2016-09-27 06:00

2016-09-27 06:00

Klokt val av Maria Ferm

LEDARE

Migration. Regeringen ”strömlinjeformar” nu lagar, förordningar och föreskrifter för att skapa ett mer effektivt system för frivilligt och tvångsvist återvändande och avvisningar.

Vid en pressträff i förra veckan presenterade inrikesminister Anders Ygeman och justitie - och migrationsminister Morgan Johansson ett tiotal förbättringspunkter. Framförallt är det polisens arbete som underlättas. Det ska till exempel bli lättare att ta fingeravtryck och den polisiära byråkratin för att göra kontroller på arbetsplatser reduceras.

Många av regeringsförslagen har vad jag förstår legat färdigutredda i regeringskansliet sedan 2011. ”De borde ha genomförts för länge sedan kan man tycka”, sa Morgan Johansson på pressträffen. En orsak till att förslagen inte ”genomförts tidigare” stavas sannolikt Miljöpartiet. Fram till 2014 hade MP och den dåvarande borgerliga regeringen en migrationspolitisk uppgörelse som just syftade till att utvidga de ”papperslösa” rättigheter som Ygeman och Johansson nu begränsar. ”Rätten till bistånd och bostad är redan borta. Och nu går vi vidare med nya insatser”, sa Anders Ygeman.

Och Miljöpartiet är med på båten även denna gång.

”Det här är förslag som vi har tagit fram gemensamt eftersom vi sitter i regering ihop”, sa MP: s migrationspolitiska talesperson Maria Ferm till TT i går.

Det är lätt att ha empati för Miljöpartiet. Jag kan föreställa mig hur smärtsamt det måste kännas för en person som till exempel Maria Ferm som varit en brinnande frontfigur för öppenhet och tolerans och gränslöshet. Och som ofta haft kanonsiffror i opinionen. Nu är det fingeravtryck, gränskontroller, tvångsvisa avvisningar, åldersbedömningar och ID-kontroller som gäller. Och sopsiffror i opinionen.

Min sympati för Miljöpartiet är ännu starkare. Trots den besvärande slagsidan åt det restriktiva och rentav repressiva hållet som råder för tillfället så är MP beredda att vara med hela vägen för att rätta till de saker som blev fel när de styrde ihop med Alliansen.

Det är ett klokt vägval av Maria Ferm. Ska Sverige bli ett bra invandringsland framöver så behövs fungerande och rimliga regleringar för invandringens omfattning och villkor.

Widar Andersson

Folkbladet

Vid en pressträff i förra veckan presenterade inrikesminister Anders Ygeman och justitie - och migrationsminister Morgan Johansson ett tiotal förbättringspunkter. Framförallt är det polisens arbete som underlättas. Det ska till exempel bli lättare att ta fingeravtryck och den polisiära byråkratin för att göra kontroller på arbetsplatser reduceras.

Många av regeringsförslagen har vad jag förstår legat färdigutredda i regeringskansliet sedan 2011. ”De borde ha genomförts för länge sedan kan man tycka”, sa Morgan Johansson på pressträffen. En orsak till att förslagen inte ”genomförts tidigare” stavas sannolikt Miljöpartiet. Fram till 2014 hade MP och den dåvarande borgerliga regeringen en migrationspolitisk uppgörelse som just syftade till att utvidga de ”papperslösa” rättigheter som Ygeman och Johansson nu begränsar. ”Rätten till bistånd och bostad är redan borta. Och nu går vi vidare med nya insatser”, sa Anders Ygeman.

Och Miljöpartiet är med på båten även denna gång.

”Det här är förslag som vi har tagit fram gemensamt eftersom vi sitter i regering ihop”, sa MP: s migrationspolitiska talesperson Maria Ferm till TT i går.

Det är lätt att ha empati för Miljöpartiet. Jag kan föreställa mig hur smärtsamt det måste kännas för en person som till exempel Maria Ferm som varit en brinnande frontfigur för öppenhet och tolerans och gränslöshet. Och som ofta haft kanonsiffror i opinionen. Nu är det fingeravtryck, gränskontroller, tvångsvisa avvisningar, åldersbedömningar och ID-kontroller som gäller. Och sopsiffror i opinionen.

Min sympati för Miljöpartiet är ännu starkare. Trots den besvärande slagsidan åt det restriktiva och rentav repressiva hållet som råder för tillfället så är MP beredda att vara med hela vägen för att rätta till de saker som blev fel när de styrde ihop med Alliansen.

Det är ett klokt vägval av Maria Ferm. Ska Sverige bli ett bra invandringsland framöver så behövs fungerande och rimliga regleringar för invandringens omfattning och villkor.

Widar Andersson

Folkbladet