2016-09-26 06:00

2016-09-26 06:00

Glöm procenten Baastad

Väntat. Socialdemokraternas nya partisekreterare Lena Rådström Baastad berättar i en intervju med Dagens Nyheter (25/9) att S kommer att gå fram som ett enskilt parti i nästa riksdagsvalrörelse.

Allt annat hade varit sensationellt bedrövliga nyheter. Socialdemokraterna har provat att gå till val som en koalition med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Det blev en plågsam tillställning som ändade i stora valframgångar för Moderaterna och Sverigedemokraterna i valet 2010.

Om den dåvarande partiledaren Mona Sahlin stått på sig och följt den ursprungliga planen - att gå till val som ett regeringsalternativ enbart tillsammans med Miljöpartiets Peter Eriksson och Maria Wetterstrand - så hade det möjligen kunnat gå bättre. Eriksson och Wetterstrand hade tämligen brett folktycke långt in i de allmänborgerliga kretsar som behöver vinnas om det ska bli några valframgångar.

För dagen finns dock inga sådana samarbetsmöjligheter före ett val. Mycket kommer dock sannolikt att hända fram tills valrörelsen sätter igång på allvar i augusti 2018.

Håller Miljöpartiets dåliga opinionssiffror i sig ytterligare något drygt år skulle ett avhopp med buller och bång säg i april 2018 kunna ge MP en chans att i valrörelsen återvända till de onormaliserade trakter där de hade kanonsiffror i opinionen. Miljöpartiet skulle kunna ge Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Schymans Initiativ en välbehövlig match om de populistlutande väljarnas gunst.

Ett annat scenario som gärna diskuteras frampå småtimmarna är att de fyra borgerliga allianspartierna passar på att välta regeringen ur sadeln under hösten 2017. Då skulle de kunna möta väljarna i regeringsställning vilket självklart är en fördel för partier. Det som talar emot en sådan parlamentarisk ”palatskupp” är att det kräver någon form av organiserat samarbete med SD för att lyckas. Opinionen i de borgerliga partierna - vilket Ipsos mätning i DN (25/9) visar - är inte redo för något sådant. Så Lena Rådström Baastad får nog som hon vill. S får möta väljarna som ensamt regeringsparti 2018. Som korten ligger är det svårt att se något annat alternativ. Det enda som oroar är att hon talar om att S ska vinna 40 procent av rösterna 2018. Vem tror på något sådant?

 

Widar Andersson

Folkbladet

Allt annat hade varit sensationellt bedrövliga nyheter. Socialdemokraterna har provat att gå till val som en koalition med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Det blev en plågsam tillställning som ändade i stora valframgångar för Moderaterna och Sverigedemokraterna i valet 2010.

Om den dåvarande partiledaren Mona Sahlin stått på sig och följt den ursprungliga planen - att gå till val som ett regeringsalternativ enbart tillsammans med Miljöpartiets Peter Eriksson och Maria Wetterstrand - så hade det möjligen kunnat gå bättre. Eriksson och Wetterstrand hade tämligen brett folktycke långt in i de allmänborgerliga kretsar som behöver vinnas om det ska bli några valframgångar.

För dagen finns dock inga sådana samarbetsmöjligheter före ett val. Mycket kommer dock sannolikt att hända fram tills valrörelsen sätter igång på allvar i augusti 2018.

Håller Miljöpartiets dåliga opinionssiffror i sig ytterligare något drygt år skulle ett avhopp med buller och bång säg i april 2018 kunna ge MP en chans att i valrörelsen återvända till de onormaliserade trakter där de hade kanonsiffror i opinionen. Miljöpartiet skulle kunna ge Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Schymans Initiativ en välbehövlig match om de populistlutande väljarnas gunst.

Ett annat scenario som gärna diskuteras frampå småtimmarna är att de fyra borgerliga allianspartierna passar på att välta regeringen ur sadeln under hösten 2017. Då skulle de kunna möta väljarna i regeringsställning vilket självklart är en fördel för partier. Det som talar emot en sådan parlamentarisk ”palatskupp” är att det kräver någon form av organiserat samarbete med SD för att lyckas. Opinionen i de borgerliga partierna - vilket Ipsos mätning i DN (25/9) visar - är inte redo för något sådant. Så Lena Rådström Baastad får nog som hon vill. S får möta väljarna som ensamt regeringsparti 2018. Som korten ligger är det svårt att se något annat alternativ. Det enda som oroar är att hon talar om att S ska vinna 40 procent av rösterna 2018. Vem tror på något sådant?

 

Widar Andersson

Folkbladet