2016-06-23 06:00

2016-06-23 06:00

Baylan visar vägen

Samtal. Häromdagen åkte jag en sväng med Ibrahim Baylan. Under de knappa tjugo minuter som statsrådsbilens chaufför tog på sig för att köra från Norrköpings centrum och ut till Norsholm hann vi samtala om både det ena och andra.

Baylan är ju energiminister så ett givet samtalsämne var den blocköverskridande energiöverenskommelsen som presenterades för ett par veckor sedan. Uppgörelsen innebär i korthet att det nu finns en hållbar uppgörelse som innebär att kärnkraften kan klinga av i ett förnuftigt och långsamt tempo, att vattenkraften ges bättre förutsättningar och att sådana energikällor som till exempel vind och sol ges fortsatt support.

Ibrahim Baylan var inte onöjd med utvecklingen; det märktes tydligt där i statsrådsvolvons baksäte.

– Under sju månader har vi förhandlat, diskuterat och utrett många av energipolitikens kluriga detaljfrågor. Vi har verkligen gått på djupet och tagit hjälp av forskare och av branschen. När vi nu ska börja skriva propositioner för att genomföra politiken känner jag mig därför hyfsat trygg, sa Baylan.

Politiskt är energiuppgörelsen också ett viktigt steg för socialdemokratin. Dels därför att statsminister Stefan Löfven - efter vad som kan beskrivas som ett par års famlande i motvindiga uppförsbackar - nu beskrivs som en vinnare och framgångsman. Kanske har vinden vänt; eller i vart fall börjat vända så här i mandatperiodens halvlek, filosoferade Ibrahim Baylan när bilen bromsade in framför firman Rydell & Lembke i det sommarfagra Norsholm.

– Vi ligger ganska rätt när å ena sidan Jan Björklund (L) skäller på mig för att gå i Miljöpartiets ledband och Jonas Sjöstedt (V) å den andra sidan anklagar mig för att gå Moderaternas ärenden, sa Baylan. Socialdemokratin är på väg att hitta hem skulle man kunna säga.

Peter Lembke och hans hustru äger den kyl- och värmetekniska firma som hans pappa Kurt var med om att starta 1968. Lembke ligger i frontlinjen i det innovativa fältet av företag som gör goda affärer på smarta system där bland annat industrier, hotell, skyskrapor (i Dubai) kan använda samma energitillskott flera gånger.

Peter Lembke och Ibrahim Baylan fann varandra snabbt. Det märktes. Båda är av den där sorten som gärna vill få något gjort.

 

Widar Andersson

 

Baylan är ju energiminister så ett givet samtalsämne var den blocköverskridande energiöverenskommelsen som presenterades för ett par veckor sedan. Uppgörelsen innebär i korthet att det nu finns en hållbar uppgörelse som innebär att kärnkraften kan klinga av i ett förnuftigt och långsamt tempo, att vattenkraften ges bättre förutsättningar och att sådana energikällor som till exempel vind och sol ges fortsatt support.

Ibrahim Baylan var inte onöjd med utvecklingen; det märktes tydligt där i statsrådsvolvons baksäte.

– Under sju månader har vi förhandlat, diskuterat och utrett många av energipolitikens kluriga detaljfrågor. Vi har verkligen gått på djupet och tagit hjälp av forskare och av branschen. När vi nu ska börja skriva propositioner för att genomföra politiken känner jag mig därför hyfsat trygg, sa Baylan.

Politiskt är energiuppgörelsen också ett viktigt steg för socialdemokratin. Dels därför att statsminister Stefan Löfven - efter vad som kan beskrivas som ett par års famlande i motvindiga uppförsbackar - nu beskrivs som en vinnare och framgångsman. Kanske har vinden vänt; eller i vart fall börjat vända så här i mandatperiodens halvlek, filosoferade Ibrahim Baylan när bilen bromsade in framför firman Rydell & Lembke i det sommarfagra Norsholm.

– Vi ligger ganska rätt när å ena sidan Jan Björklund (L) skäller på mig för att gå i Miljöpartiets ledband och Jonas Sjöstedt (V) å den andra sidan anklagar mig för att gå Moderaternas ärenden, sa Baylan. Socialdemokratin är på väg att hitta hem skulle man kunna säga.

Peter Lembke och hans hustru äger den kyl- och värmetekniska firma som hans pappa Kurt var med om att starta 1968. Lembke ligger i frontlinjen i det innovativa fältet av företag som gör goda affärer på smarta system där bland annat industrier, hotell, skyskrapor (i Dubai) kan använda samma energitillskott flera gånger.

Peter Lembke och Ibrahim Baylan fann varandra snabbt. Det märktes. Båda är av den där sorten som gärna vill få något gjort.

 

Widar Andersson