2016-04-07 06:00

2016-04-07 06:00

Hadzialic lyser upp

Statsråd. Jag kan inte peka på något konkret; ingen särskild händelse eller möte eller så.

Men känslan av att Aida Hadzialic har ett djup och något extra har funnits hos mig sedan Stefan Löfven utsåg henne till statsråd i sin nya regering 2014.

I en intervju med Aftonbladet häromdagen klev hon hur som helst fram med besked som en självtänkande och självständig socialdemokratisk person och visade varför hon vid knappt fyllda trettio års ålder har ett tungt politiskt uppdrag på Utbildningsdepartementet.

Hennes frontalangrepp på vänsterns ”kultur- och identitetspolitik” är befriande. Hon vet mer än de flesta andra vad det handlar om. Aida Hadzialic kom till Sverige som flykting från Bosnien när hon var fem år. Hon upplever det som ”obehagligt” att debatt- och ledarsidor i dag är fyllda med analyser som grundar sig i människors etniska bakgrund eller ”olika nyanser av vithet”.

Det är som att debatten handlar om att man ”sätter en färgskala i ansiktet på människor, så kallad ”rasifiering”, någon form av vithetsnorm där man klassificerar människor utifrån en färgskala som gör att de ska tycka vissa saker. Det är oerhört problematiskt”, säger Aida Hadzialic till Aftonbladet.

När det gäller flyktingdebatten har hon upplevt att hon förväntas ”stå för vissa saker för att jag själv har varit flykting. (--) Man glömmer bort aspekten att jag är ett statsråd i den svenska regeringen. Min uppgift är att se till Sveriges bästa”.

Identitets- och kulturpolitiken är ett förfärligt spår som dessvärre dominerar verklighetsbilderna hos vänstern. Det är centralt för socialdemokratin att dra en skarp skiljelinje till vänsterns världsbild. Aida Hadzialic lyser upp vägen på ett berömvärt sätt.

”Den unge killen på landsbygden som inte får ett jobb och inte klarar skolan är lika viktig som killen i förorten som är i samma situation. Det är det vi ska fokusera på, inte att de är två olika identiteter. Vi sviker arbetarklassens barn både i förorten och på landsbygden när debatten blir så skev, säger hon till Aftonbladet.

Stefan Löfven får inte missa den här chansen att flytta fram positionerna för den socialdemokratiska hållningen. Allt annat än fullt stöd åt sitt kloka och modiga statsråd vore ett stort misstag.

Widar Andersson

Folkbladet

Men känslan av att Aida Hadzialic har ett djup och något extra har funnits hos mig sedan Stefan Löfven utsåg henne till statsråd i sin nya regering 2014.

I en intervju med Aftonbladet häromdagen klev hon hur som helst fram med besked som en självtänkande och självständig socialdemokratisk person och visade varför hon vid knappt fyllda trettio års ålder har ett tungt politiskt uppdrag på Utbildningsdepartementet.

Hennes frontalangrepp på vänsterns ”kultur- och identitetspolitik” är befriande. Hon vet mer än de flesta andra vad det handlar om. Aida Hadzialic kom till Sverige som flykting från Bosnien när hon var fem år. Hon upplever det som ”obehagligt” att debatt- och ledarsidor i dag är fyllda med analyser som grundar sig i människors etniska bakgrund eller ”olika nyanser av vithet”.

Det är som att debatten handlar om att man ”sätter en färgskala i ansiktet på människor, så kallad ”rasifiering”, någon form av vithetsnorm där man klassificerar människor utifrån en färgskala som gör att de ska tycka vissa saker. Det är oerhört problematiskt”, säger Aida Hadzialic till Aftonbladet.

När det gäller flyktingdebatten har hon upplevt att hon förväntas ”stå för vissa saker för att jag själv har varit flykting. (--) Man glömmer bort aspekten att jag är ett statsråd i den svenska regeringen. Min uppgift är att se till Sveriges bästa”.

Identitets- och kulturpolitiken är ett förfärligt spår som dessvärre dominerar verklighetsbilderna hos vänstern. Det är centralt för socialdemokratin att dra en skarp skiljelinje till vänsterns världsbild. Aida Hadzialic lyser upp vägen på ett berömvärt sätt.

”Den unge killen på landsbygden som inte får ett jobb och inte klarar skolan är lika viktig som killen i förorten som är i samma situation. Det är det vi ska fokusera på, inte att de är två olika identiteter. Vi sviker arbetarklassens barn både i förorten och på landsbygden när debatten blir så skev, säger hon till Aftonbladet.

Stefan Löfven får inte missa den här chansen att flytta fram positionerna för den socialdemokratiska hållningen. Allt annat än fullt stöd åt sitt kloka och modiga statsråd vore ett stort misstag.

Widar Andersson

Folkbladet

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.