2016-07-18 06:00

2016-07-18 06:00

Dyrare plastkassar

LEDARE

Användningen av plastkassar i Europa måste minskas med hälften till 2025 enligt ett EU- direktiv.

Detta direktiv gäller bara tunna plastkassar, men Naturvårdsverket anser att Sverige bör gå längre. Därför omfattar förslaget alla typer av plastbärkassar. Plastpåsar som säljs på rulle och som används att slänga sopor i ingår däremot inte.

Under ett år använder svenskarna omkring en miljard plastkassar. Dessa är ju bekväma att frakta hem varor i från affärer och att använda som soppåsar.

Plasten är ett fantastiskt material och produceras i extrema mängder, men ingen vet hur plasten påverkar miljön på lång sikt. Nu börjar ändå forskningsresultaten komma och bilden man ger är att det är dags att vakna och ta problemen på allvar.

Martin Hassellöv, marinkemist vid Göteborgs universitet säger: Vi får i oss mikroplast när vi äter fisk eller andra havsmatsprodukter. Ett antal forskare kommer nu att arbeta i ett projekt för att få en klarare bild av hur mycket mikroplast det finns i havet utanför Västkusten. Idag oroar sig forskarna över att mikroplast sprids i våra vattendrag och sjöar. När mikroplast hamnat i exempelvis havet är det helt omöjligt att rena det. Enda sättet att minska omfattningen av problemet är att minska tillförseln.

Flera länder ligger långt framme med ett sundare tänk. Irland har exempelvis infört en skatt som minskat förbrukningen med 90 procent. Kinas regering har meddelat att från och med första juni i år förbjuds gratis plastpåsar i butikerna. Även Sydafrika ligger långt framme. Här är plastpåsar förbjudna och den som ändå tillhandahåller påsarna riskerar böter eller till och med fängelse.

I Sverige har Länsstyrelsen i Skåne lyft frågan med plastpåsar som en symbol i plastfrågan. Där säger man att det är viktigt att se plastens långsiktiga påverkan på miljön. Man jobbar med att informera om hur skadliga de små partiklarna av plast är och att giftiga ämnen kan ta sig in i näringskedjan. Detta kan sedan påverka djur och i slutändan också oss själva.

Debatten i Sverige har varit mycket lågmäld, men i höstas gav Regeringen Naturvårdsverket i uppdrag att ta fram åtgärder för att minska användandet av plastpåsar. Regeringen påpekade då att plast i haven utgör ett hot mot både människor och organismer.

För någon månad sedan kom så Naturvårdsverkets förslag till lösning; en höjning av priset till fem kronor per påse. Det innebär en chockhöjning som förhoppningsvis ska leda till en kraftig minskning av användandet.

Vi står i början av ett hållbart och ekologiskt tänkande. Nu är det hög tid att vi blir medvetna om plastens negativa påverkan på djur och människor.

Margareta Karlsson

Ledarskribent

Detta direktiv gäller bara tunna plastkassar, men Naturvårdsverket anser att Sverige bör gå längre. Därför omfattar förslaget alla typer av plastbärkassar. Plastpåsar som säljs på rulle och som används att slänga sopor i ingår däremot inte.

Under ett år använder svenskarna omkring en miljard plastkassar. Dessa är ju bekväma att frakta hem varor i från affärer och att använda som soppåsar.

Plasten är ett fantastiskt material och produceras i extrema mängder, men ingen vet hur plasten påverkar miljön på lång sikt. Nu börjar ändå forskningsresultaten komma och bilden man ger är att det är dags att vakna och ta problemen på allvar.

Martin Hassellöv, marinkemist vid Göteborgs universitet säger: Vi får i oss mikroplast när vi äter fisk eller andra havsmatsprodukter. Ett antal forskare kommer nu att arbeta i ett projekt för att få en klarare bild av hur mycket mikroplast det finns i havet utanför Västkusten. Idag oroar sig forskarna över att mikroplast sprids i våra vattendrag och sjöar. När mikroplast hamnat i exempelvis havet är det helt omöjligt att rena det. Enda sättet att minska omfattningen av problemet är att minska tillförseln.

Flera länder ligger långt framme med ett sundare tänk. Irland har exempelvis infört en skatt som minskat förbrukningen med 90 procent. Kinas regering har meddelat att från och med första juni i år förbjuds gratis plastpåsar i butikerna. Även Sydafrika ligger långt framme. Här är plastpåsar förbjudna och den som ändå tillhandahåller påsarna riskerar böter eller till och med fängelse.

I Sverige har Länsstyrelsen i Skåne lyft frågan med plastpåsar som en symbol i plastfrågan. Där säger man att det är viktigt att se plastens långsiktiga påverkan på miljön. Man jobbar med att informera om hur skadliga de små partiklarna av plast är och att giftiga ämnen kan ta sig in i näringskedjan. Detta kan sedan påverka djur och i slutändan också oss själva.

Debatten i Sverige har varit mycket lågmäld, men i höstas gav Regeringen Naturvårdsverket i uppdrag att ta fram åtgärder för att minska användandet av plastpåsar. Regeringen påpekade då att plast i haven utgör ett hot mot både människor och organismer.

För någon månad sedan kom så Naturvårdsverkets förslag till lösning; en höjning av priset till fem kronor per påse. Det innebär en chockhöjning som förhoppningsvis ska leda till en kraftig minskning av användandet.

Vi står i början av ett hållbart och ekologiskt tänkande. Nu är det hög tid att vi blir medvetna om plastens negativa påverkan på djur och människor.

Margareta Karlsson

Ledarskribent

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.