2016-06-02 06:00

2016-06-02 06:00

Krafttag mot snusket

Under många år har jag besökt badhuset i Karlskoga och varit nöjd med besöken. Tyvärr verkar det som något hänt under senare tid.

Nästan varje gång kan man se personer som inte klär av sig och duschar innan besöket i simbassängen. En del kommer direkt in med heltäckande kläder och ställer sig i duschen. Detta trots att det finns anslag som talar om att det inte är tillåtet med badkläder innan man tvättat sig. Det är viktigt att säga att det finns möjlighet att duscha i avskildhet i särskilda duschar om man så önskar.

En del män ids inte ens ta av sig kalsongerna utan badar med dessa under badbyxorna. Detta är naturligtvis ett hygienproblem.

Mina iakttagelser bekräftas av den brukarundersökning som gjordes i slutet av förra året angående badhusets kvalitet. I slutet av undersökningen fanns möjlighet för brukarna att skriva egna kommentarer. Bland synpunkterna fanns flera om just renligheten. Bland annat att det inte tycks vara en självklarhet att tvätta sig innan badet.

Här skrevs också att det inte räcker med informationen i bastun och duschrummet. Informationen borde vara på flera olika språk och personal borde gå runt och informera. Några efterlyste mera kontroll.

Nu ska det sägas att detta med renlighet inte bara är ett problem för badhuset i Karlskoga. I en text från TT i slutet av februari sades det att landets simhallar skulle ta ett krafttag mot snusket under sportlovet.

I en intervju med verksamhetschefen för Sundstabadet i Karlstad, sa denne att man ställt ut stora behållare med tvål och tvättsvampar i duschrummet. Man försökte också konkret att påminna alla om fördelarna med renlighet. Om detta var krafttag kan man väl diskutera.

I badhuset i Karlskoga har personalen prövat olika modeller, men jag tror att det behövs mera kontroll när upplysning inte går fram. Det är också viktigt att säga till och att det är tillträde förbjudet för den som vägrar att tvätta sig.

Alternativet är att vi får fortsätta att bada i vatten med diverse partiklar och vatten som måste renas alltmer. Risken är att många badgäster tröttnar och slutar med sina besök i badhuset.

Personalen är medvetna om hygienproblemet. Är politikerna det? Det är dags för politikerna att titta på hur man löser detta.

Margareta Karlsson

Ledarskribent

Nästan varje gång kan man se personer som inte klär av sig och duschar innan besöket i simbassängen. En del kommer direkt in med heltäckande kläder och ställer sig i duschen. Detta trots att det finns anslag som talar om att det inte är tillåtet med badkläder innan man tvättat sig. Det är viktigt att säga att det finns möjlighet att duscha i avskildhet i särskilda duschar om man så önskar.

En del män ids inte ens ta av sig kalsongerna utan badar med dessa under badbyxorna. Detta är naturligtvis ett hygienproblem.

Mina iakttagelser bekräftas av den brukarundersökning som gjordes i slutet av förra året angående badhusets kvalitet. I slutet av undersökningen fanns möjlighet för brukarna att skriva egna kommentarer. Bland synpunkterna fanns flera om just renligheten. Bland annat att det inte tycks vara en självklarhet att tvätta sig innan badet.

Här skrevs också att det inte räcker med informationen i bastun och duschrummet. Informationen borde vara på flera olika språk och personal borde gå runt och informera. Några efterlyste mera kontroll.

Nu ska det sägas att detta med renlighet inte bara är ett problem för badhuset i Karlskoga. I en text från TT i slutet av februari sades det att landets simhallar skulle ta ett krafttag mot snusket under sportlovet.

I en intervju med verksamhetschefen för Sundstabadet i Karlstad, sa denne att man ställt ut stora behållare med tvål och tvättsvampar i duschrummet. Man försökte också konkret att påminna alla om fördelarna med renlighet. Om detta var krafttag kan man väl diskutera.

I badhuset i Karlskoga har personalen prövat olika modeller, men jag tror att det behövs mera kontroll när upplysning inte går fram. Det är också viktigt att säga till och att det är tillträde förbjudet för den som vägrar att tvätta sig.

Alternativet är att vi får fortsätta att bada i vatten med diverse partiklar och vatten som måste renas alltmer. Risken är att många badgäster tröttnar och slutar med sina besök i badhuset.

Personalen är medvetna om hygienproblemet. Är politikerna det? Det är dags för politikerna att titta på hur man löser detta.

Margareta Karlsson

Ledarskribent

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.