2016-04-30 06:00

2016-04-30 06:00

Föräldrar och ledare ska veta hut

LEDARE

Under många år har våld i samband med fotbollsmatcher diskuterats. Hammarby Fotboll har som första idrottsklubb ställt sig bakom FN-kampen He for she. Man menar att jämställdhet inte bara är en kvinnofråga. Det är minst lika viktigt att män och pojkar tar sitt ansvar och agerar. Inom idrotten handlar det om jargonger och attityder i omklädningsrum, på fotbollsplaner och på läktarplats.

Häromkvällen ställdes frågan på sin spets i Aktuellt. En 15-årig kvinnlig fotbollsdomare berättade om de trakasserier hon fått utstå. Hon hade dömt sin första ungdomsmatch i en träningsturnering för 12-åriga pojkar. Ledare och föräldrar skrek domarjävel, är du blind och diverse könsord haglade. Självklart blev hon mycket ledsen, men orkade ändå berätta om händelsen i tv.

Örgryte stängde av sin ledare, men Gais lät sina ledare vara kvar. De senare hade försvarat sig med att de inte trodde att domaren skulle ta åt sig så.

Emma Kragelund, fotbollsdomare i 10 år, menar att trakasserier är vad som sker varje helg. Hon berättar att ungdomsdomare fått springa av plan eller låsa in sig medan föräldrarna bankade på dörren. Detta inträffar år efter år. Hon har också skrivit en debattartikel och påtalat problematiken. Hennes inställning är att föräldrar och ledare som inte sköter sig inte ska ha tillträde till matcherna. Dessutom förordar hon utbildning i vett och etikett för föräldrar.

Enligt Håkan Sjöstrand, generalsekreterare i Fotbollförbundet, är det är fullständigt oacceptabelt att föräldrar och ledare skriker könsord och svordomar efter domaren. Det strider mot allt som idrotten står för. Det handlar om dåligt omdöme hos individen.

Ledarskribenten på DN, Erik Helmersson, skriver att ledarna måste lära sig att hålla käft. Den svenska idrottsrörelsen måste bli bättre på att stänga av lag med tränare och föräldrar som beter sig illa.

Det är enastående starkt att två unga kvinnliga fotbollsdomare vågar gå ut i media och berätta om situationen.

Fotbollförbundet har nu ett stort ansvar att jobba med etikfrågorna. Samtidigt vilar det ett stort ansvar på varje individ som finns med på matcherna att inte agera som grottmänniskor.

Utmärkt att ungdomarna själva reagerar. Nu måste Fotbollförbundet, tränare och föräldrar lyssna på de kloka ungdomsdomarna. Annars har vi snart inga unga domare kvar.

Margareta Karlsson

Ledarskribent

 

Häromkvällen ställdes frågan på sin spets i Aktuellt. En 15-årig kvinnlig fotbollsdomare berättade om de trakasserier hon fått utstå. Hon hade dömt sin första ungdomsmatch i en träningsturnering för 12-åriga pojkar. Ledare och föräldrar skrek domarjävel, är du blind och diverse könsord haglade. Självklart blev hon mycket ledsen, men orkade ändå berätta om händelsen i tv.

Örgryte stängde av sin ledare, men Gais lät sina ledare vara kvar. De senare hade försvarat sig med att de inte trodde att domaren skulle ta åt sig så.

Emma Kragelund, fotbollsdomare i 10 år, menar att trakasserier är vad som sker varje helg. Hon berättar att ungdomsdomare fått springa av plan eller låsa in sig medan föräldrarna bankade på dörren. Detta inträffar år efter år. Hon har också skrivit en debattartikel och påtalat problematiken. Hennes inställning är att föräldrar och ledare som inte sköter sig inte ska ha tillträde till matcherna. Dessutom förordar hon utbildning i vett och etikett för föräldrar.

Enligt Håkan Sjöstrand, generalsekreterare i Fotbollförbundet, är det är fullständigt oacceptabelt att föräldrar och ledare skriker könsord och svordomar efter domaren. Det strider mot allt som idrotten står för. Det handlar om dåligt omdöme hos individen.

Ledarskribenten på DN, Erik Helmersson, skriver att ledarna måste lära sig att hålla käft. Den svenska idrottsrörelsen måste bli bättre på att stänga av lag med tränare och föräldrar som beter sig illa.

Det är enastående starkt att två unga kvinnliga fotbollsdomare vågar gå ut i media och berätta om situationen.

Fotbollförbundet har nu ett stort ansvar att jobba med etikfrågorna. Samtidigt vilar det ett stort ansvar på varje individ som finns med på matcherna att inte agera som grottmänniskor.

Utmärkt att ungdomarna själva reagerar. Nu måste Fotbollförbundet, tränare och föräldrar lyssna på de kloka ungdomsdomarna. Annars har vi snart inga unga domare kvar.

Margareta Karlsson

Ledarskribent

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.