2016-03-18 11:35

2016-03-18 11:35

Reepalu kastar in handduken

LEDARE

Ilmar Reepalu leder en statlig utredning som ska lägga förslag om att förbjuda/begränsa vinster för alla de företag som bedriver verksamhet inom den skattefinansierade välfärdssektorn. Utredningen tillsattes för att hålla Vänsterpartiet på gott omröstningshumör i riksdagen. Vilket behövdes under det dryga första året med den mandatsvaga SMP-regeringen.

Nu är saker och ting annorlunda. Stefan Löfven är inte beroende av Vänsterpartiet. Talet om ”största partikonstellation” har mist sin betydelse.

Och på debattplats i gårdagens DN kastade Ilmar Reepalu in handduken. Efter ett års utredande tystnad inleder Reepalu med orden: ”I likhet med tidigare kartläggningar kan jag konstatera att kunskapen om de vinstsyftande företagens påverkan på välfärdssystemen är bristfällig och att resultaten i olika undersökningar delvis är motstridiga. ”Precis så är det. Och Ilmar Reepalus utredning har inte bringat någon klarhet i ämnet.

Artikeln på DN Debatt är en upprepning av de vänsterargument och floskler som användes för att legitimera utredningens tillsättning.

Ilmars text består i huvudsak av meningar likt denna: ”Vi behöver en välfärd som bygger på tillit och där medborgarnas behov tillgodoses. Detta är viktigare än att värna stora vinster för välfärdskoncernerna.”

Inte det minsta sakliga bevis anförs för hur och på vilket sätt som ”välfärdskoncernernas ”verksamhet hotar människornas tillit/behovstillfredsställelse. Eller hur de ”stora vinsterna” ska regleras/konfiskeras.

I riksdagen finns inte tillstymmelse till majoritet för några av vänsterpartiets förslag. Det som behöver göras på området – till exempel mer reglerad prövning av ägarnas handel och vandel – kan regeringen genomföra i särskild ordning och i samarbete med flera av de borgerliga partierna.

Regeringen behöver använda alla sina samarbetsförmågor för att försöka få ordning på etableringen av hundratusentals invandrare som likt alla redan etablerade svenskar behöver bra skolor, bra vård och omsorg och bra bostäder och bra framtidschanser.

Att lägga kraft och tid på vänsteristiskt eviga hjärnspöken är bortkastat. Vilket Ilmar Reepalus rundgångsartikel är ett utmärkt exempel på. Se istället till att mobilisera den stora och flexibla privata sektorn på välfärdsområdet i samhällsbygget.

 

Widar Andersson

Nu är saker och ting annorlunda. Stefan Löfven är inte beroende av Vänsterpartiet. Talet om ”största partikonstellation” har mist sin betydelse.

Och på debattplats i gårdagens DN kastade Ilmar Reepalu in handduken. Efter ett års utredande tystnad inleder Reepalu med orden: ”I likhet med tidigare kartläggningar kan jag konstatera att kunskapen om de vinstsyftande företagens påverkan på välfärdssystemen är bristfällig och att resultaten i olika undersökningar delvis är motstridiga. ”Precis så är det. Och Ilmar Reepalus utredning har inte bringat någon klarhet i ämnet.

Artikeln på DN Debatt är en upprepning av de vänsterargument och floskler som användes för att legitimera utredningens tillsättning.

Ilmars text består i huvudsak av meningar likt denna: ”Vi behöver en välfärd som bygger på tillit och där medborgarnas behov tillgodoses. Detta är viktigare än att värna stora vinster för välfärdskoncernerna.”

Inte det minsta sakliga bevis anförs för hur och på vilket sätt som ”välfärdskoncernernas ”verksamhet hotar människornas tillit/behovstillfredsställelse. Eller hur de ”stora vinsterna” ska regleras/konfiskeras.

I riksdagen finns inte tillstymmelse till majoritet för några av vänsterpartiets förslag. Det som behöver göras på området – till exempel mer reglerad prövning av ägarnas handel och vandel – kan regeringen genomföra i särskild ordning och i samarbete med flera av de borgerliga partierna.

Regeringen behöver använda alla sina samarbetsförmågor för att försöka få ordning på etableringen av hundratusentals invandrare som likt alla redan etablerade svenskar behöver bra skolor, bra vård och omsorg och bra bostäder och bra framtidschanser.

Att lägga kraft och tid på vänsteristiskt eviga hjärnspöken är bortkastat. Vilket Ilmar Reepalus rundgångsartikel är ett utmärkt exempel på. Se istället till att mobilisera den stora och flexibla privata sektorn på välfärdsområdet i samhällsbygget.

 

Widar Andersson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.