2016-10-13 06:00

2016-10-13 06:00

Bättre debatter

LEDARE

Nyligen sändes en partiledardebatten Sveriges Television. Den var väldigt stimmig då programledarna inte visade sig klara uppgiften att vara programledare. Det var bättre förr helt enkelt, det är vi nog många överens om. Tv-debatterna alltså. Nu pratades det i mun på varandra och ofta kom man ifrån eller undvek ämnet. Detta är verkligen inte bra, speciellt inte för väljarna.

Vikten av att vara uppdaterad av dagsläget och historien gäller på programledarna, politikerna och tittarna. Direktsända debatter, speciellt de direkt politiska, måste bli mycket bättre.

Ämnena som nu skulle diskuteras var skolan, regeringsfrågan, integrationen, migrationen, klimatet samt säkerhetspolitiken. Det är fortfarande stor skillnad på hur blocken ser på detta och det kan verka otroligt låst för blocköverskridande samarbeten. Trots detta har regeringen lyckats med några breda uppgörelser hittills under mandatperioden. Det är en styrka. Med tanke på att Sverigedemokraterna har sin vågmästarroll vilken man vill utpressa sittande regering med, men även oppositionen, blir det än viktigare att nå blocköverskridande öppningar. Ett svårt jobb men statsministern är på god väg att lyckas trots att det största oppositionspartiet Moderaterna verkar helt ointresserade av detta.

Därför var och är regeringsfrågan så viktig för att inte ställa till med ett nytt kaos efter nästa val. Att låta ett parti på 10-15 procent rent utav få kidnappa riksdagen för att övriga ska tillmötesgå deras ideologiska kärnfråga rättigheter, lagar och regler för de med icke europeiskt ursprung eller har avvikande läggning eller tro. Glädjande nog har liberalerna vaknat och sett det absurda och farliga läget som åter kan uppstå. Att Batra fortfarande är öppen för ett passivt stöd från detta parti är rent ut och milt sagt bedrövligt. Att den sverigedemokratiska partiledaren i desperation försökte visa upp en lapp med tidigare rasistiska utspel från bland annat socialdemokrater var ett sätt att försöka mota bort rasiststämpeln som ligger tung över partiet. Det går inte att säga han lyckades, för gång på gång senare tiden - och längre tillbaka - har ledande sverigedemokrater kunnat knytas till ren rasism och fascism.

Noterbart från tv-debatten är att den sverigedemokratiska partiledaren och partiet han styr ofta säger en sak men agerar på ett annat. Det är häpnadsväckande att detta inte kan återspeglas bättre av Sveriges television. Hur röstar partiet i riksdagen och EU-parlamentet? Det är inte för justa villkor för löntagarna. Det är inte för sänkt skatt för pensionärerna, sjuka och arbetslösa. Så sent som för några veckor sedan motionerade en ledande sverigedemokrat om att ta bort presstödet till media. Man vill hindra granskning av makten om det inte är på deras villkor. Helt enkelt ska familjer, etniska grupper eller företag förbjudas att kontrollera över 5 procent av media.

Åkesson har öppet deklarerat att han önskar bilda eller stödja en regering bestående av moderater och kristdemokrater. Med detta kommer mycket av det de lovar vara tomma ord och en förklaring till varför de så ofta kovänder i riksdagens omröstningar. De borde vara varningsklockor även för Batra.

Acke Månsson

Ledarskribent

Nyligen sändes en partiledardebatten Sveriges Television. Den var väldigt stimmig då programledarna inte visade sig klara uppgiften att vara programledare. Det var bättre förr helt enkelt, det är vi nog många överens om. Tv-debatterna alltså. Nu pratades det i mun på varandra och ofta kom man ifrån eller undvek ämnet. Detta är verkligen inte bra, speciellt inte för väljarna.

Vikten av att vara uppdaterad av dagsläget och historien gäller på programledarna, politikerna och tittarna. Direktsända debatter, speciellt de direkt politiska, måste bli mycket bättre.

Ämnena som nu skulle diskuteras var skolan, regeringsfrågan, integrationen, migrationen, klimatet samt säkerhetspolitiken. Det är fortfarande stor skillnad på hur blocken ser på detta och det kan verka otroligt låst för blocköverskridande samarbeten. Trots detta har regeringen lyckats med några breda uppgörelser hittills under mandatperioden. Det är en styrka. Med tanke på att Sverigedemokraterna har sin vågmästarroll vilken man vill utpressa sittande regering med, men även oppositionen, blir det än viktigare att nå blocköverskridande öppningar. Ett svårt jobb men statsministern är på god väg att lyckas trots att det största oppositionspartiet Moderaterna verkar helt ointresserade av detta.

Därför var och är regeringsfrågan så viktig för att inte ställa till med ett nytt kaos efter nästa val. Att låta ett parti på 10-15 procent rent utav få kidnappa riksdagen för att övriga ska tillmötesgå deras ideologiska kärnfråga rättigheter, lagar och regler för de med icke europeiskt ursprung eller har avvikande läggning eller tro. Glädjande nog har liberalerna vaknat och sett det absurda och farliga läget som åter kan uppstå. Att Batra fortfarande är öppen för ett passivt stöd från detta parti är rent ut och milt sagt bedrövligt. Att den sverigedemokratiska partiledaren i desperation försökte visa upp en lapp med tidigare rasistiska utspel från bland annat socialdemokrater var ett sätt att försöka mota bort rasiststämpeln som ligger tung över partiet. Det går inte att säga han lyckades, för gång på gång senare tiden - och längre tillbaka - har ledande sverigedemokrater kunnat knytas till ren rasism och fascism.

Noterbart från tv-debatten är att den sverigedemokratiska partiledaren och partiet han styr ofta säger en sak men agerar på ett annat. Det är häpnadsväckande att detta inte kan återspeglas bättre av Sveriges television. Hur röstar partiet i riksdagen och EU-parlamentet? Det är inte för justa villkor för löntagarna. Det är inte för sänkt skatt för pensionärerna, sjuka och arbetslösa. Så sent som för några veckor sedan motionerade en ledande sverigedemokrat om att ta bort presstödet till media. Man vill hindra granskning av makten om det inte är på deras villkor. Helt enkelt ska familjer, etniska grupper eller företag förbjudas att kontrollera över 5 procent av media.

Åkesson har öppet deklarerat att han önskar bilda eller stödja en regering bestående av moderater och kristdemokrater. Med detta kommer mycket av det de lovar vara tomma ord och en förklaring till varför de så ofta kovänder i riksdagens omröstningar. De borde vara varningsklockor även för Batra.

Acke Månsson

Ledarskribent