2017-03-20 06:00

2017-03-20 06:00

Viktigt brett samarbete

LEDARE

Nyligen fick vi ta del av inte bara oppositionens oro runt verksamheterna på Karlskoga lasarett. Om problemen med att rekrytera chefer och läkare och övrig kvalificerad personal.

Bemanningen är så pass tajt i länet att verksamheterna på BB och förlossningen på Karlskoga lasarett tvingas stänga en månad denna sommar, igen. Annan verksamhet har centraliserats vilket tidigare nämnts. Nu står Karlskogas tre och Degerfors enda vårdcentral inför samma dilemma med att pussla ihop den personal som finns tillgänglig.

Dock lovar ansvarig chef att det inte handlar om att stänga någon av vårdcentralerna under sommarens semesterperioder. I stället kommer man att fördjupa samarbetet mellan kommunerna. Detta är väldigt bra men är en självklarhet. Hur har situationen blivit så här? Att vi har så svårt att rekrytera personal till vården. Detta måste lösas permanent i allt från utbildningen till själva tjänstgöringen. Att en av våra viktigaste samhällsfunktioner till medborgarna ständigt skall stå inför detta problem måste de styrande fokusera än mer på.

För några år sedan storsatsades det på läkarutbildningen på Örebro universitet. Denna bör ge frukt inom kort. Värt att notera är att den praktiska delen av utbildning har ett samarbete med även Värmlands och Dalarnas landsting men även ett utbyte med samarbetsuniversitetet i Glasgow finns. Detta är mycket viktiga samarbeten som måste användas till exempel under semestertider och utbildningen. Här bör Karlskoga och Degerfors verkligen ligga i och följa läkarkandidaterna genom att erbjuda viktig skarp erfarenhet på vårdcentralerna.

Behovet och tillgången till vård dygnet runt kan variera men den måste finnas där när olyckan eller en situation är framme och kräver den. Därför är samarbetet och samverkan över läns- och kommungränserna så viktig för att hålla verksamheterna vid liv men även göra dem attraktivare att vilja arbeta i. En stängd vårdcentral är lika allvarlig som en stängd skola. Eller hur?

Acke Månsson, lagerarbetare och socialdemokrat.

Bemanningen är så pass tajt i länet att verksamheterna på BB och förlossningen på Karlskoga lasarett tvingas stänga en månad denna sommar, igen. Annan verksamhet har centraliserats vilket tidigare nämnts. Nu står Karlskogas tre och Degerfors enda vårdcentral inför samma dilemma med att pussla ihop den personal som finns tillgänglig.

Dock lovar ansvarig chef att det inte handlar om att stänga någon av vårdcentralerna under sommarens semesterperioder. I stället kommer man att fördjupa samarbetet mellan kommunerna. Detta är väldigt bra men är en självklarhet. Hur har situationen blivit så här? Att vi har så svårt att rekrytera personal till vården. Detta måste lösas permanent i allt från utbildningen till själva tjänstgöringen. Att en av våra viktigaste samhällsfunktioner till medborgarna ständigt skall stå inför detta problem måste de styrande fokusera än mer på.

För några år sedan storsatsades det på läkarutbildningen på Örebro universitet. Denna bör ge frukt inom kort. Värt att notera är att den praktiska delen av utbildning har ett samarbete med även Värmlands och Dalarnas landsting men även ett utbyte med samarbetsuniversitetet i Glasgow finns. Detta är mycket viktiga samarbeten som måste användas till exempel under semestertider och utbildningen. Här bör Karlskoga och Degerfors verkligen ligga i och följa läkarkandidaterna genom att erbjuda viktig skarp erfarenhet på vårdcentralerna.

Behovet och tillgången till vård dygnet runt kan variera men den måste finnas där när olyckan eller en situation är framme och kräver den. Därför är samarbetet och samverkan över läns- och kommungränserna så viktig för att hålla verksamheterna vid liv men även göra dem attraktivare att vilja arbeta i. En stängd vårdcentral är lika allvarlig som en stängd skola. Eller hur?

Acke Månsson, lagerarbetare och socialdemokrat.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.