2016-10-04 06:00

2016-10-04 06:00

Måste ta avstånd från hot

Hot. Politikerförakt som går över i hat och hot har blivit allt vanligare och håller skrämmande nog på att normaliseras.

Det gäller från fritidspolitiker till heltidspolitiker. De utsätts ofta. Nu senast handlar det om reaktioner efter debatten mellan civilminister Ardalan Sherkarabi och sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson. Ardalan Sherkarabi överöstes i de sociala medierna med hat och hot så grova att säkerhetspolisen kopplades in och nu kommer utreda de rena dödshoten.

De var speciellt på sverigedemokraternas officiella hemsida man kunde följa kommentarerna under debatten. Många ligger fortfarande kvar. Det var civilministern som efterlyste debatten. Jimmy Åkesson fick välja tid och plats. Det blev Bromölla, nästan hemmaplan. Debatten handlade om att riksdagen i november röstar om nya regler för offentlig upphandling. Helt enkelt vilka regler som ska gälla på svensk arbetsmarknad.

Regeringens avsikt är att stärka och tydliggöra löntagarnas situation så att lönedumpning hos oseriösa arbetsgivare ska få svårare att få fäste i näringar som exempelvis städ, åkeri, taxi och byggbranschen.

Här har sverigedemokraterna tidigare faktiskt legat steget före socialdemokraterna. Partiet har nu kovänt och öppet deklarerat att man kommer rösta ner förslaget om att svenska villkor ska gälla på den svenska arbetsmarknaden och vid offentliga upphandlingar.

Detta är riktigt anmärkningsvärt och måste belysas.

Det verkar ligga i partiets ideologi att säga en sak i de fina rummen men i riksdagen rösta tvärtemot. Det gäller även pensionärsskatten. Jimmy Åkessons parti står långt i från löntagarna och den svenska modellen blev åter uppenbart.

Nu ska det bli intressant att se om partiet tar sitt ansvar och kraftigt tar avstånd från alla dödshoten mot civilministern och socialdemokrater. Här citeras några av hoten: ”Avrätta Ardalan!” ”Sosseäckel gå och dö!” ”Kan ingen sy igen käften på sandloppan!” ”Knyt en sten runt dina fötter och hoppa i en sjö sossejävel!”

Ardalan uppvaktades om läget efter debatten av Expressen. Man undrade hur han såg på detta och om han var rädd. Ardalans svar var att han speciellt som minister har ett ansvar att diskutera och debattera frågor. Att inte låta hatet och hoten kväva debatten. Det vore katastrof för demokratin.

Acke Månsson

Ledarskribent

Det gäller från fritidspolitiker till heltidspolitiker. De utsätts ofta. Nu senast handlar det om reaktioner efter debatten mellan civilminister Ardalan Sherkarabi och sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson. Ardalan Sherkarabi överöstes i de sociala medierna med hat och hot så grova att säkerhetspolisen kopplades in och nu kommer utreda de rena dödshoten.

De var speciellt på sverigedemokraternas officiella hemsida man kunde följa kommentarerna under debatten. Många ligger fortfarande kvar. Det var civilministern som efterlyste debatten. Jimmy Åkesson fick välja tid och plats. Det blev Bromölla, nästan hemmaplan. Debatten handlade om att riksdagen i november röstar om nya regler för offentlig upphandling. Helt enkelt vilka regler som ska gälla på svensk arbetsmarknad.

Regeringens avsikt är att stärka och tydliggöra löntagarnas situation så att lönedumpning hos oseriösa arbetsgivare ska få svårare att få fäste i näringar som exempelvis städ, åkeri, taxi och byggbranschen.

Här har sverigedemokraterna tidigare faktiskt legat steget före socialdemokraterna. Partiet har nu kovänt och öppet deklarerat att man kommer rösta ner förslaget om att svenska villkor ska gälla på den svenska arbetsmarknaden och vid offentliga upphandlingar.

Detta är riktigt anmärkningsvärt och måste belysas.

Det verkar ligga i partiets ideologi att säga en sak i de fina rummen men i riksdagen rösta tvärtemot. Det gäller även pensionärsskatten. Jimmy Åkessons parti står långt i från löntagarna och den svenska modellen blev åter uppenbart.

Nu ska det bli intressant att se om partiet tar sitt ansvar och kraftigt tar avstånd från alla dödshoten mot civilministern och socialdemokrater. Här citeras några av hoten: ”Avrätta Ardalan!” ”Sosseäckel gå och dö!” ”Kan ingen sy igen käften på sandloppan!” ”Knyt en sten runt dina fötter och hoppa i en sjö sossejävel!”

Ardalan uppvaktades om läget efter debatten av Expressen. Man undrade hur han såg på detta och om han var rädd. Ardalans svar var att han speciellt som minister har ett ansvar att diskutera och debattera frågor. Att inte låta hatet och hoten kväva debatten. Det vore katastrof för demokratin.

Acke Månsson

Ledarskribent