2016-06-15 06:00

2016-06-15 06:00

Kriminell isolering

LEDARE

Statens institutionsstyrelse SiS har monopol på att omhänderta barn och ungdomar på låsta avdelningar. Radions Ekoredaktion granskar just nu hur SiS använder sitt monopol i allmänhet och i synnerhet den lagliga rätten att ”avskilja” enskilda intagna.

Ekots vinkel är självskriven: ”Nioåring inlåst i isoleringscell på statligt ungdomshem.”

Det har säkert hänt. För närvarande är 14 av SiS ungefär 700 platser upptagna av barn som är 12 år eller yngre. Den som hamnar hos SiS vid så unga år har i de allra flesta fall hunnit med att straffa ut sig från ett eller flera familjehem, från ett eller flera hem för vård och boende - HVB-hem - och från ett antal försök med öppeninsatser i anslutning till barnets hemmiljö. De rymmer, avviker, bor på gatan och far illa på många och mycket illavarslande sätt. De flesta av de här barnen är redan djupt kriminella; i några enstaka fall inne i avancerat drogmissbruk. Enligt SiS inskrivningsintervjuer har 43 procent ett ”våldsamt beteende”, 39 procent har blivit ”gripen av polis 6 gånger eller fler” och 20 procent har ”försökt att ta sitt eget liv.”

Det kanske förvånar folk som lever i andra världar. Men en kriminellt inskolad barnunge kan faktiskt ställa till med så mycket elände för sig själv och för andra intagna barn att en stunds isolering framstår som det bästa alternativet.

Jag har själv många års erfarenheter från fältet. Möjligheten till avskiljning på det ena eller andra sättet är en helt nödvändig förutsättning i de här sammanhangen.

Jag har självklart inget emot att myndigheter som har lagliga rättigheter att låsa in barn och ungdomar utsätts för kritisk granskning. Ekots instinkt är helt rätt. Men under den traditionella journalistradarn pågår det riktigt intressanta.

Utanförskapssverige producerar alltmer och allt tyngre social utslagning av barn och ungdomar som genererar allt högre kostnader. På femton år har antalet sociala placeringar fördubblats. SiS bygger ständigt ut med nya institutioner. Idag står 30 kommuner i kö för en akutplats hos SiS. 200 står i kö för en behandlingsplats hos SiS.

Utanförskapssverige utmanar SiS om inlåsningsmonopolet. Med brutal, våldsam och drogad effektivitet isoleras barn i kriminella livsstilar runt om i Sverige. Medan vi gnäller på SiS för att en nioåring fått lugna ner sig någon timme i ett låst rum.

Widar Andersson

Folkbladet

Ekots vinkel är självskriven: ”Nioåring inlåst i isoleringscell på statligt ungdomshem.”

Det har säkert hänt. För närvarande är 14 av SiS ungefär 700 platser upptagna av barn som är 12 år eller yngre. Den som hamnar hos SiS vid så unga år har i de allra flesta fall hunnit med att straffa ut sig från ett eller flera familjehem, från ett eller flera hem för vård och boende - HVB-hem - och från ett antal försök med öppeninsatser i anslutning till barnets hemmiljö. De rymmer, avviker, bor på gatan och far illa på många och mycket illavarslande sätt. De flesta av de här barnen är redan djupt kriminella; i några enstaka fall inne i avancerat drogmissbruk. Enligt SiS inskrivningsintervjuer har 43 procent ett ”våldsamt beteende”, 39 procent har blivit ”gripen av polis 6 gånger eller fler” och 20 procent har ”försökt att ta sitt eget liv.”

Det kanske förvånar folk som lever i andra världar. Men en kriminellt inskolad barnunge kan faktiskt ställa till med så mycket elände för sig själv och för andra intagna barn att en stunds isolering framstår som det bästa alternativet.

Jag har själv många års erfarenheter från fältet. Möjligheten till avskiljning på det ena eller andra sättet är en helt nödvändig förutsättning i de här sammanhangen.

Jag har självklart inget emot att myndigheter som har lagliga rättigheter att låsa in barn och ungdomar utsätts för kritisk granskning. Ekots instinkt är helt rätt. Men under den traditionella journalistradarn pågår det riktigt intressanta.

Utanförskapssverige producerar alltmer och allt tyngre social utslagning av barn och ungdomar som genererar allt högre kostnader. På femton år har antalet sociala placeringar fördubblats. SiS bygger ständigt ut med nya institutioner. Idag står 30 kommuner i kö för en akutplats hos SiS. 200 står i kö för en behandlingsplats hos SiS.

Utanförskapssverige utmanar SiS om inlåsningsmonopolet. Med brutal, våldsam och drogad effektivitet isoleras barn i kriminella livsstilar runt om i Sverige. Medan vi gnäller på SiS för att en nioåring fått lugna ner sig någon timme i ett låst rum.

Widar Andersson

Folkbladet

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.