2016-04-01 06:00

2016-04-01 06:00

Alliansen hittar på

Alliansen. De fyra borgerliga partierna har under det senaste dryga decenniet varit sammanfogade i en allians. Under åtta år bildade allianspartierna regering.

På DN Debatt häromdagen publicerade de fyra partierna en gemensam artikel där partisekreterarna meddelade att Alliansen kommer att ställa upp som ett enat regeringsalternativ 2018: ”Vi och allt fler väljare känner en frustration över Sveriges utveckling och vill ha förändring. (--) Vi kommer tillsammans att söka väljarnas förtroende för att alliansen ska bli den naturliga regeringsbildaren efter nästa val.”

PJ Anders Linder - tidigare politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet och nu chefredaktör på tidskriften Axess kommenterade träffsäkert utspelet på sin redaktionsblogg: ”Tyvärr är det väl så att artikeln besvarar en fråga som få har ställt”.

Den fråga som borgerligheten framförallt borde försöka besvara är enligt Linder vad som ska hända i den praktiska politiken under de trettio månader som återstår till valet 2018?

PJ Anders Linder tolkar beskedet från de borgerliga som att de räknar med att Stefan Löfven ska få ”lida” så mycket som möjligt av sitt påtvingade samröre med V och MP. Att denna politik är ”dålig för Sverige” tycks vara ett rimligt pris för att ”vi borgerliga kan göra en strålande come back 2018”, skriver Linder i Axess.

Linder varnar de borgerliga för denna strategi. Två och ett halvt år av ”obstruktionspolitik” kommer inte att stärka de borgerliga aktierna, skriver han i sin blogg. Bättre då att satsa på ”breda uppgörelser i riksdagen”.

Linder har helt rätt. De borgerligas strategi är helt förlegad och har ungefär samma rudimentära verklighetskontakt som socialdemokraternas försök att blåsa till blockskiljande strid på temat ”Svenska modellen.” Påhittade konflikter gör ingen glad.

Partierna bör istället tampas om vem och vilka som vill samarbeta mest och bäst i frågor som är viktiga för stora grupper av medborgare i Sverige. Sådant gillar folk och sådant kan löna sig vid valurnorna. Det mest sannolika är ju dessutom att nästa regering kommer att vara blocköverskridande på något sätt.

Det bästa är att förbereda sig för detta. För det stämmer som Fredrik Reinfeldt sa: ”I vår tid måste man förbereda sig med andra.”

Widar Andersson

Folkbladet

På DN Debatt häromdagen publicerade de fyra partierna en gemensam artikel där partisekreterarna meddelade att Alliansen kommer att ställa upp som ett enat regeringsalternativ 2018: ”Vi och allt fler väljare känner en frustration över Sveriges utveckling och vill ha förändring. (--) Vi kommer tillsammans att söka väljarnas förtroende för att alliansen ska bli den naturliga regeringsbildaren efter nästa val.”

PJ Anders Linder - tidigare politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet och nu chefredaktör på tidskriften Axess kommenterade träffsäkert utspelet på sin redaktionsblogg: ”Tyvärr är det väl så att artikeln besvarar en fråga som få har ställt”.

Den fråga som borgerligheten framförallt borde försöka besvara är enligt Linder vad som ska hända i den praktiska politiken under de trettio månader som återstår till valet 2018?

PJ Anders Linder tolkar beskedet från de borgerliga som att de räknar med att Stefan Löfven ska få ”lida” så mycket som möjligt av sitt påtvingade samröre med V och MP. Att denna politik är ”dålig för Sverige” tycks vara ett rimligt pris för att ”vi borgerliga kan göra en strålande come back 2018”, skriver Linder i Axess.

Linder varnar de borgerliga för denna strategi. Två och ett halvt år av ”obstruktionspolitik” kommer inte att stärka de borgerliga aktierna, skriver han i sin blogg. Bättre då att satsa på ”breda uppgörelser i riksdagen”.

Linder har helt rätt. De borgerligas strategi är helt förlegad och har ungefär samma rudimentära verklighetskontakt som socialdemokraternas försök att blåsa till blockskiljande strid på temat ”Svenska modellen.” Påhittade konflikter gör ingen glad.

Partierna bör istället tampas om vem och vilka som vill samarbeta mest och bäst i frågor som är viktiga för stora grupper av medborgare i Sverige. Sådant gillar folk och sådant kan löna sig vid valurnorna. Det mest sannolika är ju dessutom att nästa regering kommer att vara blocköverskridande på något sätt.

Det bästa är att förbereda sig för detta. För det stämmer som Fredrik Reinfeldt sa: ”I vår tid måste man förbereda sig med andra.”

Widar Andersson

Folkbladet

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.