2016-05-13 06:00

2016-05-13 06:00

Nu brinner det i knutarna

Regioner. Förslaget till ny regionindelning, som den statliga Indelningskommittén överlämnade för några veckor sedan vid ett möte med Sveriges kommuner och landsting, har debatterats intensivt de senaste veckorna. Nu kräver alltfler regioner en folklig förankring genom en folkomröstning.

Men utredarna arbetar för ett skarpt förslag redan i juni. Det är alltså hög tid för politiker på olika nivåer att agera om det ska finnas någon möjlighet att påverka.

Som tidigare framkommit placeras Örebroregionen tillsammans med Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland och Södermanland. Alltså en gigantisk region.

De sex länen ska också försöka enas om en residensstad. Om detta kommer det säkert att bli åtskilliga diskussioner. Idag menar företrädare för Örebro att staden borde vara högst lämplig som residensstad. Västerås anser att deras stad ligger geografiskt bäst till. Dalarna vill inte alls vara med i den enormt stora regionen. Tvingas man med kan man möjligen tänka sig Uppsala som residensstad.

För Karlskoga – Degerfors del kommer det säkert innebära en hel del problem med regionindelningen, inte minst för de samarbeten som upparbetats under lång tid med angränsande kommuner i Värmland.

Det är säkert möjligt att samarbetet kan fortsätta över regiongränserna, men risken finns att samarbetet inom sjukvården slås sönder. Konsekvenserna är svåra att överblicka, men man kan befara att tanken med de stora regionerna är att rationalisera. Detta kan i sin tur innebära nerlagda sjukhus.

Roland Halvarsson, kommunstyrelsens ordförande i Degerfors, påpekar mycket riktigt att erfarenheterna från Västra Götaland visat att kommuner i de yttre delarna av regionen haft mycket svårt att göra sina röster hörda. Han ger som exempel Gullspång, som nog kan betraktas som en förlorarkommun.

Karlskogas politiker verkar vara eniga om att man inte vill slå sönder samarbetet med Värmland. Här pekar man på bland annat sjukvårdsfrågan.

Värmlandspolitikerna är mera splittrade om vilken region man vill tillhöra. Regionsrådet Tomas Riste (s) anser att det är bra om Värmland slås ihop med Västra Götaland, medan andra partiföreträdare vill se Värmland som en egen region eller i andra hand en region med Örebro.

Nu gäller det att politikerna i gränskommunerna att samarbeta. Det kommer inte att bli en lätt uppgift eftersom Värmland är splittrat. Det borde ändå vara framgångsrikt eftersom värmlänningarna tidigare varit positiva till Örebro regionen.

En gemensam hållning och en övertygande argumentation är absolut avgörande. Det gäller att omedelbart visa handlingskraft. 2019 ska regionindelningen vara klar. Nu brinner det i knutarna.

Margareta Karlsson

Men utredarna arbetar för ett skarpt förslag redan i juni. Det är alltså hög tid för politiker på olika nivåer att agera om det ska finnas någon möjlighet att påverka.

Som tidigare framkommit placeras Örebroregionen tillsammans med Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland och Södermanland. Alltså en gigantisk region.

De sex länen ska också försöka enas om en residensstad. Om detta kommer det säkert att bli åtskilliga diskussioner. Idag menar företrädare för Örebro att staden borde vara högst lämplig som residensstad. Västerås anser att deras stad ligger geografiskt bäst till. Dalarna vill inte alls vara med i den enormt stora regionen. Tvingas man med kan man möjligen tänka sig Uppsala som residensstad.

För Karlskoga – Degerfors del kommer det säkert innebära en hel del problem med regionindelningen, inte minst för de samarbeten som upparbetats under lång tid med angränsande kommuner i Värmland.

Det är säkert möjligt att samarbetet kan fortsätta över regiongränserna, men risken finns att samarbetet inom sjukvården slås sönder. Konsekvenserna är svåra att överblicka, men man kan befara att tanken med de stora regionerna är att rationalisera. Detta kan i sin tur innebära nerlagda sjukhus.

Roland Halvarsson, kommunstyrelsens ordförande i Degerfors, påpekar mycket riktigt att erfarenheterna från Västra Götaland visat att kommuner i de yttre delarna av regionen haft mycket svårt att göra sina röster hörda. Han ger som exempel Gullspång, som nog kan betraktas som en förlorarkommun.

Karlskogas politiker verkar vara eniga om att man inte vill slå sönder samarbetet med Värmland. Här pekar man på bland annat sjukvårdsfrågan.

Värmlandspolitikerna är mera splittrade om vilken region man vill tillhöra. Regionsrådet Tomas Riste (s) anser att det är bra om Värmland slås ihop med Västra Götaland, medan andra partiföreträdare vill se Värmland som en egen region eller i andra hand en region med Örebro.

Nu gäller det att politikerna i gränskommunerna att samarbeta. Det kommer inte att bli en lätt uppgift eftersom Värmland är splittrat. Det borde ändå vara framgångsrikt eftersom värmlänningarna tidigare varit positiva till Örebro regionen.

En gemensam hållning och en övertygande argumentation är absolut avgörande. Det gäller att omedelbart visa handlingskraft. 2019 ska regionindelningen vara klar. Nu brinner det i knutarna.

Margareta Karlsson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.