2016-08-05 06:00

2016-08-05 06:00

Tuffare tider väntar kommunen

LEDARE

Karlskoga har som bekant spikat en treårsbudget. Ett par starka år med överskott har gett framtidstro och gjort att en hel del satsningar och projekt kunnat genomföras. Nu väntas eller spås något tuffare tider för kommunen där överskott kan bli svårt att uppnå.

En kommun ska faktiskt inte ”drivas i vinstsyfte”, men ett överskott är bra att ändå uppnå. Trots de senare prognoserna spänner kommunen musklerna och lovar att inga neddragningar ska ske. I stället utlovas rätten till heltid med möjlighet till deltid för till en början personalen i folkhälso- och socialförvaltningen. Detta är bra och kanske kan fler anställas om behovet finns. Kommunerna är av regeringen lovade ett miljonregn till hösten, vilket bland annat skulle kunna användas till detta.

Problemet med de delade turerna verkar dock kvarstå. Delade turer innebär att arbetstagaren får en lucka i sitt arbetspass vilket för många kan göra arbetsdagen väldigt lång.

Karlskoga behöver även fler bostäder då vi blir fler och arbetar medvetet att bli fler. Karlskoga Hem bygger äntligen nytt efter årtionden av rivningar. Även privata intressenter finns.

Att bostäder och utbildning finns på orten är viktigt. Då kan man genomföra projekt som till exempel ”heltidsprojektet”. Liknande projekt, fast riktat mot näringslivet och företaget, borde också sättas i verket. Så pass viktiga och kompetenskrävande företag och industri har vi faktiskt på orten och på andra sidan Möckeln.

Arbetet med att anpassa, utveckla och marknadsföra utbildningarna på hemmaplan är ett måste för att vi ska kunna behålla de vi redan har. Och det arbetet kräver en bred uppslutning. Den finns redan och med det idéer och nya förslag att utveckla och diskutera.

Detta bådar gott för framtiden, utvecklingen och gärna samarbetet av och mellan Karlskoga och Degerfors.

Acke Månsson

lagerarbetare och socialdemokrat

En kommun ska faktiskt inte ”drivas i vinstsyfte”, men ett överskott är bra att ändå uppnå. Trots de senare prognoserna spänner kommunen musklerna och lovar att inga neddragningar ska ske. I stället utlovas rätten till heltid med möjlighet till deltid för till en början personalen i folkhälso- och socialförvaltningen. Detta är bra och kanske kan fler anställas om behovet finns. Kommunerna är av regeringen lovade ett miljonregn till hösten, vilket bland annat skulle kunna användas till detta.

Problemet med de delade turerna verkar dock kvarstå. Delade turer innebär att arbetstagaren får en lucka i sitt arbetspass vilket för många kan göra arbetsdagen väldigt lång.

Karlskoga behöver även fler bostäder då vi blir fler och arbetar medvetet att bli fler. Karlskoga Hem bygger äntligen nytt efter årtionden av rivningar. Även privata intressenter finns.

Att bostäder och utbildning finns på orten är viktigt. Då kan man genomföra projekt som till exempel ”heltidsprojektet”. Liknande projekt, fast riktat mot näringslivet och företaget, borde också sättas i verket. Så pass viktiga och kompetenskrävande företag och industri har vi faktiskt på orten och på andra sidan Möckeln.

Arbetet med att anpassa, utveckla och marknadsföra utbildningarna på hemmaplan är ett måste för att vi ska kunna behålla de vi redan har. Och det arbetet kräver en bred uppslutning. Den finns redan och med det idéer och nya förslag att utveckla och diskutera.

Detta bådar gott för framtiden, utvecklingen och gärna samarbetet av och mellan Karlskoga och Degerfors.

Acke Månsson

lagerarbetare och socialdemokrat

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.