2016-07-16 06:00

2016-07-16 06:00

Obegåvade polislöner

LEDARE

De som har hand om polisutbildningarna här i landet har inte haft någon bra vecka.

På något sätt lyckades de kommunicera ut den bisarra upplysningen att polisskolorna i sin jakt på fler utbildningsbara aspiranter nu sänker begåvningskraven på eleverna.

Saken lär vara den att de ansvariga polisutbildarna önskade minska betydelsen för ett av de prov som ingår i antagningsprocesserna. I provet mäts kandidaternas begåvning ur ett antal aspekter. Enligt uppgift hade många svårt med några av de teoretiska och abstrakta momenten som ingick i provet. Vad jag förstår innebär värderingen av just detta prov att många alldeles utmärkta sökande till polisskolan slås ut från antagningen. Självklart ska polisen ändra och korrigera i sådana kontraproduktiva antagningssystem.

Det hade varit mycket obegåvat att inte ingripa.

Akademiseringen - det vill säga överbetoningen av intellektuell intelligens - av polisutbildningarna är olycklig och verklighetsfrånvänd på många sätt. I sina gatunära delar är polisarbetet ett lågavlönat yrke som mest bedrivs på helger och kvällar. Planerna på att inrätta en treårig högskoleutbildning med enbart en termins oavlönad praktik för att få jobba i detta yrke; de planerna bör inte bli något annat än planer.

Akademiska giganter har sällan rätt sorts begåvning för att åka radiobil med vomerande och armvevande missbrukare, jaga 17-åriga biltjuvar, avvärja bråk på asylboenden, kolla pass och identiteter vid inre och yttre gränser, skjutsa psykiskt sjuka människor till och från bostäder och institutioner, avväpna knivbeväpnade galningar, rädda barn och kvinnor från misshandlande tyranner, jaga fotbollshuliganer och för att hålla slagsmålshögern och slagsmålsvänstern separerade från varandra.

Läkare och sjuksköterskor undantagna. Annars gäller tumregeln att desto fler akademiska poäng desto färre arbetstimmar på obekväm arbetstid.

Kolla vilka det är som jobbar helger och kvällar på ungdomshemmen, behandlingshemmen, fängelserna och inom polisen. Mitt antagande - som är byggt på en hel del erfarenhet - är att de allra flesta av dessa samhällets stöttepelare är synnerligen väl lämpade och begåvade för sina svåra, relationskompetensbehövande och omdömeskrävande arbetsuppgifter.

Tona ner det där med begåvningsabstrakta tester. Höj istället polisernas grundlön med femtusen kronor i månaden och sänk pensionsåldern till 60. Det vore begåvat.

Widar Andersson

Folkbladet

På något sätt lyckades de kommunicera ut den bisarra upplysningen att polisskolorna i sin jakt på fler utbildningsbara aspiranter nu sänker begåvningskraven på eleverna.

Saken lär vara den att de ansvariga polisutbildarna önskade minska betydelsen för ett av de prov som ingår i antagningsprocesserna. I provet mäts kandidaternas begåvning ur ett antal aspekter. Enligt uppgift hade många svårt med några av de teoretiska och abstrakta momenten som ingick i provet. Vad jag förstår innebär värderingen av just detta prov att många alldeles utmärkta sökande till polisskolan slås ut från antagningen. Självklart ska polisen ändra och korrigera i sådana kontraproduktiva antagningssystem.

Det hade varit mycket obegåvat att inte ingripa.

Akademiseringen - det vill säga överbetoningen av intellektuell intelligens - av polisutbildningarna är olycklig och verklighetsfrånvänd på många sätt. I sina gatunära delar är polisarbetet ett lågavlönat yrke som mest bedrivs på helger och kvällar. Planerna på att inrätta en treårig högskoleutbildning med enbart en termins oavlönad praktik för att få jobba i detta yrke; de planerna bör inte bli något annat än planer.

Akademiska giganter har sällan rätt sorts begåvning för att åka radiobil med vomerande och armvevande missbrukare, jaga 17-åriga biltjuvar, avvärja bråk på asylboenden, kolla pass och identiteter vid inre och yttre gränser, skjutsa psykiskt sjuka människor till och från bostäder och institutioner, avväpna knivbeväpnade galningar, rädda barn och kvinnor från misshandlande tyranner, jaga fotbollshuliganer och för att hålla slagsmålshögern och slagsmålsvänstern separerade från varandra.

Läkare och sjuksköterskor undantagna. Annars gäller tumregeln att desto fler akademiska poäng desto färre arbetstimmar på obekväm arbetstid.

Kolla vilka det är som jobbar helger och kvällar på ungdomshemmen, behandlingshemmen, fängelserna och inom polisen. Mitt antagande - som är byggt på en hel del erfarenhet - är att de allra flesta av dessa samhällets stöttepelare är synnerligen väl lämpade och begåvade för sina svåra, relationskompetensbehövande och omdömeskrävande arbetsuppgifter.

Tona ner det där med begåvningsabstrakta tester. Höj istället polisernas grundlön med femtusen kronor i månaden och sänk pensionsåldern till 60. Det vore begåvat.

Widar Andersson

Folkbladet