2016-09-09 06:00

2016-09-09 06:00

Be inte om ursäkt

Sedan lång tid tillbaka lägger regeringar av alla de slag ner en massa tid och möda på att presentera statsbudgeten för det kommande året. Pressträffarna avlöser varandra och ”historiskt stora satsningar” på det och detta läggs fram för väljarnas bedömning.

Inget fel i det. Tänkarna ute i partierna har säkert analyserat effekterna och kommit fram till att utdragna presentationsprocesser ger större och bättre medieutrymme för de egna budskapen.

Om man har en chans att framstå som stark, bestämd, generös och genomtänkt så vore det ju dumt att inte ta chansen.

Regeringen Löfven har laddat sin tredje - i praktiken den andra eftersom regeringen förlorade voteringen om statsbudgeten för 2015 - budget med 24 - miljarderssatsningar på kommunal välfärd och på järnvägsunderhåll. Vilket är två helt rimliga prioriteringar som vare sig riksdagsmajoriteten eller medborgarna kommer att ha särskilt mycket emot.

Självklart är det viktigt hur regeringens socialdemokrater och miljöpartister vill använda 24 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar.

Dock skulle jag drista mig till att påstå att det som är betydligt viktigare är hur regeringen hanterar alla de hundratals miljarder skattekronor som redan ligger och rullar i stora och tunga myndigheter.

Regeringens allt annat överskuggande problem är allmänhetens låga förtroende för att statsminister Stefan Löfven och hans klunga av statsråd klarar av att sköta landet på ett stabilt och säkert sätt.

Den handlingskraft som S och MP visat genom att få till stånd sensationellt många och tunga uppgörelser med de borgerliga partierna; den handlingskraften har inte alls kommunicerats på de mest förtroendeskapande sätten.

Löfven och Lövin och de andra behöver kort sagt ta ett uppriktigt snack om upplägget för återstoden av mandatperioden. Ska medborgarnas förtroende ha några chanser att växa så behöver regeringen hålla fram det som verkligen görs istället för en massa ”flufffluff” som man vill göra i framtiden.

Framförallt ska inte regeringen be om ursäkt för de stora framsteg som gjorts.

Widar Andersson

Folkbladet

Inget fel i det. Tänkarna ute i partierna har säkert analyserat effekterna och kommit fram till att utdragna presentationsprocesser ger större och bättre medieutrymme för de egna budskapen.

Om man har en chans att framstå som stark, bestämd, generös och genomtänkt så vore det ju dumt att inte ta chansen.

Regeringen Löfven har laddat sin tredje - i praktiken den andra eftersom regeringen förlorade voteringen om statsbudgeten för 2015 - budget med 24 - miljarderssatsningar på kommunal välfärd och på järnvägsunderhåll. Vilket är två helt rimliga prioriteringar som vare sig riksdagsmajoriteten eller medborgarna kommer att ha särskilt mycket emot.

Självklart är det viktigt hur regeringens socialdemokrater och miljöpartister vill använda 24 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar.

Dock skulle jag drista mig till att påstå att det som är betydligt viktigare är hur regeringen hanterar alla de hundratals miljarder skattekronor som redan ligger och rullar i stora och tunga myndigheter.

Regeringens allt annat överskuggande problem är allmänhetens låga förtroende för att statsminister Stefan Löfven och hans klunga av statsråd klarar av att sköta landet på ett stabilt och säkert sätt.

Den handlingskraft som S och MP visat genom att få till stånd sensationellt många och tunga uppgörelser med de borgerliga partierna; den handlingskraften har inte alls kommunicerats på de mest förtroendeskapande sätten.

Löfven och Lövin och de andra behöver kort sagt ta ett uppriktigt snack om upplägget för återstoden av mandatperioden. Ska medborgarnas förtroende ha några chanser att växa så behöver regeringen hålla fram det som verkligen görs istället för en massa ”flufffluff” som man vill göra i framtiden.

Framförallt ska inte regeringen be om ursäkt för de stora framsteg som gjorts.

Widar Andersson

Folkbladet

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.