistiska budskapet. På 40 talet mördade dessa personers förebilder socialdemokrater och fackliga ledare runt om i Europa.

Flera polisanmälningar har nu inkommit om hets mot folkgrupp och spridning av nazism och med att man öppet visat nazistiska symboler. Dessa kommer tyvärr med största sannolikhet läggas ner. Skrämmande är förnamnet. Varför används inte lagstiftningen i dessa fall?

Vi har svaret om vi tillåter detta fortgå. Dit ska vi aldrig igen. Nazism får aldrig igen åter bli en åsikt det är ett brott mot mänskligheten.

Därför är och måste 1:a maj fortsätta vara en symbol för internationellt ställningstagande där arbetarrörelsen är enade för rättvisa.

En rättvisa vi måste kämpa för.

Alltid.

Acke Månsson

Ledarskribent

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.